• U bent ingelogd als:

Saddy de Koning wil rust in de tent

Geplaatst in Clubnieuws

“VVZ’49 is mijn eindstation”

Bijna hersteld van een langdurige blessure blikt VVZ’49 spits Saddy de Koning terug op drie turbulente seizoenen met degradatie naar de tweede klas tot gevolg. ,, Dat waren zwaar teleurstellende seizoenen met veel gezeik er omheen. Het is de hoogste tijd dat er nu rust in de tent komt. We moeten ons gaan bezighouden met voetbal en niet met randzaken.’’

Door Ton van Zoeren

Peroonlijk drama

Voor De Koning was het afgelopen seizoen ook een persoonlijk drama. ,, Ik heb door die blessure maar een paar wedstrijden gespeeld. Met absoluut dieptepunt een gemiste strafschop tegen Roda’46. Ik besloot toen om te stoppen, want de ploeg had zo niets aan mij.’’ Zijn wens om ooit met VVZ’49 de hoofdklasse te halen kan voorlopig in de ijskast. Toch is hij openhartig over de degradatie van zijn team. ,, We strijden al drie jaar tegen degradatie. Het laatste jaar stonden we stijf onderaan. Dan hoor je niet in de eerste klas. Mijn doelstelling om met VVZ’49 de hoofdklasse te bereiken, zal gezien mijn leeftijd (33)wel niet meer lukken.’’ De club aan de Eemweg heeft een ware leegloop meegemaakt. Toch weigerde de Soester om zijn club ook in de steek te laten. ,, Ik bleef omdat Hidde Reitsma ook niet vertrok. Als hij ook was vertrokken, weet ik nog niet wat gedaan had.’’ Ook trainer Rene Ribberink speelde daar een belangrijke rol in. ,,‘Rib’ was met Hees in gesprek om daar aan het werk te gaan, maar dat ging niet door. Bij Hees had ik altijd wel eens willen voetballen. Dat is een mooie club met een geweldige achterban.’’

Fysiek sterk

Met VVZ’49 maakt De Koning een nieuwe start met veel jongens uit de eigen jeugd. Er zijn ook wat jongens uit de regio bijgekomen. Bang voor zijn positie is hij niet, ondanks de komst van spits Kevin Jones van Argon. ,, Dat is alleen maar goed voor de breedte van de selectie. Concurrentie is altijd goed, maar misschien gaan we wel met twee spitsen spelen.’’ In de afgelopen winterstop kwam broer Rick in beeld bij de groenwitten, maar de KNVB hield dat op het laatste moment tegen. Aankomend seizoen komt Rick uit voor VRC. ,, Dat is jammer. Ik mis Rick wel, want ik speel graag met hem. Hij is snel en kan de bal goed in de doelmond brengen en dat is mijn stek.’’ Over of hij makkelijker gaat scoren op lager niveau is hij nuchter. ,, Als het goed is moet het makkelijker zijn, maar de tweede klas is fysiek sterk. Maar ik ook!’’, lacht De Koning die op de tweede plek staat van topscorer aller tijden bij VVZ’49. ,, Tja, die eerste plek ga ik niet meer halen. Daar staat Gijs Schaap op. Maar ik ga mijn tweede plek aankomend seizoen wel verstevigen. Gijs ga ik niet pakken.’’

Eindstation

Voor De Koning is de hoofdklasse niet echt vreemd. Bij Sparta Nijkerk acteerde hij één seizoen. ,, Dat was loodzwaar, want ik werk in de bouw en vier keer op en neer naar Nijkerk werd mij teveel. Ach, ik scoorde daar tweemaal in de KNVB beker. Dat pakte ik toch maar mooi mee.’’ In Soest kan hij met de fiets naar het voetbal. ,,VVZ’49 is mijn eindstation. Als ik klaar ben ga ik hier lager spelen, Maar nu eerst een goed seizoen draaien met leuke derby’s. Ik heb er superveel zin in.’’