• U bent ingelogd als:

Scherpenzeel veel te sterk voor Valleivogels

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Hattrick voor Ali Edan

Foto’s Guido de Boer

De dorpsderby van Scherpenzeel is uitgelopen op een one-man-show. Ali Edan loodste Scherpenzeel met een hattrick langs buurman Valleivogels: 3-0. ,,Het is hier zo lekker voetballen.”

Met de wedstrijdbal verstopt onder zijn shirt stapte Edan richting de kleedkamer. Een grote groep Scherpenzeelse supporters zong hem toe. De man of the match blijft er bescheiden onder. Kritisch ook. ,,De strijd stond vandaag voorop, voetballend was het niet eens zo goed. In elk geval minder dan vorige week dan tegen Renswoude.”

Voor de tweede derby op rij schaarde Edan zich onder de uitblinkers. Verbaast dat? Bij Scherpenzeel niet. Vaste supporters zagen hem in de voorbereiding al schitteren. Maar wie de 24-jarige creatieve linkspoot alleen vorig seizoen aan het werk zag, zullen zeggen dat hij een transformatie heeft ondergaan. Vorig seizoen wist Edan, in de winterstop overgekomen van Veluwezoom, nauwelijks indruk te maken. Af en toe liet hij slechts een flits van zijn voetbalvaardigheden zien.

METAMORFOSE In feite is Edan de verpersoonlijking van de metamorfose die Scherpenzeel heeft ondergaan. ,,Een groot verschil is dat ik nu fit ben. Dat was ik vorig seizoen niet.” Daarnaast is zijn opdracht ook anders ,,Ik heb nu een vrije rol gekregen en kan volledig mijn gang gaan, lekker de bal naar voren spelen. Achter mij lopen met Shutlan Axijk en Omar Riani twee monsters, die het vuile werk voor mij opknappen.”

Het betaalde zich tegen Valleivogels volledig uit. Weliswaar zaten de Rooien, getooid in het zwart, in het eerste kwartier wat beter in de wedstrijd, Scherpenzeel kwam op voorsprong. Riani herkende het moment nadat Wilbert Thomassen afgevlagd was wegens buitenspel. De middenvelder dook de rechterhoek in, ontving de bal en legde voor. Edan hoefde slechts binnen te schuiven: 1-0.

STAP VERDER Dat was zuur voor Valleivogels dat met duelkracht de rivaal van zich af wilde houden. De vechtlust werd geleverd, zag coach Dennis van der Steen. ,,We zijn niet weggespeeld, maar we moeten accepteren dat Scherpenzeel voetballend gezien een stap verder is dan wij. Dat is voor ons natuurlijk heel teleurstellend, maar wel de harde realiteit.”

Edan onderstreepte dat verschil bij de 2-0, ingeleid door Bjorn Cuperus. Zijn steekbal lanceerde Edan, die slim zijn lichaam gebruikte en Stefan van den Brink een keuze liet. Hem neerleggen met als gevolg een strafschop of hopen dat keeper Sven Hardeman redding zou brengen? Het werd het laatste, maar Edan scoorde beheerst.

Valleivogels stelde daar in het eerste bedrijf één serieuze kans tegenover. Remon Liefting bood Remco van de Fliert een vrije schietkans, maar de bal kwam net iets achter de linksback terecht. Na rust werd geprobeerd de aansluitingstreffer te forceren. Liefting dwong met een goed geschoten vrije trap keeper Coen Uyterwaal tot een redding, terwijl Peter van de Pol een kwartier voor tijd bij de paal net tekort kwam. De aansluitende 2-1 bleef dus uit.

BESLISSING Scherpenzeel wachtte ondertussen op een uitval. Die ruimte ontstond als vanzelf. Nehkomi Veldt en Ismail Ouaddouh troffen allebei de paal, waarna Ali Edan zijn show afrondde. Met een bekeken bal in de verre hoek tilde hij in de 83e minuut de stand naar 3-0. Een minuut later kon hij met een publiekswissel alvast beginnen met nagenieten. ,,Het is hier zo lekker voetballen.”

Hij kan met vijf doelpunten in twee competitiewedstrijden niet stuk bij Scherpenzeel. ,,Jij bent de goeiste”, zegt een oudere blauw-witte supporter in het voorbijgaan. En de wedstrijdbal? Daar hoefde hij na afloop niet eens om te vragen. ,,Die krijgt een mooi plekje thuis.”