• U bent ingelogd als:

Wederom verlies voor De Meern: De Meern- EVV 1-2

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Zondag 17 september was de dag dat voetbalclub EVV uit Echt bij ons op bezoek kwam. Ik had deze ploeg de laatste weken al een beetje gevolgd en voor mij was duidelijk dat dit één van de ploegen zou zijn waar wij onderin mee zouden moeten gaan wedijveren. Vorige week had EVV weliswaar 3 punten behaald tegen Blauw Geel ’38, maar dit was meer geluk dan wijsheid. Kortom, een hele belangrijke wedstrijd waarbij 3 punten noodzakelijk waren voor onze oranjehemden. Deze rooms-katholieke voetbalclub werd opgericht in 1908 en is het spelen op dit niveau al jaren gewend. Na 6 jaren op rij in de middenmoot te zijn geëindigd in de topklasse handhaafde EVV zich ook vorig jaar met gemak in de 3e divisie. Het was een hele reis vanuit het Limburgse land naar onze provincie, maar gelukkig leven we in het tijdperk van de navigatie. Tenminste….dat zou je denken. Blijkbaar wist de buschauffeur het sportpark zo ook wel te vinden en parkeerde zijn bus ruim op tijd……bij PVCV! Iedereen uitstappen, alle spullen uitladen en de chauffeur reed weer weg om een goed plekje voor zijn bus te zoeken. Toen spelers en staf in de kantine van PVCV aankwamen had de chauffeur al een goed plekje voor zijn bus gevonden……bij V.V. De Meern! En zo kon de selectie van EVV beginnen aan de wandeltocht van PVCV naar De Meern en had men de warming-up al grotendeels achter de rug.

 

Als ik iets voor 2-en mijn plekje opzoek op de tribune dan heb ik even een flashback naar de avond ervoor. De jaarlijkse feestavond van VV De Meern stond die avond gepland en is traditioneel altijd een groot succes met heel veel mensen, maar de opkomst viel dit keer tegen…zo ook deze middag, het aantal toeschouwers was zeer mager te noemen. Wellicht dat vele supporters hun kruit niet wilden verschieten voor de kraker van dit seizoen tegen PEC Zwolle a.s. donderdag, want een andere reden kan ik niet bedenken. Immers, dat Max Verstappen weer vroeg zou uitvallen is tegenwoordig ook bijna een zekerheidje en dus geen reden om thuis te blijven.

 

Iets na 2 uur fluit scheidsrechter Vries voor het begin van de wedstrijd die wij overigens starten in dezelfde opstelling als vorige week tegen Vitesse. Het begin is van beide kanten afwachtend, veel rondspelen achterin en soms wat middenveldvoetbal. Het lijkt of de angst nu al een beetje regeert om vooruit te spelen. Het is een beetje slaapverwekkend tot iedereen wakker schrikt in de 13e minuut als Jeremy Lemmens besluit uit te halen vanaf een meter of 25. Een geweldige poeier die zo richting de kruising gaat en waarop Jordi Haneveld kansloos is. Deze nummer 10 van EVV is overigens een benadigd voetballer met een geweldig linkerbeen, wat mij betreft met afstand de beste man op het veld vandaag. Kritische noot bij deze goal is dat wij hem de gelegenheid geven deze pegel af te vuren. Het begint bij een aanval van EVV die wij onderscheppen, zoals zo vaak de afgelopen weken en ook vandaag wordt de bal daarna naar voren geramd. In het kopduel dat ontstaat zijn we kansloos en de EVV komt weer in balbezit en speelt de bal in op Jeremy Lemmens. En hij krijgt alle ruimte om, weliswaar van grote afstand, genadeloos uit te halen.

