• U bent ingelogd als:

Sportief dagboek

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Scheidsrechter Martin van de Kerkhof eet na afloop van FC Utrecht-Willem 2 een hapje met Hans van Echtelt en ze praten na over die eredivisiewedstrijd. (foto Herman Servaas) 

(BRON: Pen.nl/dagboek) 

In dit weekeinde heb ik vooral naar de scheidsrechters gekeken. Of het nu ging om een pupillen wedstrijd tussen Delta Sports en JSV (onder tien jaar) of FC Utrecht tegen Feyenoord, voor mij heeft het arbitrale gebeuren altijd extra aandacht. Dat komt natuurlijk omdat ik zelfs een jaar of vijftien heb gefloten, van laag tot hoog. Bovendien hoor ik om me heen altijd tal van ongenuanceerde uitlatingen over de scheidsrechter en dat leidt nogal eens tot irritatie. 

Vorige week bij FC Utrecht tegen Willem 2 heb ik vooral gelet op de manier waarop Martin van de Kerkhof het duel in goede banen leidde. Ik ken hem al wat langer , van oorsprong komt hij uit Breukelen, dus dicht in de buurt. Na afloop had ik de gelegenheid om een hapje met hem te nuttigen en daarbij het wedstrijdverloop samen door te nemen. 

Over de strafschop die hij toekende  na een domme overtreding van doelman Robbin Ruiter, kon weinig misverstand zijn. Ook niet over de gele kaart die de FC-sluitpost kreeg uitgereikt, allemaal perfect volgens de regels. Langer hebben we nagekaart over de situatie waarbij een speler van de gasten langdurig de tijd nam om zijn voetbalschoen weer aan te trekken en zijn veters te strikken. Had dat niet buiten de lijnen moeten gebeuren, zo luidde mijn vraag. Maar Martin koos voor (de niet bestaande) regel achttien: gezond verstand boven het starre spelregelboek. Klasse! 

Dit weekeinde dus een wedstrijd van pupillen, en een topper in de eredivisie. Beide duels werden goed geleid, al vond de begeleiding van JSV het nodig om aan de jeugdige arbiter van Delta Sports te vragen om twee minuten eerder af te fluiten. Het werd in de slotfase even grimmig, vandaar dat in mijn ogen overbodige advies. Pol van Boekel liet in Galgenwaard de volle extra tijd volmaken en bijna had FC Utrecht in de ‘verlenging’ de overigens niet verdiende gelijkmaker op het scorebord gebracht. 

Tenslotte nog iets over blessuretijd: Geinoord verspeelde tegen staartploeg GDC in die extra fase de drie punten, doelman Renes werd in de 92e minuut alsnog gepasseerd. Misschien zal op het einde van de rit blijken dat het heel duur puntenverlies was in Genderen want de fatale vierde plaats van onderen blijft in het zicht. Overigens was hier de scheidsrechter een van de beste mensen op het veld, zoals dat ook bij FC Utrecht-Feyenoord en Delta Sports-JSV het geval was.