• U bent ingelogd als:

Weer een historische avond in Galgenwaard

Geplaatst in Aankondiging/Voorbeschouwing

Er zijn van die avonden in Galgenwaard die je niet meer vergeet.  De duels tegen Dinamo Kiev (2-1) en Celtic (4-0) behoren tot die categorie. En de confrontatie van deze woensdagavond tegen Zenit Sint-Petersburg kan je ook meteen bijschrijven op dit legendarische lijstje. Een kolkend Galgenwaard zag hoe FC Utrecht de Russische voetbalstars naar een verdiende nederlaag speelde. De return van volgende week donderdag kan nog een bijzonder spannende aangelegenheid worden.

 

Tevoren hadden weinigen rekening gehouden met dit scenario. Radioverslaggever Rene van den Berg voorspelde me in de perskamer ‘dat we er met 0-2 genadig af zouden komen’. Maar even verderop zag ik Ton du Chatinier zitten en dacht meteen dat hij destijds als trainer op de bank zat tegen Celtic. Wie weet, zou het misschien weer zo’n avond worden…. Maar op Vak P aangekomen zei buurman Ad bij de ereronde van de luid toegejuichte Dafne Schippers: ,,Mogelijk hebben het hoogtepunt van de avond nu al gehad…’’

 

Maar al die sombere voorgevoelen bleken niet te kloppen nadat de voortreffelijke scheidsrechter Vincic uit Slowakijke het beginsignaal had gegeven. Niet Zenit maar FC Utrecht bleek vanaf de aftrap de bovenliggende partij. Doelman Lunev zag al in de eerste minuut Cyrano Kerk dreigend in zijn buurt en even later Cyriel Dessers die beiden riante kansen op de openingstreffer lieten liggen. En de Russen? Die moesten zich beperken tot tegenhouden en af en toe een onschuldig ogende counter.

 

Pas in de loop van de tweede helft bleek dat FC Utrecht vermoeid raakte en dat de fysieke roofbouw van voor rust zich deed gelden. Toen kwam Zenit welke enkele keren dreigend opzetten maar de geïmproviseerde defensie zonder gelouterde krachten als Willem Jansen en Ramon Leeuwin bleef in deze fase krakend overeind. De verdiende winnende treffer van Zakaria Lasbyad een kwartier voor tijd zette niet alleen de overvolle Bunnik Side in vuur en vlam, maar gaf ook de FC-ploeg de mentale opsteker om de zo belangrijke nul vast te houden.

 

En zo kon de hit van Neil Diamond, Sweet Caroline, weer met volle borst meegezongen worden tijdens de ereronde als afsluiting van een historische voetbalavond waarover – net als destijds na de krakers tegen Kiev en Celtic – nog lang nagepraat zal worden. Hoe dan ook, FC Utrecht heeft er voor gezorgd dat de return in Petersburg nog geen gelopen koers is. En dat opnieuw het onmogelijke zal kunnen gebeuren, heeft de vorige uitwedstrijd tegen Poznan afdoende bewezen….

Door Hans van Echtelt