• U bent ingelogd als:

Spakenburg overtreft verwachtingen De Wolf

Geplaatst in Rubrieken / ColumnsSinds dit seizoen heeft John de Wolf de leiding bij Spakenburg. De oefenmeester uit Leiden maakte de veel besproken overstap van GVVV naar de blauwe kant van De Westmaat. “Toen ik trainer was bij Excelsior Maassluis zeiden sponsoren al: ”Jij past wel bij Spakenburg.” Na een seizoen vol onrust en met als dieptepunt de eerste degradatie in de clubhistorie heeft De Wolf de taak Spakenburg weer terug te brengen naar het hoogste amateurniveau.

 

Door Frank Nagel/Rondom Voetbal/VoetbalJournaal

 

Je liet meerdere keren weten dat Spakenburg een droomclub voor je is. Hoe zijn je eerste maanden hier bevallen?

“Heel goed. Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen als ik heel eerlijk ben. De selectie, de technische staf, alles is in orde. Alle faciliteiten die ik wil heb ik tot mijn beschikking. Als er problemen zijn gaan we direct met elkaar om de tafel. Dat soort zaken moet je niet te lang laten liggen.”

 

Vorig jaar rommelde het rondom het elftal. Is dat een reden waarom je problemen zo snel mogelijk wilt aanpakken?
“Ik ben iemand van de discipline. Alle problemen lossen we binnenskamers op, daar hamer ik op. De vuile was uit de kleedkamer mag nooit naar buiten komen. Je moet zaken nooit groter laten worden dan dat ze zijn.”

 

Ben je tevreden over hoe je elftal er op dit moment voorstaat?

“We hebben veel nieuwe spelers. We trainen hard, dat kunnen de jongens vast beamen. Maar de groep zit goed in elkaar. De start is prima, want we winnen. Is het met mooi voetbal, dan is het met mooi voetbal, maar als het lelijk moet is dat ook prima. De mensen hier moeten daar wel aan wennen merk ik, maar dat is niet erg.”

 

Welke invloed heeft de degradatie naar de Derde Divisie volgens jou op de club?
“Vooral bij de supporters die je spreekt merk je dat de degradatie wel diep zit. Ze zijn een beetje negatief. Aan ons is dit seizoen de taak dat negatieve gevoel weg te spelen. Aan de mensen rondom het elftal merk je dat ze allemaal de schouder eronder willen zetten. Dus dat is de andere kant.”

 

Wat vind je van het niveau van de Derde Divisie?

“Dat is nog lastig te zeggen, want we hebben nog niet iedere tegenstander gehad. Als je het afzet tegen de Tweede Divisie wordt er hier meer op de lange bal gespeeld. Uiteindelijk moeten wij gewoon promoveren. Of dat nou met de schaal is, of niet. Volgend seizoen moet Spakenburg gewoon in de Tweede Divisie spelen.”

 

En dan volgt natuurlijk weer de Derby.

“Dat is misschien wel het aller belangrijkste. Die wedstrijd moet weer op het programma staan. Spakenburg is een voetbalbolwerk. De Derby hoort daar echt bij.”

 

Je overstap van GVVV naar Spakenburg heeft veel losgemaakt. Als je daar nu op terugkijkt, heb je spijt van hoe het gelopen is?

“Nee, geen moment. Ik ben degene die de keuze gemaakt heeft om naar Spakenburg te gaan. Als ik daar spijt van gehad had was ik bij GVVV gebleven. Je maakt keuzes in het leven en dit heb ik met mijn volle verstand gedaan. Niks ten nadelen van GVVV. Ik heb daar een geweldige tijd gehad, met een goede groep en goede mensen, maar nu zit ik hier.”

 

Je hebt een aantal talentvolle Spakenburgse jongens in je selectie en met Chris de Graaf ook een assistent die de club goed kent. Zijn dat bewuste keuzes geweest?
“Als je het hebt over de jonge jongens niet per se. Bij mij is kwaliteit altijd leidend. Jeugdspelers inpassen moet geen doel op zich zijn. We hebben talentvolle jongens en die heb ik er dan graag bij, maar kwaliteit geeft de doorslag.”

“Als je het over Chris hebt, dat is een echte jongen van de club. Dat vind ik belangrijk, hij kan mij wegwijs maken binnen de club. Maar bovenal heeft hij veel voetbalverstand. Samen met hem, maar ook met Dick Kooiman en Remko van Lopik heb ik een hele goede staf.”

 

Zo te horen lijken alle ingrediënten aanwezig voor een mooi seizoen.
“Laten we het hopen. Wij horen bij de beste ploegen van de competitie. Het doel is duidelijk: promoveren !”