• U bent ingelogd als:

Wanvertoning tegen Dongen: 0-4

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Foto: Rik Bakker/AD

Vandaag was de laatste wedstrijd voor de winterstop en dus ook de laatste kans om de slechte reeks te doorbreken. De omstandigheden leken ideaal, maar schijn kan bedriegen….Via de groepsapp kwam zondagochtend het bericht dat er ijs op het veld lag en het aan de scheidsrechter was om het veld goed te keuren. Gelukkig deed de zon zijn werk en kon er uiteindelijk gespeeld worden, maar na afloop bleek de kunstgrasmat toch erg lastig bespeelbaar te zijn geweest. Even de bespiegelingen vooraf, vandaag kwam Dongen op bezoek. Een sympathieke club uit het Brabantse land dat er een stuk florissanter voor stond dan wij. De oude club ook van Tom Waltman die het gesprek van de middag was. In positieve zin wel te verstaan, want de supporters van Dongen hadden alleen maar mooie woorden voor deze ideale schoonzoon. Maar gelukkig speelt hij inmiddels verdienstelijk bij onze club en was het zaak vandaag eindelijk weer eens 3 punten te pakken. Dat moesten we vandaag doen zonder onze aanvoerder Mark den Hartogh die met vakantie was en Lejon Cats die geschorst was. Hierdoor kregen zowel Hakan Yasar als Sven van Doorn een basisplaats toebedeeld. Hakan moest daarbij centraal gaan spelen en Sven op linksachter, hetgeen niet erg logisch was. Sven kan uiteraard prima linksachter spelen, maar heeft meerdere jaren laten zien ook centraal uitstekend uit de voeten te kunnen waar juist Hakan een echte speler is voor de linkerkant. Wellicht had de technische staf zich hier even in moeten verdiepen want deze keuze was duidelijk een verkeerde en pakte ook dramatisch uit, maar daarover later meer.

 

Op het wedstrijdformulier konden we ook eindelijk de naam van Tom van der Linden als wisselspeler weer eens terugvinden die na lang blessureleed op de weg terug was. Ook Fathi Ben Ahmed stond hier in eerste instantie op vermeld, wellicht liep hij ergens incognito rond, want ik heb hem niet gezien. De publieke belangstelling valt vaker niet mee, maar vandaag was toch wel een dieptepuntje….Redenen waren er overigens wel, alle wedstrijden waren ’s ochtends afgelast, In Vleuterweide was er kerstmarkt, FC Utrecht speelde thuis en last but not least, de laatste wedstrijden heeft ons vlaggenschip niet bepaald aan klantenbinding gedaan.

 

En zo fluit scheidsrechter Horst om 14.00 uur voor het begin van de wedstrijd. Al snel is duidelijk hoe we vandaag weer gaan spelen…..focus op de verdediging en nadruk op niet verliezen. Moedeloos worden we ervan als supporters zijnde. De wedstrijd is 7 minuten oud als Dongen de eerste kans van de wedstrijd krijgt, een schot kan moeizaam door Joey Swanink worden gekeerd. 5 minuten later krijgen wij dan ook een kansje, maar Rick Hauwert kopt vanuit een corner naast het doel. Een paar minuten later is het weer de beurt aan Dongen, gelukkig gaat de bal net voorlangs. In deze fase spelen we erg slecht, alle ballen worden ingeleverd en niet voor het eerst dit seizoen staan Kesley den Haag en Zakaria El Bennay op een eiland. Ze krijgen geen fatsoenlijke bal aangespeeld en we zijn vooral aan het tegenhouden. Gelukkig speelt Dongen ook niet best want zij weten nauwelijks raad met de mogelijkheden die ze krijgen.

 

In de 29e minuut gaat Hakan Yasar over de scheef en geeft een speler van Dongen een beuk hetgeen hem op geel komt te staan. Kort daarna dan toch een grote kans voor Dongen, maar Tom Waltman kan vlak voor de doellijn redding brengen. En vlak daarna weer een schot van Dongen waarbij Joey Swanink redding kan brengen. Ondertussen staan wij weer met 5-6 man met de kont naar achteren op eigen helft de spelers van Dongen op te vangen. Niemand die het lef heeft om eens in te schuiven en daardoor het middenveld te versterken. De zon deed minder pijn aan onze ogen vandaag….

 

Dan kort voor rust toch nog een grote kans voor ons. Goede acties van Tobias Elmensdorp en Kesly den Haag liggen aan de basis van een hele grote kans voor Rick Hauwert. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen, maar schiet heel slecht naast. Als er dan toch nog een lichtpuntje genoemd kan worden in de eerste helft dan is het Tobias. Hij heeft goede intercepties, probeert mee op te komen en speelt sterk in vergelijking met eerdere wedstrijden en de rest van het team. Met een 0-0 ruststand gaan we ons binnen even opwarmen. Zowel de temperatuur als het veldspel hebben ons niet warm kunnen krijgen.

