• U bent ingelogd als:

Staande ovatie voor wisselspeler Van Persie

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Bron: pen.nl/vak p

 

In mijn journalistieke leven van ruim veertig jaar had ik dit nog nooit meegemaakt. Een staande ovatie voor een wisselspeler, en dat ook nog van de tegenpartij. Maar toch gebeurde dat bij FC Utrecht tegen Feijenoord, toen Robin van Persie zijn opwachting maakte als invaller. Vrijwel iedereen in Galgenwaard stond op van zijn zitplaats om de na veertien jaar in de eredivisie teruggekeerde vedette te begroeten.

 

Mijn kleinzoon Guus mocht op deze avond als ballenjongen fungeren en stapte met het arbitrale trio Kevin Blom, Jan de Vries en Joos van Zuilen trots het veld op richting de aftrap. Hij liet de unieke gelegenheid niet onbenut om de voor hem alleen van de tv bekende Van Persie een handje te geven in de dug-out. Iets waarover hij vandaag op de Vlinderschool in Houten tegen zijn medeleerlingen ongetwijfeld vol trots gaat verhalen.

 

Het had ook nog weinig gescheeld of deze Van Persie mocht zich tot matchwinnaar kronen toen hij in blessuretijd vrij voor David Jensen verscheen. Maar Robin knalde op het effectvolle veld over het heiligdom van FC Utrecht zodat de 1-1-eindstand op het scorebord bleef staan. Het zou ook wel erg sneu voor de thuisclub geweest zijn die de betere kansen had in het meeslepende duel maar die niet kon verzilveren. Alleen Cyrano Kerk wist Brad Jones te passeren na een gehaaide soloactie voor de rust:1-1.

 

Daarmee maakte de FC-spits de volgens heel Vak P onverdiende achterstand goed die ontstond toen Tom Larsson een ongevaarlijk ogend schot afvuurde dat door David Jensen niet gekeerd kon worden. Door de slechte kwaliteit van de grasmat kreeg de bal een vreemde stuit zodat de FC-doelman volkomen werd verrast. Het feit dat in december het duel niet voortijdig was afgelast, had hier alles mee te maken. Omdat invaller-burgemeester Victor Everhardt een maand geleden weigerde om het politieadvies op te volgen om ’s morgen de wedstrijd tegen Feyenoord te schrappen, moesten bezoekers toen een levensgevaarlijke en achteraf vergeefse tocht naar Galgenwaard waarna de grasmat door tractoren volkomen werd geruineerd.

 

Gisteravond waren de desastreuze gevolgen te zien, een steppe waarop goed voetbal onmogelijk bleek. FC Utrecht paste zich het beste aan, vooral in de tweede helft lieten Zakaria Labyad en invaller Cyriel Dessers unieke mogelijkheden op de winnende goal liggen. Komende zondag wacht een nieuwe uitdaging tegen Ajax, een duel dat al om half een begint. De KNVB heeft merkwaardigerwijze Danny Makkelie voor dit duel als scheidsrechter aangewezen, terwijl deze arbiter  nog niet zo lang geleden vanwege een omstreden strafschop middelpunt van kritiek was  bij Ajax-FC Utrecht.

 

Nog meer nieuws uit het FC-kamp: de transfer van Samuel Armenteros gaat niet door, de FIFA en KNVB hebben deze overgang van de voormalige Heracles-spits definitief geblokkeerd op formele gronden. Armenteros (27) heeft in augustus 45 minuten gespeeld met Jong Heracles tegen Heerenveen en dat wordt nu het struikelblok en de voetbalbonden hebben geweigerd om FC Utrecht dispensatie te verlenen. Een speler mag in hetzelfde seizoen slechts voor twee clubs uitkomen en daarom kan hij niet gehuurd worden van de Italiaanse club Calcio. Dus definitief geen transfer Armenteros voor de FC.