• U bent ingelogd als:

Wederom verlies, SDO thuis: 1-3

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Zondag 4 december, het weekend van sinterklaas…..toepasselijker kan ik het eigenlijk niet omschrijven in relatie tot de wedstrijd van vandaag. Daarover later meer, eerst maar even de bespiegelingen vooraf. Vandaag stond de wedstrijd tegen SDO op het programma, een bekende club voor ons. Ik ken de rooms katholieke voetbalvereniging Samenspel Doet Overwinnen, die volgend jaar maar liefst 100 jaar bestaat, als een sympathieke club waar we het met name uit altijd lastig hebben. Ik heb heel wat wedstrijdjes gezien op de slechte grasmat in Bussum, en altijd hadden wij het weer moeilijk met het kick-and-rush voetbal van SDO. Echter, dit keer vond de wedstrijd thuis plaats op de goede (kunst)grasmat van ons. Gelukkig kon er gespeeld worden want ’s ochtends werd het veld nog afgekeurd door de scheidsrechter voor de wedstrijd van het 2e. Te glad en gevaarlijk was de analyse en rubber korreltjes strooien was gezien de lopende discussies geen optie. De zon had gelukkig zijn werk gedaan voordat ons vlaggenschip moest aantreden, dus voorzien van zonnebril nam ik plaats op de tribune. Ik werd al snel omringd door supporters met allemaal een shawltje van hun club SDO, hetgeen betekende dat wij weer eens in de minderheid zouden zijn mbt de toeschouwersaantallen. Hen en Co van Rooijen hadden in ieder geval goede zaken gedaan mbt de kaartverkoop bij de ingang van ons sportpark. Bij De Meern waren Bob Verweij en Lejon Cats geblesseerd , Rick Hauwert stond centraal achterin met Irak waardoor Joris van Rooijen weer op het middenveld geposteerd stond. Het was nog onzeker of Hakan Yasar kon spelen, maar gelukkig bleek dit na de warming-up wel het geval te zijn. Scheidsrechter was de heer Kaper vandaag.

 

De wedstrijd begon met een indrukwekkende minuut stilte vanwege het vliegtuigongeluk waarbij vrijwel de voltallige selectie van de Braziliaanse club Chapecoense het leven liet. Na het beginsignaal kwamen we vrijwel direct onder druk te staan, het leek wel of we niet wakker waren. SDO was vooral veel feller en dus beter. In de eerste 8 minuten hadden we al 3 corners tegen gehad, waarbij de 3e het gevaarlijkst was. Een speler van SDO kon vrij inkoppen, maar gelukkig recht in de handen van Taner. De wedstrijd is 11 minuten oud als een speler van SDO alleen op Taner af mag gaan, maar deze redt op sublieme wijze. En hoe groot kan het contrast zijn……in de tegenaanval wordt de bal voorgezet, legt Rick Kruijs de bal prachtig met de borst neer voor Gokhan die al even knap de bal in het doel krijgt. We staan gewoon met 1-0 voor, totaal tegen de verhoudingen in overigens.

 

Blijkbaar hadden we dit nodig om beter te gaan voetballen, want in 1 keer zijn wij de bovenliggende partij. In de 17e minuut verrast Rick Kruys bijna de keeper met een fraaie doorkopbal, maar deze kan net over de lat getikt worden. 3 minuten later mag dezelfde Rick aanleggen voor een vrije trap op de rand van de 16, deze wordt weg gewerkt door de verdediging van SDO. En in één van de spaarzame tegenaanvallen van SDO mag een geniale terugkopbal van Irak op Taner niet onvermeld blijven, het levert hem applaus op vanaf de tribune. In deze fase corrigeert Irak veel en speelt goed, helaas blijkt later het vervolg hierop minder. Ook Hakan speelt sterk, wat mij betreft de enige speler die over de gehele wedstrijd gezien een goede voldoende verdient. In de 25e minuut dan nog een half schot van SDO dat net naast gaat. In de 36e minuut laat Gokhan zijn klasse weer eens zien. Hij stuurt een paar man het bos in en zet Eddy Vorm vrij voor de keeper. Deze probeert hem met z’n chocoladebeen in te schieten, maar het slappe schuivertje is kenmerkend voor de moeilijke fase waarin hij zich bevindt. Vlak voor rust dan verwarring alom, het lijkt alsof scheidsrechter Kaper een penalty tegen ons geeft, maar het blijkt een doelschop voor ons te zijn. Discussies over hoe hij met zijn hand wijst op de tribune zijn het gevolg, André Bakker nog maar eens vragen hoe het echt hoort….

