• U bent ingelogd als:

Rivaliteit tussen Elinkwijk en Velox

Geplaatst in Rubrieken / Columns

 

Het is begin 1952. In Zuilen, op de Jodocus van Lodensteinstraat 2, vestigt zich kapper Huberts uit Peize met zijn gezin. Pa Huberts, in Peize een zeer verdienstelijke keeper, meldde zich al snel aan bij de voetbalclub van Zuilen, Elinkwijk. Niet alleen goed om snel te integreren maar ook omdat de voetbalsport hem erg lief was.

 

Pa Huberts werd na enige tijd gevraagd om lid te worden van de Supportersvereniging Elinkwijk. Het bestuur van SVE vroeg Pa Huberts na enige tijd of hij niet kon meehelpen met wat activiteiten voor de vereniging. Natuurlijk wilde Pa dat wel, ik ben immers een echte Elinkwijker geworden. Zo werd in zijn al snel druk bezochte zaak het inleveradres voor de KNVB-voetbalpool en het aanmeldadres voor de supporters om met de bus mee te gaan naar de uitwedstrijden van Elinkwijk 1.

 

Zoon Jan mocht een dag na zijn twaalfde verjaardag ook lid worden van Elinkwijk. Jan speelde elke dag, zoals zo velen, op straat met een bal en was daarom al snel een van de talenten uit de grote jeugdafdeling. Jan speelde in alle selectie-elftallen als linksback.

 

 

Conflict SVE – Bestuur Elinkwijk

Omdat er op een gegeven moment een conflict ontstond tussen de besturen van SVE o.l.v. Piet Imbos en vv Elinkwijk ,  inzake  de samenstelling van de jeugdelftallen,  verlieten een aantal jeugdspelers Elinkwijk. Ook Jan vertrok. “Ik speelde in het selectie-elftal van 16 jarigen maar moest opeens om niet – voetbaltechnische redenen naar een ander, veel lager, team, aldus Jan medio januari 2019.”

Veloxleden horen niet in Zuilen te voetballen

“Omdat ik in het zomeravondvoetbaleftal van Boekhoven Bosch voetbalde vroeg Barend Imhof, de leider van het team, of ik niet naar zijn Velox wilde komen. Pa Huberts gaf uiteindelijk met veel moeite toestemming.

Veel vaste klanten van de kapperszaak namen het vader Huberts deze overgang erg kwalijk. “Dat jochie van je hoort bij de club van Zuilen te voetballen en nergens anders. We gaan wel naar een andere kapper, we komen hier nooit meer”, vertelde  vader Huberts vaak aan de tafel. Mijn vader nam echt de tijd om zijn vaste klanten de reden van vertrek uit te leggen maar toch, het heeft hem  behoorlijk veel vaste klanten gekost.” De carrière van zoon Jan bij Velox verliep erg voorspoedig, trainer Daan v Beek zag in hem een groot talent en stelde Jan direct op als linksback in het hoogste eugdelftal.

Elinkwijk- Velox 3-7

Op 22 september 1962 speelde Jan als linksback mee in de onvergetelijke derby op Zuilen, tegen Elinkwijk 1. Velox won met 7-3. Elinkwijk werd helemaal dolgedraaid door de Velox- voorwaartsen Ben Aarts, Ben Sneijder, Wim van Hanegem, Frans Geurtsen en Leen Morelissen.

“Ik had na afloop wel een tweeslachtig gevoel. Had tot een dag voor mijn vertrek best een leuke tijd gehad bij Elinkwijk maar was nu van Velox. Ik heb overigens later bij Velox mijn vrouw ontmoet waar ik intussen al 51 jaar mee getrouwd ben.

 

Felicitatie Elinkwijk

 “Ik heb overigens later bij Velox mijn vrouw ontmoet waar ik intussen al 51 jaar mee getrouwd ben.

Ik ben nu 75 en probeer ondanks mijn matige ezondheid nog regelmatig op een voetbalveld te komen. Mijn kleinzoon speelt bij vv de Meern, lijkt in zijn spel veel op zijn opa. Speelt ook linksback.

Ik feliciteer Elinkwijk van harte met het 100 jarig bestaan en wens ze het beste voor de toekomst.”

Gert van Es

Geef een reactie