• U bent ingelogd als:

Voetbaldier

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Rick Kruys stopt na dit seizoen als profvoetballer.

Opgegroeid in de beginjaren ’90 met een bal onder zijn arm, op weg naar de straat, het gravel, de zaal en natuurlijk het groene gras. Daar ging de bal aan de grond….ontelbare uren, dag in dag uit.
Aan de hand van zijn vader werden alle benodigde voetbalingrediënten er vroegtijdig al ingepompt. Bij de jeugd van Holland, maar later vooral bij Elinkwijk werd er verder aan het talent geschaafd. De kleine blonde pijl viel op door zijn techniek en wedstrijdmentaliteit en werd gescout door FC Utrecht waar hij uiteindelijk op 18
e
jarige leeftijd in 2003 zijn profdebuut maakte.  Zijn brutale uitstraling, karakter en ook zijn Utregtse tongval paste goed bij het fanatieke Utrechtse voetbalpubliek.


In 2005 was hij basisspeler op het jeugd WK in Nederland, gehouden in zijn stad Utrecht. Met trainer Foppe de Haan werd de kwartfinale bereikt en verloor het van Nigeria. De beste speler destijds die er vandoor ging met de Gouden schoen?….lionel Messi, die uiteindelijk met Argentinië de titel pakte.


Na meer dan 100 Eredivisie wedstrijden bij FC Utrecht zocht hij het voetbalgeluk in het buitenland.
In 2010 werd hij met het Zweedse Malmó landskampioen, een titel waar de Zweden tot dusver al zes jaar lang op zaten te wachten. De  mentaliteit van de Scandinaviërs paste goed bij Rick. Trainingen in de winter met af en toe min 15 graden onder nul maakten niet uit. De club, de sfeer op de tribune en de trouwe supporters zal hij altijd blijven herinneren als waardevol. 

Na drie seizoenen werd het tijd voor een terugkeer naar Nederland. Eerst werd Volendam zijn onderkomen en de laatste vier seizoenen is hij actief geweest bij Excelsior.  Het afgelopen seizoen werd Rick door de supporters van Excelsior gekozen tot meest waardevolle speler, hij ontving hiervoor een Gouden Schoen. Al met al heeft de 31e jarige Utrechter in totaal bijna 270 “Eredivisie” wedstrijden gespeeld.

Inmiddels heeft hij zijn gezin gesticht met zijn vrouw Karen en zijn inmiddels 5 jarige zoon Milan en 3 jarige dochter Fay. Nog zo fit als een hoentje en gemotiveerd tot in al zijn vezels heeft de huidige Vleutenaar toch besloten te stoppen. Hij wordt trainer bij de o14 bij FC Utrecht en gaat afbouwen bij hoofdklasser VV De Meern, de club waar hij al 3 seizoenen lang als volwaardig assistent-trainer actief is. Zijn blik en visie op het voetbal zijn mooi om naar te luisteren. Vooral zijn omgang met jeugdspelers van VV De Meern en tijdens de Voetbal Talenten School zijn waardevol. Het kan haast niet anders dat hij als trainer in de voetsporen zal lopen van zijn vader (Gert kruijs). Wat dat betreft heeft hij nog een heel voetballeven voor zich.