 

Na rust zijn inmiddels de lichten ontstoken en wordt er in een ongewijzigde opstelling aangetreden. En dat gaat 5 minuten goed, maar in de 51e minuut is het een grote blooper van Hakan Yasar die Mart van Bree in staat stelt de 0-1 te maken. Een paar minuten later verspeelt Rick Hauwert de bal op het middenveld en kan de spits van Dongen zo alleen op Joey Swanink af, maar op zijn slappe schuiver kan Joey gelukkig redding brengen. En zo modderen we door tot Kesly den Haag in de 58e minuut zijn klasse weer eens toont met een prachtige actie, maar zijn schot gaat helaas over. Wij hebben medelijden met Kesly vandaag, ook vandaag staat de voorhoede weer op een eiland en speelt zijn maatje voorin, Zakaria El Bennay, ook nog eens erg ongelukkig. Tegen een overmacht aan verdedigers kan hij vaak niet anders dan de bal proberen te controleren en weer achteruit te spelen. In de 61e minuut moet Tobias Elmensdorp het veld verlaten en maakt Tom van der Linden zijn rentree. Deze grillige aanvaller kan met zijn snelheid en individuele acties voor gevaar zorgen, maar aangezien hij pas 20 speelminuten in de benen heeft hoeven vandaag van hem geen wonderen verwacht te worden. Even later komt Giovanni Nicolaas erin voor de geblesseerde Sven van Doorn en gaan we risico’s nemen. Helaas neemt Hakan Yasar dit risico iets te letterlijk in de 71e minuut. Hoewel de uiteindelijke overtreding echt niet zwaar was, zag je dit vanaf een kilometer afstand aankomen. Hakan had het duel moeten laten lopen, maar laat zich uitlokken waardoor scheidsrechter Horst besluit Hakan een 2e geel kaart en dus rood te geven. Dit kan er ook nog wel bij….

 

Met 10 man is het natuurlijk heel lastig voetballen, maar ook met 11 man hebben we weinig tot niets laten zien vandaag. Daarnaast is de gifbeker nog niet leeg, want Dongen loopt uiteindelijk nog uit naar 0-4 in de laatste 10 minuten waardoor we wederom een zware nederlaag voor onze kiezen krijgen. En zo stappen we teleurgesteld de kantine in om niet alleen op te warmen, maar ook van de spelers en trainer eens te horen hoe dit toch kan.

 

Of het de grote teleurstelling was na deze nederlaag of dat men het wel best vond weet ik niet, maar veruit de meeste spelers druipen heel snel geruisloos af. Dat kon ik dan wel weer waarderen aan Joël Titaley die te maken kreeg met een aantal zwaar teleurgestelde trouwe supporters die iedere week soms stad en land afrijden om ons vlaggenschip te ondersteunen. En ik ben er daar zeker één van en erger mij al tijden groen en geel aan de negatieve speelwijze die wij erop nahouden. Joël houdt het op (gebrek aan) kwaliteit, maar dat vind ik veel te makkelijk. Uiteraard kunnen wij ook financieel niet wedijveren met de meeste andere  teams in de 3e divisie, persoonlijk vind ik dat we vooral een creatieve leider op het middenveld missen, maar dat hoeft nog geen reden te zijn om zo verdedigend te spelen. Daarnaast doen de opstellingen, de tactiek en de wissels heel vaak onze wenkbrauwen fronsen, we snappen er soms echt helemaal niets van. Dat Joël dit totaal anders ziet is zijn goed recht, daarvoor is hij de trainer en niet ik, maar feit is dat we inmiddels afgezakt zijn naar de 16e plaats op de ranglijst met slechts 12 punten. En nog erger, dat we dit ook nog eens gerealiseerd hebben met een verdedigend strijdplan wat pijn doet aan de ogen. Hopelijk gaan we na de winterstop de schroom eens van ons afgooien en stoppen met 5-6 man achter de bal te houden en continu tikjes breed en achteruit te geven. Een mannetje minder in de achterhoede, ééntje meer op het middenveld zodat ook de voorhoede niet moet blijven rennen op vuurpijlen van achteruit. Liever een keer een grote nederlaag met positieve intenties als iedere week verliezen met een negatieve spelopvatting.

 

De komende weken kan iedereen even bijkomen van alle voetbalbeslommeringen. Want uiteindelijk is het maar een spelletje en zijn er belangrijkere dingen in het leven. Op zondag 13 januari om 14.30 uur mogen we ons weer opmaken voor een lange reis. Doetinchem is dan de speelstad waar we aantreden tegen naaste concurrent Jong De Graafschap.

Iedereen fijne feestdagen toegewenst!

 

Edwin Ebskamp

 

’51 0-1 Mart van Bree

’82 0-2 Tom Kolkert

’85 0-3 Mart van Bree

’89 0-4 Rob Roovers

 

De Meern: Joey Swanink, Rick Hauwert, Sven van Doorn (’69 Giovanni Nicolaas), Tobias Elmensdorp (’61 Tom van der Linden), Hakan Yasar, Lennard van den Brink, Steve Blokland,  Anis Ziani, Tom Waltman, Kesly den Haag, Zakaria El Bennay