• U bent ingelogd als:

Revelaties horen thuis op de Nike Mercurial

Geplaatst in Aankondiging/Voorbeschouwing

Een van de meest iconische voetbalschoenen in de collectie van Nike draagt de naam Nike Mercurial. Een Nike schoen die sinds het einde van de jaren ’80 zijn stempel drukt op het spel en zich continue doorontwikkelt tot een nog completere schoen. Hij hoort thuis aan de voeten van de revelaties in het voetbal.

1998 was het jaar waarin de eerste versie van de Mercurial verscheen. Een van de aanleidingen? De verbijsterende snelheid van een speler met de naam Ronaldo. Het Braziliaanse wonderkind verscheen in dat jaar op de Mercurial bij het Wereldkampioenschap in Frankrijk. Een goddelijke kanarie in het geelgroen van zijn land met de blauw-geel getinte versie van de schoen.

Eigenlijk was de eerste schoen een complete vernieuwing die alle conventies doorbrak: een dunnere zool, lichtgewicht en een stroeve coating. De laatste eigenschap werd afgekeken van racemotoren, om de aerodynamica van de voetbalschoen te verhogen. Het bleek het begin van een tijdperk, dat nog steeds gaande is.

 

Nike zou Nike niet zijn als het na het uitbrengen van het eerste model snel weer aan de tekentafel gaat zitten. Wat kan beter? Wat maakt de schoen sneller? Hoe verhogen we de prestaties aan de bal en op het gras? Een nog sneller model verscheen in 2000, onder de naam Nike Mercurial Vapor Match. Met slechts 230 gram was de tweede versie van de schoen de lichtste voetbalschoen die ooit op de markt was verschenen.

 

De tijdlijn gaat verder en met een kleine sprong de stap naar het jaar 2004. Op de Europese drukte een nieuwe ster zijn neus op het venster en Cristiano Ronaldo was zijn naam. Hij kwam, zag en overwon. En Nike legde hem direct vast om de waarden van het merk uit te stralen. Om de voeten van de razendsnelle Portugees kwam de Nike Mercurial Vapor II. Gemaakt voor de nieuwe ster en met een beter gevoel met de grond en verbeterde demping vooral een schoen die het comfort verhoogde.

 

In 2008 verscheen een uitgave die alle regels de voorgaande versies overboord gooide. De opdracht was het maken van de nieuwe lichtste schoen ooit en het resultaat was verbluffend. Geheel uit koolstofvezel gemaakt kwam de Nike Mercurial SL Vapor IV op het veld. Lichter had nog nooit bestaan.

 

Vervolgens vernieuwde Nike het model ieder seizoen en brachten ze opeenvolgend de Nike Mercurial Vapor Superfly, de Nike Mercurial Vapor Super Fly II, de Nike Mercurial Vapor Super Fly III, de Nike Mercurial Vapor VIII, de Nike Mercurial Vapor IX, de Nike Mercurial Superfly IV en de Nike Mercurial Superfly V. De nieuwste modellen zijn uiteraard te vinden in de Sportshowroom, met daar ook de verhalen en exacte specificaties per model.

 

Dit seizoen is de beurt aan de Nike Mercurial Super Fly VI. Een schoen als een tweede huid met de beste constructie om snel te dribbelen, passen en schieten. Het hoogwaardige synthetische materiaal in het bovenwerk verbetert het contact met de bal en stimuleert het balgevoel. De dragers spreken voor zich: Neymar jr., Kylian Mbappe en Cristiano Ronaldo.