 

We trachten vanuit een gesloten verdediging te spelen, maar als je in dit soort situaties niet vooruit verdedigt dan bied je dit soort gelegenheden. En zo lopen wij binnen het kwartier alweer achter de feiten aan. Kort na de goal dan toch de eerste kans voor ons als Zakaria een goede actie in huis geeft, de bal voorgeeft op Kesly den Haag die helaas overschiet. EVV is echter de betere ploeg en alsof we er niets van geleerd hebben mag dezelfde nr 10 van EVV in de 26e minuut wederom van grote afstand vuren op ons doel. Dit keer gaat zijn schot net naast, maar inmiddels zouden we moeten weten dat we dit soort schoten eruit moeten halen. Daarnaast sticht EVV regelmatig gevaar met verre ingooien en kunnen wij daar nauwelijks iets tegenover stellen.

 

Sterker nog, ik vind het voetbal wat wij spelen pijn aan mijn ogen doen. Een blok van 5 achterin, op het middenveld continu een mannetje  tekort en voorin worden Kesly en Zakaria helemaal over de klink gejaagd als ze weer achter een vuurpijl vanuit achterin moeten gaan rennen. Ik begrijp dat je zo’n spel moet spelen tegen veel betere ploegen als Vitesse, maar als je zo speelt tegen dit soort ploegen dan ga je helemaal geen punten halen. En ondertussen krijgt EVV de betere kansen, in de 33e minuut kan Jordi Haneveld 2 keer kort achter elkaar prima redding brengen, want anders hadden we al met 2-0 achter gestaan. Ondertussen blijven wij grossieren in achterin rondspelen en terugspelen op Jordi en is het gemopper op de tribune niet van de lucht. Ik heb er verschillende filmpjes van opgenomen en inmiddels teruggekeken, het is voetbal vanuit een soort angst in plaats van geloof en vertrouwen hebben dat er wat te halen valt. Maar dan…..in de 45e minuut krijgen we helemaal uit het niets een penalty! Ook dit filmpje heb ik inmiddels verschillende keren terug gekeken en ik vond het een cadeautje. De bal kwam tegen de arm c.q. het lichaam van een EVV speler waarbij opzet absoluut niet in het spel is. De meeste scheidsrechters zouden hier zeker geen penalty voor geven, scheidsrechter Vries gelukkig wel. Aanvoerder Mark den Hartogh neemt plaats achter de bal en schiet resoluut binnen. En zo gaan we met wat geluk de rust in met een 1-1 tussenstand.

 

In de rust is Tobias Elmensdorp achtergebleven in de kleedkamer en neemt Rychto Lawalata zijn plaats in aan de rechterkant in de verdediging. En we zijn nog maar net begonnen of we krijgen de grootste kans van de wedstrijd. Kesly breekt met een mooie actie door op links en geeft de bal perfect voor op Zakaria El Bennay. Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij weet de bal naast het doel te werken, terwijl scoren volgens mij minder moeilijk was. Wat zonde zeg, zo hadden we zomaar op voorsprong kunnen komen. We spelen in deze fase wat beter dan in de eerste helft gelukkig, maar we verlaten zelden onze verdedigende stellingen en blijven hopen op bevliegingen voorin. Als we dan in de 58e minuut een vrije trap krijgen op een mooie plek gaat de luchtmacht mee naar voren (voor zover we deze hebben…). Fouad neemt plaats achter de bal en besluit zelf te schieten, de bal gaat huizenhoog over. Even later wordt Fouad gewisseld voor Jordy Stins en Fouad laat met veel misbaar zien dat hij het daar duidelijk niet mee eens is. Deels kan ik zijn frustratie begrijpen, Fouad is een rasvoetballer en wordt op het middenveld continu overgeslagen. Echter, net zoals voor iedereen geldt dat ze kritisch in de spiegel moeten kijken geldt dit ook voor Fouad, hij speelde vandaag gewoon ver onder zijn niveau.

