• U bent ingelogd als:

Soest is voor Wilfred Genee zijn thuis geworden

Geplaatst in Clubnieuws, Rubrieken / Columns

Hij is af en toe te vinden in de Soesterduinen of bij de Kleine Melm. Sportpresentator Wilfred Genee voelt zich er thuis. Elf jaar geleden verruilde hij het hectische Amsterdam voor de rustige contreien van Soest.

Ton van Zoeren

VERKOCHT De geboren Leeuwarder had het huis van ex-topschaatser en vriend Ben van der Burg op het oog, Maar zag op Funda een mooie boerderij te koop staan. ,,  Het was een schitterend pand. Grappig was dat ik niet eens gezien had dat het in  Soest was. Ik was meteen verkocht. Hier wilde ik wonen. Het leek wel of het lot het voorbestemd had.’’ Soest en omgeving waren niet vreemd voor Genee. Als inwoner van Amsterdam vertoefde hij regelmatig in de Lage Vuursche en de Soesterduinen. Gewoon om zich even terug te trekken aan zijn drukke leven en lekker uit te waaien. Genee ondervindt weinig hinder van zijn bekendheid in Soest. ,, Ach, soms komt er wat opgeschoten jeugd s‘nachts langs mijn huis fietsen en die scanderen dan mijn naam. Het enige is wel dat ik als ik een keer in cafe De Kuil zit dat dan iedereen in het dorp dat de volgende dag weet. Zo werkt het klaarblijkelijk in een dorp, maar ach ik vind het prima. Bij de bakker of de slager willen mensen met mij op de foto. Of bijvoorbeeld vragen als ,, Is die Johan Derksen echt zo’n lul, of is hij wel aardig’’. Maar over het algemeen zijn de mensen hier wel relaxed. Weet je, ik kom veel op televisie, maar dat stelt geen hout meer voor. Sinds Big Brother komt iedereen op de televisie en is meteen bekende Nederlander.’’

LOKALE SPORT Zijn dochter Isabeau (8) en zoon Luca (5) doen ook aan sport. Op de vraag of hij zijn kinderen kan volgen met hun sport klinkt het ,, Alleen maar! Daar hou ik in mijn agenda rekening mee. De woensdag en zaterdag zijn volle bak voor die twee. Ik ga zoveel mogelijk kijken, want je ziet je kinderen maar één keer opgroeien. Ook doe ik desgevraagd een training bij VVZ’49. Later als ik meer tijd krijg ga ik iets doen als leider.’’ Voor de overige lokale sport heeft Genee weinig tot geen tijd. ,, Ik moet voor mijn werk veel sport volgen. Ik kijk  en lees alles. Bovendien zoek ik alles op en pluis alles uit. Ik deed ook Wimbledon en Tour du Jour, maar voetbal is mijn hoofdsport. Toch betrapte ik me onlangs dat ik tijdens studiosport het eredivisie voetbal verruilde voor Max Verstappen tijdens zijn race in Amerika.’’ Groot is zijn bewondering voor Mart Smeets. ,, Mart is de beste sportpresentator die Nederland ooit heeft gehad. Eigenlijk zou hij nog elke week op de buis te zien moeten zijn. Hij is met de stille trom vertrokken en is aan het uitdoven. Zijn niveau is ongeëvenaard en daar gaat niemand meer overheen.’’

TELEVIZIERRING Met gepaste trots verteld hij over zijn prijs als beste sportpresentator. Hij was daarin gesteund door Johan Derksen die tijdens de uitzendingen van Voetbal Inside een propaganda voor hem voerde waarop premier Rutte jaloers kon zijn. ,, Ik sprak de notaris na afloop. Die zei mij dat er nog nooit iemand met zo’n grote voorsprong deze categorie gewonnen had. Ik won met een straatlengte voorsprong. Maar het is een beloning voor het programma. Toch ben ik wel trots, want het is een hoog aangeschreven prijs. Als je die wint, dan heb je binnen je vak wel iets gedaan.’’ Nuchter is hij over de uitzendingen van Voetbal Inside. Pas een kwartier voor de uitzending komt hij het studiocomplex binnen. ,, Even naar de schmink en snel het draaiboek doornemen. Maar over het algemeen houd ik me nooit aan het draaiboek. Ik doe maar wat.’’ Een reputatie als goede voetballer hoef je volgens Genee niet te hebben voor zijn rol in de show. ,, Voor mijn positie niet. Ik ben de aangever, niet de deskundige. Ik sticht een brandje en probeer hem daarna te blussen.’’ Doelman bij de amateurclub MKV’29 in Leeuwarden is het hoogtepunt als sporter voor Genee. ,, Ik werkte toen al bij de lokale omroep en had al wat bekendheid. Sommige voetballers vonden het leuk om dat mannetje van de tv eens neer te halen. Toen ben ik daarom maar gestopt.’’

SLAPPE HAP Samen met zijn vrouw Lili heeft hij het ‘Vullen of Voeden’ programma bedacht. Het idee is dat verenigingen ook gezonde voeding in de kantine aanbieden. Toch lijkt de vette hap terug te keren. Genee reageert als gebeten hond. ,, Ja, het is moeilijk. Maar wij willen de vette hap niet weg hebben. Daar is een misverstand over. Er wordt vaak in de kantines tegen mij geroepen ,, Daar heb je de man die de vette hap weg hebben’’, Maar dat hoeft niet. De bedoeling is dat clubhuizen ook gezonde alternatieven biedt. Het gaat erom dat sporters zich kunt voeden of vullen. Ik blijf het daarom onbegrijpelijk vinden dat clubs als SO Soest en VVZ’49 het gewoon niet aan gaat. Dat valt me zeer tegen van beide organisaties. Gewoon slappe hap!’’

BRAM BARTELS Al jaren verzorgd de Soester de openingsceremonie van het Bram Bartels Toernooi. Een grootst opgezet voetbalevenement voor deelnemers met een beperking. ,, Ik probeer waar ik kan altijd voor het goede doel wat te doen. Grappig is dat wanneer je een keer niet kan, ben je een lul. Kom je wel, dan vinden ze het gewoon. Maar van het Bram Bartels Toernooi geniet ik. Het is een traditie geworden. Die jongens zijn zo lief. Vooral de zoon van Bram Bartels (Bram jr, red.) is een prachtjongen. Hij houdt elk jaar een speech en die wordt elk jaar beter.’’ Genee is zichtbaar blij met Soest als woonplaats. ,, Lekker centraal voor mijn werk. Alleen een beetje weinig horeca hier in vergelijking met Amsterdam. Maar misschien wel goed voor mij. Ik ben namelijk nogal van de gezelligheid.’’