• U bent ingelogd als:

Zuidvogels overtuigend in de tweede helft langs koploper AFC

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Zuidvogels heeft weer gedaan wat het moest doen, koploper AFC werd na een overtuigende 2e helft van de Huizer ploeg met 2-1 naar huis gestuurd, na treffers van Ricardo Tat uit een penalty en Jermain Heldoorn.

Het is dus nog steeds spannend in de bovenste regionen van 1A…

Als eerder gemeld, de rood-groenen uit Huizen hebben weer iets onoverwinnelijks over zich gekregen in de eindfase van de competitie. Men speelt zoals er getraind wordt, oftewel ‘volle bak’. En dat is duidelijk terug te zien op het veld, ook vanmiddag weer. Op de momenten waar het er echt op aan komt, geeft de ploeg van Fernandez Coto extra gas bij en op zo’n manier kunnen er wedstrijden gewonnen worden. Ook tegen koploper AFC, waartegen nog iets goed gemaakt moest worden vanwege het heenduel in Amsterdam, was dat zichtbaar. Voorafgaand aan de wedstrijd moest rechterspits Jaap Jong in de warming-up afhaken vanwege een enkelblessure, Jermain Heldoorn verving hem prima vanmiddag.

De thuisploeg startte in de vertrouwde 4-3-3 formatie en in die formatie speelde AFC ook. De bezoekers waren opbouwend in de eerste 20 minuten van de match de enigzins bovenliggende partij, hun combinatiespel van achteruit verliep vloeiender dan dat van de thuisploeg: men wist de vrije man op het middenveld wat makkelijker te vinden. Alleen de voortzetting naar voren toe was er hoegenaamd niet, het verdedigingsblok van Zuidvogels onder aanvoering van het centrale duo Foppen/Horsmeier gaf geen centimeter ruimte weg aan de beweeglijke spitsen van AFC.

Zuidvogels was in de omschakeling een paar maal gevaarlijk, een steekpass van Hidde van Erkel in de 18e minuut op de centraal vrijgelopen Jermain Heldoorn kon net niet door hem afgerond worden en een individuele aktie van Danny Roozendaal in de 32e minuut miste zuiverheid en verdween naast de goal.

AFC’s mogelijkheden in de 1e helft beperkten zich tot een kopbal van Pepijn Veerman na een voorzet van Mauritsio Hellstone, die voorlangs de goal van Jasper Schaap scheerde in de 26e minuut. Voor het overige was het meer spannend dan goed wat de 2 formaties de talrijk opgekomen toeschouwers op de Wolfskamer voorschotelden, onder leiding van de vanmiddag soeverein fluitende arbiter Laurens van Rijn.

Na rust een meer agressief naar voren opererend Zuidvogels, het draaide AFC de duimschroeven vaster aan. Een aantal gevaarlijke corners en ingooien op de immer opkomende centrale verdediger Tim Horsmeier, veroorzaakten al enige onrust in de AFC-defensie. Het leek op dat moment alsof AFC op een punt probeerde te spelen, meestal niet de juiste speelwijze in een duel waar het toch echt om de winst gaat.

Zuidvogels voelde dat beter aan en schakelde in een hogere versnelling. Met name op het middenveld onder leiding van de prima spelende Ricardo Tat werden de duels gewonnen en moest AFC noodgedwongen terrein prijsgeven aan de thuisploeg. In de 61e minuut kwam Zuidvogels op voorsprong, een steekpass van Rutger v.d. Pol op de doorgelopen Hidde van Erkel werd met veel risico afgestopt door de rechtsback van AFC middels een sliding in de 16-meter, hij nam hier tevens de enkel van Erkel mee: strafschop oordeelde scheidsrechter van Rijn, aanvoerder Ricardo Tat nam zijn verantwoordelijkheid en kogelde zuiver de 11-meter binnen (1-0). Op dat moment een meer dan verdiende voorsprong voor de thuisploeg.

Hierna was AFC voor 10 minuten even de weg kwijt en kreeg Zuidvogels 2 dotten van kansen om de voorsprong naar comfortabele hoogte uit te breiden. Jermain Heldoorn weigerde in de 65e minuut zelf af te drukken, maar gaf Steve Promes de kans om te scoren, doelman Jort Berghuis snoepte de bal van diens schoen af. En 2 minuten later was het Niels v.d. Zaal die schuin voor Berghuis had moeten scoren, in plaats daarvan gaf hij Heldoorn de mogelijkheid, maar zijn voorzet op hem was niet zuiver en verdween voorlangs.

Het was uiteindelijk uitstel van executie voor de Amsterdamse koploper, in de 78e minuut was het weer Ricardo Tat die een persoonlijk duel beslissend won op het middenveld en direkt oog had voor de diep sprintende Jermain Heldoorn: het leek alsof keeper Berghuis eerder bij de bal zou zijn dan Heldoorn, maar hij miste de bal volledig en voor een leeg doel was het voor Heldoorn vervolgens niet meer moeilijk om de (2-0) binnen te schuiven.

In de laatste 10 minuten probeerde AFC nog wat te forceren, maar verder dan een goal van Michael Malmberg in de ‘dying seconds’ na een zeldzaam slippertje van Tim Horsmeier deze middag, kwam het niet (2-1).

Een verdiende overwinning voor de thuisploeg, daar was eenieder het wel over eens na afloop.

De titelstrijd gaat dus onverminderd door in 1A, AFC heeft nog steeds 1 punt nodig en probeert nu volgende week tegen Woudenberg de titel binnen te slepen.

Zuidvogels speelt de één na laatste wedstrijd uit in Nieuwegein tegen Geinoord, aanvang: 14.30 uur