• U bent ingelogd als:

Vak P – Voorproefje voor heksenketel in Polen

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Pools vuurwerk op de tribune van Galgenwaard tijdens het duel tegen Lech Poznan. Foto: Bas van de Worp

Bron: www.nieuws030.nl

Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de voorrondes in de Uefa-cup.

FC Utrecht heeft donderdagavond in Galgenwaard in alle opzichten een voorproefje gekregen wat de ploeg volgende week in Polen te wachten staat. Het enige vuurwerk dat tegen Lech Poznan te bewonderen was, kwam namelijk niet speltechnisch binnen de lijnen van de thuisclub maar uitsluitend van de kant van de Poolse supporters. Anderhalf uur lang ritmisch gezang, vlaggenparade en als klap op de vuurpijl aangestoken fakkels gaven aan hoe het over een week gaat spoken  bij Lech Poznan.

En dan was er ook nog eens het fysieke en vaak dreigende tegenspel van de Polen waartegen FC Utrecht te weinig weerwerk kon bieden. Geen enkele uitgespeelde kans in negentig minuten, waarbij de absentie van de langdurig geblesseerde aankoop Simon Makienok (gescheurde kruisband) en de ook al niet fitte Yassin Ayoub zich pijnlijk deed voelen. De 0-0 was uiteindelijk vooral de verdienste van doelman David Jensen die zich vooral in de slotfase profileerde met enkele uitstekende reddingen.

Na afloop deed het optimisme van trainer Erik ten Hag en verdediger Marel van de Maarel nogal overdreven aan. Want wanneer je op eigen veld niet de bovenliggende partij bent, mag je van de return ook niet al te veel verwachten. Maar Erik ten Hag verwees naar eerdere kansloze missies waarbij FC Utrecht zich toch nog knap wist te reden, zoals tegen AZ onlangs. En het feit dat de bezoekers niet scoorden, betekent dat ieder doelpunt van FC Utrecht in Polen nog wel eens beslissend zal kunnen zijn.

Duidelijk is dat FC Utrecht nog een heel eind moet groeien, wil de ploeg weer de automatismen laten zien die de ploeg opnieuw naar de subtop van de ranglijst kan brengen. Donderdagvond werd vooral creativiteit gemist, het wegvallen van Haller, Barazite, Amrabat en dit keer ook Ayoub was in alle opzichten merkbaar. De nieuwelingen Dessers en Van de Streek hebben moeite met de handelingssnelheid op het hoogste niveau. En daarom  mag de return in Polen en de start van de competitie over enkele weken niet al te hoopvol tegemoet gezien worden. Maar wij op Vak P weten dat voorspellingen bij FC Utrecht in het verleden vaak werden gelogenstraft.