• U bent ingelogd als:

Wederom verlies voor De Meern

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Dat het met ons vlaggenschip niet goed gaat is een understatement. We verliezen de meeste wedstrijden en zoals het dan meestal gaat ontstaat er onrust binnen de club. We zijn weliswaar geen Spakenburg of DOVO waar het dan direct Code Rood is, maar ook bij ons is het gemor niet van de lucht inmiddels. En terecht vind ik, want de cijfers en vooral de speelwijze spreken boekdelen. We zijn echter een toonaangevende club, een voorbeeld voor vele andere clubs en daar horen bepaalde fatsoensnormen bij. En als ik dan naar het gastenboek van Zondag 1 kijk de laatste tijd vind ik dat deze normen overschreden worden. Los van de vraag of het gastenboek het geschikte medium is om kritiek te leveren op met name de trainer, vind ik het bijzonder kinderachtig dat er berichten geplaatst worden onder “fake namen”.  Het is wel heel makkelijk en goedkoop om anoniem negatieve berichten de etter in te sturen en op deze manier onrust te stoken. Beter is om zelf naar de wedstrijden te komen kijken en op basis daarvan de kritiek persoonlijk te uiten en/of het gesprek aan te gaan. Ook sta ik zonder problemen een keer mijn vulpen af om het wedstrijdverslag een keer door een ander te laten schrijven, maar stop in ieder geval met die anonieme berichtgevingen in het gastenboek.

 

Dat gezegd hebbende gaan we over tot de orde van de dag, in dit geval de wedstrijd in Cuijk, tegen de plaatselijke JVC. Aan deze ploeg bewaren we goede herinneringen, thuis waren wij met 3-1 te sterk. Het was stiekem met ruim 100km rijden toch wel weer een pittig reisje. Aangekomen op  Sportpark De Groenendijkse Kampen bekruipt mij het gevoel van vergane glorie. Het kunstgrasveld deed mij denken aan onze voormalige velden 5 en 6, het lag boordevol zwarte korrels. De dug outs waren onlangs tijdens de storm weggewaaid, dus de wisselspelers moesten in een soort tent plaatsnemen waar een bankje in stond. Dat de kantine geen stormschade had verbaasde mij, een was een grote houten keet op de 1e verdieping waar de Commissie van Beheer wel kopzorgen over zal hebben. Aan de andere kant zijn wij misschien ook wel verwend met ons fraaie complex. Trainer bij JVC is Ruud Kaiser, wie kent hem niet…. Zijn voetballoopbaan leidde hem langs Ajax, FC  Antwerp, Coventry City, OGC Nice en FC Den Bosch.

 

Onze opstelling is gelijk aan die van vorige week, waarbij alleen de geblesseerde Hakan Yasar vervangen wordt door Lejon Cats. We beginnen dus weer met 5 verdedigers en Kesly Den Haag op 10. Daarover later meer. Om 14.00 uur blaast scheidsrechter Smit voor het begin van de wedstrijd. We komen goed uit de startblokken en zetten vroeg druk. In de 3e minuut leggen we een prachtige aanval over rechts op de mat, maar helaas is de voorzet van Zakaria El Bennay onder de maat. 2 minuten later gevaar aan de andere kant als de bal zo over onze verdediging gelegd wordt. Gelukkig wordt deze grote kans slecht ingeschoten. He blijkt echter uitstel van executie, want in de 6e minuut valt vanuit een corner alsnog de 1-0. We krijgen de bal niet weg, eerst belandt de bal nog op de paal, maar uit de rebound weet Jorrit Renzen alsnog de 1-0 binnen te schieten. En zo lopen we alweer snel achter de feiten aan. We zijn ook duidelijk van slag en we weten nauwelijks raad met de boomlange spelers van JVC. Verre ingooien, corners, vrije trappen, het zorgt allemaal voor gevaar voor ons doel. In de 14e minuut haalt Lennard van den Brink een bal van de doellijn en even later kan de spits van JVC vrijuit inkoppen, maar brengt Joey Swanink gelukkig redding.

 

Hierna is er een fase van vooral middenveldvoetbal. JVC moet daarbij met name Kesly Den Haag steeds hebben, het lijkt alsof de instructies waren geweest om de beste speler aan VV De Meern-zijde hard aan te pakken. Kesly is af en toe weer onnavolgbaar voor de spelers van JVC en er worden een aantal smerige overtredingen op Kesly gemaakt waarbij de gele kaart allang gegeven had moeten worden. We leveren ondertussen een paar aardige aanvallen af, maar de eindpass is steeds slecht. Na wederom een smerige overtreding, dit keer op Lejon Cats, dan eindelijk een gele kaart voor JVC. Kort daarna weer een goede aanval van ons, maar helaas wordt er afgevlagd voor buitenspel. En dan slaat in de 37e minuut het noodlot weer toe. Gerommel en gekluts in ons strafschopgebied brengt de bal uiteindelijk bij Jordie van der Laan die de 2-0 binnenschiet. Dit is dé goalgetter van JVC, zijn doelpuntentotaal staat inmiddels op 20. Bij deze goal rook het naar hands van JVC, maar de scheidsrechter stond er bovenop een keurt de goal goed. Vlak daarna krijgt Stevie Blokland een onterechte gele kaart, hij had een vrije trap mee moeten krijgen. En daarna weer een schandalige overtreding op Kesly Den Haag, eindelijk levert dit een gele kaart op, dit had al veel eerder moeten gebeuren. En zo gaan we rusten met een 2-0 achterstand en moeten we helaas vaststellen dat we niet 1 grote kans hebben gekregen.

