• U bent ingelogd als:

Wim van Hanegem 75 jaar, terugblik Rondom Voetbal interview uit 2008 met van Hanegem

Geplaatst in Rubrieken / Columns

In 2008 had Rondom Voetbal een interview met de toen huidige trainer van FC Utrecht.

Hieronder het toenmalige interview van Eldert Kuiken met Willem van Hanegem

Rondom Voetbal, editie 6 van seizoen 2007/2008 :

Willem van Hanegem soms echt verbaasd dat het zó goed is

‘Weet je niet’

Het regent op Zoudenbalch. Zonder bril, met een onbewogen lach, volgt hij het spel om de bal. Af en toe het hoofd ietwat schuin, als een timmerman, om beter te zien hoe de spelers ten opzichte van elkaar lopen. Korte complimenten wisselen bitse berispingen af. ,,Sneller! Waar wacht je op?” Geregeld wendt hij het gezicht af, in een halve pirouette met wegwerpgebaar, linksom. Willem op zijn best. Welke trainer of speler rond de Dom je ook vraagt. Hebben ze met hem gewerkt, dan zeggen ze van geen trainer zoveel te hebben geleerd als van hem, Van Hanegem.

Door Eldert Kuiken

Het positiespel is nog in volle gang als Van Hanegem twee mediterrane jochies langs de lijn de hand schudt; handtekeningen en grappen uitdeelt. ,,Tuurlijk wordt PSV een makkie.” Zo, op dezelfde plek, stond hij bijna een halve eeuw geleden als tiener te kijken hoe Daan van Beek Velox trainde. Elinkwijk vond hem te traag, bij DOS mislukte een test omdat hij geen voetbalschoenen had. Maar Van Beek zag het bedeesde jong de bal keer op keer terug het veld in trappen en wist het. Nu traint de legende, sinds 20 februari 64, de fusieclub. En, wat voor zinspelingen ook mogen rondnzoemen in de media, hij blijft.

De talenten druipen af, de selectie druppelt binnen. Vijf talenten van de A1 mogen blijven, maar ook Anouar Kali en Christian Gandu van de B1. Een uurtje of wat later, als de zon inmiddels hoog boven de Koningsweg hangt, praat Van Hanegem zonder spoortje van haast. Als het om het spel en de punten van zijn ploeg gaat, ligt dat anders: ,,Ik train sinds een paar weken ook een groep jeugd. Omdat het dan sneller goed gaat als ik ze nodig heb. En ik vind het gewoon leuk.” Op een kwartaalbijeenkomst van de Business Associates had hij gesteld dat met de kwaliteit van de huidige selectie de achtste plek in de eredivisie mogelijk moest zijn. ,,Maar die hebben we nu wel verspeeld.” Door de nederlagen tegen VVV, NEC en Sparta dreigt zelfs de broodnodige negende plek uit zicht te raken. ,,En dan sta ik wat vroeger dan vijf uur naast mijn bed. Prakkiseren. Soms vind je dan een oorzaak.”

Natuurlijk wil hij zich niet verschuilen achter de waslijst blessures. Maar het gevolg is wél dat Utrecht speelt met ‘andere jochies’, die nog niet kennis hebben gemaakt met de omslag in het  denken. ,,Die denken nog achteruit, weet je niet. Terwijl ik wil dat ze die eerste bal naar voren spelen.”

Klinkt simpel, maar het is simpel dingen moeilijk te maken. En moeilijk voetbal simpel te houden. De jeugdtrainers bijscholen in zijn denkwijze ‘kan gewoon niet’. Omdat het geen kwestie is van hen dat even vertellen. Het gaat niet over spelen op ‘tien’, of ‘vier’ en al helemaal niet over ‘periodiseren’. Termen van de voetbalcursus zijn het, gruwelen in de oren van één van Nederlands grootste voetbalstrategen ooit.

Met de spelers werken, zelf, is de enige manier om het geheim te delen. En het mooiste wat er is. Korte gesprekjes tijdens positiespelletjes.

,,Je speelt een bal toch met een bedoeling? Dan moet je ruimte zien, voor de speler die je aanspeelt. Als ik nu af en toe Leroy George zie, geniet ik. Hem heb ik wel eens gezegd dat ‘ie naar niemand moet luisteren. Niet naar zijn vader en niet naar zijn moeder. Gewoon voetballen, weet je niet. Als je niet durft te voetballen, moet je maar iets anders gaan doen. Nu zie ik hem soms twee, drie passes vooruit denken. Dat zie je aan hem. Dat hij weet dat hij overal naartoe kan. Schitterend!”