 

Ondertussen heeft Lennard van de Brink een terechte gele kaart gekregen na een handsbal en even later krijgt ook Jordy Stins een oliedomme gele kaart na het wegtrappen van de bal. En niet veel later is het ook Tom Waltman die terecht geel krijgt nadat hij balverlies van Zakaria moest compenseren. Zakaria wordt even later gewisseld voor Giovanni Nicolaas. Zakaria speelde geen goede wedstrijd, wellicht was hij ook op, maar wij op de tribune konden niet begrijpen dat er een aanvaller voor een aanvaller gewisseld wordt terwijl je vandaag alles op alles zou moeten zetten om 3 punten binnen te halen. Het lijkt wel alsof we tevreden zijn met een punt, maar op de tribune wordt daar duidelijk anders over gedacht. In de 75e minuut dan weer een schotkans van EVV die gelukkig geen doel treft. Kort daarna dan een vrije trap van EVV waarbij de paal redding brengt en we weer goed wegkomen. Maar in de 85e minuut is het dan toch raak als invaller Shaquille Simmons alle ruimte krijgt om net buiten de 16 meter uit te halen en zo de 1-2 weet binnen te schieten. En in blessuretijd krijgt EVV dan nog een goede kans, maar Rychto Lawata weet zich in de ban van het schot te gooien waardoor het 1-2 blijft. En dit is ook de eindstand en wederom staan we met lege handen.

 

De balans na afloop opmaken hoeft eigenlijk helemaal niet, want verder dan 0 punten zijn we nog steeds niet gekomen. Bij eerdere wedstrijden zoals tegen OJC en Vitesse kon je hier wel vrede mee hebben, deze ploegen waren gewoon beter. Maar vandaag speelden we tegen een zeer matige ploeg. Na afloop hoor en lees ik vooral dat een gelijkspel verdiend was geweest, waarbij met name gerefereerd wordt aan de grote kans voor Zakaria El Bennay kort na rust. Maar we vergeten dan dat EVV zeker voor rust de betere ploeg was, Joey een aantal goede reddingen in huis had, we een hele makkelijke penalty krijgen en de paal ons ook nog een keer redt. Oftewel, ik denk dat EVV betere en meer kansen gekregen heeft dan wij, maar het is de spelopvatting die vandaag wat mij betreft te wensen overliet. Wellicht komen we kwaliteit tekort, zeker tegen ploegen als Vitesse, maar er zijn genoeg mogelijkheden tegen andere ploegen om wat meer offensieve druk en drang te laten zien. Dat heb ik vandaag totaal gemist, het is voetbal vanuit een soort angst om tegendoelpunten te krijgen in plaats van de drang om zelf doelpunten te maken.

 

Ik probeer mijn wedstrijdverslagen altijd positief kritisch en zo objectief mogelijk te verwoorden, ondanks het feit dat ik een groot VV De Meern-hart heb. Maar aan de wedstrijd van vandaag heb ik weinig positieve punten overgehouden, het was gewoon onder de maat. Wat mij betreft is het uithuilen en opnieuw beginnen. Het seizoen is nog maar een paar wedstrijden onderweg en volgende week zondag beginnen we gewoon weer met 0-0. Tegenstander is dan HSC ’21 uit Haaksbergen, aanvangstijd is 14.30 uur!

 

Maar…eerst wacht ons donderdag a.s. natuurlijk nog PEC Zwolle om 17.00 uur in het KNVB-bekertoernooi! Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik moet deze wedstrijd vanwege werkverplichtingen aan mij voorbij laten gaan. Ik zal echter gekluisterd zijn aan mijn telefoon om de “groepsapp zondag 1” te volgen. Hopelijk zijn de overige supporters donderdag wel  in grote getale aanwezig, want het is natuurlijk een geweldig affiche van een hopelijk mooie voetbalavond.

 

Edwin Ebskamp

 

’13 0-1 Jeremy Lemmens

’45 1-1 Mark den Hartogh

’85 1-2 Shaquille Simmons

 

De Meern: Jordi Haneveld, Rick Hauwert, Tobias Elmensdorp (’46 Rychto Lawalata), Steve Blokland, , Mark den Hartogh, Hakan Yasar, Lennard van den Brink, Tom Waltman, Fouad Dahmani (’64 Jordy Stins), Kesly den Haag en Zakaria El Bennay (’72 Giovanni Nicolaas)