 

Kort na rust laat spits Jordie van der Laan zijn klasse weer eens zien, hij stuurt een paar spelers van ons het bos in en geeft een prima voorzet die binnen gelopen wordt. De grensrechter heeft echter buitenspel geconstateerd en daar komen we goed weg. Kort daarna de grootste kans van de wedstrijd voor ons. Serkan Yasar kan alleen op de doelman af, maar hij schiet erg onbeheerst over het doel van JVC heen. Dit soort ballen moeten er echt in! In de 56e minuut dan een dubbele wissel bij ons, Giovanni Nicolaas en Jordy Stins vervangen Serkan Yasar en Zakaria El Bennay. En daar begrijp ik dan weer helemaal niets van…Vooropgesteld, Serkan en Zakaria speelden niet goed, daarover is geen misverstand. Maar als je met 2-0 achter staat en je gaat 2 aanvallers voor 2 aanvallers inruilen dan gaat dat er bij mij niet in. Kort hierna komt de bal vanuit een kluts met Jordy Stins voor de voeten van Mark den Hartogh, maar hij raakt hem verkeerd en deze grote kans gaat naast. Daarna moet Anis Ziani het veld ruimen en komt Richie Agyapong voor hem in het veld. Tom Waltman, die wederom erg goed speelde, schuift daarbij door naar het middenveld. We gaan daarnaast meer risico nemen en halen het initiatief naar ons toe. Lennard gaat met mooie lange passes strooien en met name Mark den Hartogh is vaak voorin te vinden. We krijgen in deze fase echt kansen, maar er is niemand die de goal kan maken en soms treuzelen we te lang met schieten. 10 minuten voor tijd dan een prachtige kopbal van Lennard van den Brink, ik telde hem al maar JVC weet de bal van de doellijn te redden. We zijn nu echt beter en verdienen een goal, maar het is ons niet gegund.

 

In de 84e minuut gaat Stevie Blokland aan het shirtje van een tegenstander hangen en krijgt daarvoor terecht geel. Aangezien hij in de eerste helft ook al een (onterechte) gele kaart gekregen had, betekent dit dat we door moeten met 10 man. Een paar minuten later overkomt Jorrit Ritzen van JVC hetzelfde waardoor het 10 tegen 10 wordt. In blessuretijd dan nog een prima kopbal van Mark den Hartogh, maar ook deze wordt met kunst en vliegwerk door JVC van de doellijn gered. Zo hadden we zeker in de 2e helft een goaltje verdiend, maar staat er uiteindelijk een 2-0 eindstand op het scorebord.

 

En na afloop kunnen we dan weer onze wonden likken….Rik Bakker van het AD verbaasde mij vanochtend met zijn artikel, normaal gesproken is hij niet bijzonder kritisch over ons team, maar ook hij ziet nu in dat er toch wel wat dingen anders zullen moeten. Ik roep dat al langer, we kunnen nog 100 jaar met dezelfde tactiek starten, maar we zouden inmiddels toch een keer genoeg leergeld moeten hebben betaald om in te zien dat onze verdedigende speelwijze vooral verliespartijen oplevert. En ook de zet om Kesly den Haag op 10 te zetten pakt niet goed uit. Niet dat hij niet goed speelde, want dat deed hij gisteren wel, maar hij komt hierdoor te ver vanaf het vijandelijke doel te voetballen. En aangezien wij verder helemaal geen afmakers hebben lijkt het mij logisch dat hij toch maar weer voorin gaat spelen. En we hebben inmiddels ook nog eens te maken met een aantal spelers die hopeloos uit vorm zijn, dat helpt ook niet.

 

Kortom, het zal nog een hele kluif worden om te stijgen op de ranglijst, maar ik hoop dat de technische staf eindelijk eens een keer gaat inzien dat de huidige manier van spelen in ieder geval geen punten oplevert. En dan hoor en lees ik vanuit dezelfde staf dat we kwaliteit tekort komen, de backs veel hoger moeten staan en lef moeten hebben etc.  We zullen ongetwijfeld kwaliteit tekort komen, maar ik mis iedere vorm van zelfkritiek dat er ook aan de tactiek en het wisselbeleid heel wat te verbeteren valt. Of anders gezegd, probeer het op z’n minst eens zodat na afloop iedereen het erover eens is dat er ieder geval alles geprobeerd is om het tij te keren.

 

We hebben volgende week wederom een zware wedstrijd voor de boeg. Wij spelen alweer uit, dit keer gaat de reis naar Oostzaan. We gaan op bezoek bij OFC, de nummer 5 van onze ranglijst. Er wordt afgetrapt om 14.30 uur.

 

Edwin Ebskamp

 

’6 1-0 Jorrit Ritzen

’37 2-0 Jordie van der Laan

 

De Meern: Joey Swanink, Tobias Elmensdorp, Steve Blokland,  Lejon Cats, Mark den Hartogh, Lennard van den Brink, Anis Ziani (’63 Richie Agyapong), Tom Waltman, Serkan Yasar (‘Jordy Stins)  Kesly den Haag, Zakaria El Bennay (’56 Giovanni Nicolaas)