Hoe het dan in wedstrijden zó slecht kan zijn, is één van de mooie mysteries van het spelletje. ,,Donderdags voor Sparta keek ik tijdens de training John van Loen nog aan. ‘Krijg de kolere, wat goed’, zei ik. Ik ben soms echt verbaasd dat het zó goed is. En dan in de wedstrijd… geen klote. Robin Nelisse, maar ook George, is dan bezig met zijn kunstje. Ze moeten het doel zoeken, of een medespeler. Maar die loopt na het derde kunstje niet meer mee. Dus wissel ik Robin. Hij boos. Nou jammer, dat is aan hem. Hij is oud en wijs genoeg.”

Juichen om de tweede helft tegen Heerenveen. Zelf vergeten te scoren bij NAC en door twee ‘knullige eerste balaannames’ verliezen. De breed uitgemeten ergernissen na het drama’s tegen VVV en in Rotterdam. De kentering is een kwestie van vertrouwen, want weet Willem, ,,als je twijfelt, ga je verdedigend staan. En dan kun je te laat draaien richting het doel van de tegenstander.” Dus mogen spelers fouten maken. Want ze krijgen vertrouwen door ze dat te geven. Individueel, maar ook onderling. ,,Ja, als alle spelers genoeg zelfvertrouwen hebben, gaat het prima. Maar één die twijfelt, zaait twijfel.”

Het simpel houden. Iemand staat vrij op vijf meter. ,,De moeilijkste pass die er is. Omdat ze het te makkelijk vinden. Maar gebruik die jongen nou als station. Het lijkt zo zinloos, maar alles wordt anders. Probeer nou niet iets dat Einstein ook niet heeft kunnen vinden. ‘Ik heb toch alle tijd’, hoor ik ze vaak zeggen als ze onbedreigd aan de bal zijn. Neee, je maakt er geen gebruik van!”

En dan vermaak je de mensen niet. Dat, aantrekkelijk spelen, is de enige echte doelstelling. ,,Dan ook nog altijd vol op de aanval spelen, of die en die plaats op de ranglijst bereiken. Kunnen we er nog even niet bij hebben.” De posities goed bezetten, waardoor beweging ontstaat. Dus verschillende opties om de bal te spelen. Een kwestie van je aan de afspraken houden. ,,Niet zoals Cedric van der Gun in zijn enthousiasme naar de andere kant van het veld uitwijken. Dan ligt er op jouw positie zoveel ruimte. Ook voor de tegenstander.” Vervolgens komt het erop aan vanuit de bewegingen de juiste keuzes te maken. ,,Nu zie ik ze, zeker die jonge jochies, nog te vaak denken ‘als ik nu de bal krijg, ga ik ‘m direct spelen’. Op zich mooi. Maar welke opties heb je? En welke opties ontstaan er dan? Ze moeten sneller denken. Dan ga je daar vanzelf ook naar handelen, weet je niet?”

Arbitrair
Als je iemand een schop wilt geven, doe je dat als de bal hoog in de lucht is. Als speler was Van Hanegem ook de mannen in het zwart vaak te slim af. De laatste weken krijgt hij alle aandacht van het kleurrijke scheidsrechterskorps. Vestigt hij opzettelijk de aandacht op zichzelf, om zijn spelers in bescherming te nemen of het slechte spel uit de media te houden?
,,Nee, zo sluw is het niet. Het is oprechte ergernis. Heerenveen mag Sânmartean drie keer doormidden schoppen. Tegen VVV krijgen wij alles tegen. Zij maar inbeuken op mijn spelers, het kan allemaal. Ze hoeven van mij geen kaart te krijgen hoor, begrijp me goed. Maar doen wij iets, is het geel. Dan kan ik zo’n man wel ‘vastpakken’. Later denk ik dan hardop dat het misschien aan mij ligt. En dat het dan beter voor de club zou zijn als ik stop. Meer heb ik niet gezegd.”

Over John van Loen
Wat als Van Hanegem wél zou stoppen? Kan John van Loen de kar trekken? ,,Als de kar niet te zwaar is wel.”

Maar leert Van Loen veel van Van Hanegem veel? ,,Als hij oplet wel.”

 

Geef een reactie