 

De 2e helft begint met kansen voor beide ploegen waarbij we in de 51e minuut goed wegkomen bij een scrimmage voor ons doel. Tussen de 55e en 60e minuut laat Redouan weer een paar kunststukjes zien met heerlijke rushes langs de lijn en een prachtige combinatie met Rick Kruijs die hij helaas niet af kan ronden. Maar helaas zijn deze prachtige momenten te spaarzaam vandaag. Neemt niet weg dat we tot nu toe gewoon de betere ploeg zijn en had het allang 2-0 moeten staan. Maar ja, hoe vaak hebben we dat dit seizoen al niet gezien…. In de 68e minuut dient het noodlot zich dan aan. Een slechte spelhervatting van Taner brengt Irak tot een noodgreep hetgeen een penalty tegen oplevert. Vanaf de tribune gezien een terechte strafschop met bijbehorende gele kaart voor Irak en de 1-1 gemaakt door Rick van der Velden.

 

We krijgen geen kans om te bekomen van deze tegenslag. Eddy levert op onze eigen helft de bal zomaar in bij Mike van ‘t Land van SDO. Hij ziet dat Taner wat ver voor zijn goal staat en schiet prachtig de 1-2 over Taner heen. En ook hier kunnen we niet lang van bijkomen want in de 75e minuut pakt Irak zijn 2e gele kaart waardoor wij met 10 man verder moeten. Ook weer terecht, wat dat betreft moeten we kritisch naar ons zelf kijken, want aan de scheidsrechter lag het niet vandaag. Sterker nog, hij floot een hele goede pot. Ondertussen besluit de technische staf tot 2 wissels, Eddy Vorm verlaat het veld voor Jordy Stins en even later maakt Kesly den Haag plaats voor de 18-jarige Giovanni Nicolaas. Maar we zijn 10 minuten voor tijd geen schim meer van de goede ploeg die we zouden kunnen zijn. SDO werkt ook gewoon harder en laat duidelijk zien over de betere mentaliteit en ik denk inmiddels ook over de betere conditie te beschikken. Het komt dan ook niet als een verrassing dat in de 83e minuut Maikel van Latum ons de genadeklap toebrengt en de 1-3 maakt. Wij zijn nu bijna blij als de scheidsrechter af zou fluiten, want ook in de laatste minuten van de wedstrijd krijgt SDO nog 2 grote kansen. En zo eindigt er wederom een wedstrijd in mineur. Geluk bij een ongeluk is nog dat ook de concurrentie punten verspeelt en het nog steeds redelijk dichtbij elkaar staat. Maar dichterbij komen we zo ook niet natuurlijk en de voorlaatste plaats is het logische gevolg dan.

 

En dan volgt de 3e helft….ik heb veel mensen gesproken die allemaal een mening hebben over de slechte prestaties. Ik schrijf het verslag altijd pas op maandag en dat was deze keer maar goed ook, want gisteren was de teleurstelling over het team dusdanig groot dat de emo dan boven de ratio had gegaan. Nu heb ik alles even kunnen laten bezinken en probeer ik hier weer wat objectiever naar te kijken, maar dit neemt niet weg dat de teleurstelling nog steeds zwaar de overhand heeft. Het kan geen toeval meer zijn dat we iedere week in de 2e helft en zeker een kwartier voor tijd tekort komen. En als ik daar de “beleving” bij optel….gisteren zag je ook weer dat de spelers van SDO écht wilden winnen en voor elkaar door het vuur gingen. En als we daarbij ook nog sinterklaascadeautjes gaan weggeven met betrekking tot de tegengoals verdien je ook zeker niet om te winnen. Wat dat betreft had de roetpiet gisteren iedereen een spiegeltje cadeau moeten doen, want uiteindelijk zal een ieder eerst bij zichzelf te rade moeten gaan.

 

In tegenstelling tot de wedstrijden heb ik dit seizoen slechts een enkele training gezien, maar daar zal toch de basis gelegd moeten worden voor de prestaties op zondag. En je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben dat dit echt onder de maat is. Nu is het seizoen nog lang, echter dat we de winterstop laag op de ranglijst ingaan is een gegeven en bijzonder vervelend. We kunnen dit nog enigszins compenseren door a.s. zondag uit bij De Bataven te winnen. Ik zal de reis richting Gendt in ieder geval gaan maken, ik laat mijn clubje niet zakken, maar het zou fijn zijn als de trouwe supporters ook eens beloond worden door een team dat tot de laatste minuut knokt en de absolute wil om te winnen uitstraalt.

 

Edwin Ebskamp

 

‘12 1-0 Gokhan Yasar

’23 1-1 Rick van der Velden

’25 1-2 Mike van ‘t Land

’83 1-3 Maikel van Latum

 

De Meern: Taner Memili, Irak Asad, Hakan Yasar, Joris van Rooijen, Rick Hauwert, Rick Kruijs, Stevie Blokland,  Eddy Vorm (’77 Jordy Stins), Kesly den Haag (’80 Giovanni Nicolaas), Redouan Yakoubi, Gokhan Yasar