• U bent ingelogd als:

Puntje tegen de koploper: De Meern-ADO ’20 2-2

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Vandaag de nummer 1 tegen de nummer 10. ADO ’20 is de enige ploeg die meer doelpunten gemaakt heeft dan De Meern. Waarom staan we dan 10e…..omdat er ook maar 1 ploeg is die meer doelpunten tegen gekregen heeft (Dieze West). Kortom, we scoren heel veel (lees: Gokhan Yasar), maar we krijgen er ook heel erg veel om de oren. Met deze wetenschap kon het vandaag een interessante wedstrijd worden, waarbij objectief gezien een puntje al meegenomen zou zijn.

Met de klassieker in de kantine op de schermen, live muziek van de lokale bekendheid Marco Langerak en een stralend zonnetje op de tribune waren alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijke middag. Dat ik niet de enige was die er zo over dacht bleek wel uit de publieke belangstelling, het was druk op de tribune.  Waar alle aanwezige dames hun blote benen nog even van een zonnebank en waxbeurt voorzien hadden vielen de mannelijke supporters vooral op door hun nieuwste Ray Ban op de neus te zetten. Omringd  door een (zeer sportief) clubje ADO supporters met zwaar Amsterdams accent was de sfeer erg goed te noemen. Dan de opstelling van De Meern, op zich was er weinig nieuws onder de zon. Onder het motto “never change a winning team” was deze gelijk aan de met 5-0 gewonnen wedstrijd bij Heerenveen. Irak Asad, weer terug van een schorsing, begon samen met Bob Verweij, Leon Cats en reservekeeper Taner Memili op de bank. Tom van der Linden had een voetblessure en was dus niet van de partij.

 

Scheidsrechter van dienst vandaag was de heer B. Sahiner die iets na 2-en het signaal gaf om te wedstrijd te beginnen. En gelijk is er al spektakel, we zijn nog geen 2 minuten onderweg als Twan al redding moet brengen op een doelpoging van ADO. 1 minuut later is het Kesly den Haag die een heel grote kans krijgt om de score te openen, maar zijn schot gaat over. Weer een minuut later kunnen bijna de defibrillators aangerukt worden als Twan veel te lang wacht met uittrappen en de bal tegen het achterwerk van een ADO-speler aanschiet…..het loopt net goed af. Gelijk daarna krijgt ADO een vrije trap op de rand van de 16, maar gelukkig gaat deze bal over. In de tegenaanval dribbelt Gokhan het vijandelijke strafschopgebied in en krijgt een duw in de rug, geen penalty beslist de heer Sahiner, er zijn scheidsrechters die hem hadden gegeven…..Maar vrijwel in dezelfde minuut speelt een speler van ADO onzorgvuldig terug en is het Gokhan die de bal kan onderscheppen. Hij omspeelt de keeper knap en schuift de 1-0 binnen. Let wel, we zitten pas in de 6e minuut, dus de laatkomers hebben al 6 minuten spektakel en een 1-0 voorsprong gemist. Na deze goal neemt ADO langzaam het heft in handen. Achterin staan 4 boomlange verdedigers en op het middenveld en voorin stuk voor stuk uitstekende voetballers. Het lijkt erop dat dit het spelbeeld ook gaat worden, ADO voetballend de betere ploeg en De Meern die het van de snelle uitvallen en de bevliegingen van Gokhan moet hebben. Vooral Trevor en Hakan hebben 2 handige tegenstanders waar ze hun handen vol aan hebben. Gelukkig hebben ze het juiste karakter en geven nooit op, maar het is soms even billenknijpen.

 

In de 24e minuut krijgt ADO dan een vrije trap mee, op een ogenschijnlijk ongevaarlijke plek, een meter of 30 van het doel. Echter, de bal verdwijnt hard en laag in de benedenhoek, hetgeen van die afstand natuurlijk nooit mag gebeuren, maar de realiteit is dat het 1-1 staat. En dit is aanleiding voor ADO om er nog een (voetballend) schepje bovenop te doen, want we hebben in deze fase niets in te brengen. In de 31e minuut mag ADO een corner nemen (1 van de 10 corners in de eerste helft voor ADO!). Twan probeert de bal weg te stompen, maar zijn timing is niet goed waardoor de bal op het hoofd van Donny Rijnink valt die de 1-2 binnen kan koppen. En zo staan we achter tegen de koploper en moeten we de schade tot de rust beperkt weten te houden. In de 35e minuut is er dan nog een bijzonder hachelijk moment die op de site van ADO als volgt wordt omschreven: “Keeper Verweij komt zijn doel uit om een uitval van Nelle te onderscheppen, maar glijdt uit. In een uiterste krachtsinspanning raakt hij de bal nog die tegen de paal caramboleert. Comedy capers, maar geen goal”. En zo weten we de schade gelukkig beperkt te houden tot 1-2 waarmee we de rust ingaan.

In de rust blijkt ook Ajax-Feyenoord een zeer vermakelijke wedstrijd op de schermen te zijn, maar met de wetenschap dat de 1e helft van onze oranjehemden ook vanaf minuut 1 spektakel was toch maar weer op tijd naar buiten gegaan. En dat is maar goed ook, want de 2e helft is slechts 4 minuten oud als Sem van Amersfoort een schandalige overtreding op Kesly den Haag maakt en met rood kan vertrekken. Gelukkig heeft de scheidsrechter het lef om dit te doen, want dit was de enige juiste beslissing. Kesly kan gelukkig na wat verzorging weer door. Vanaf nu dus tegen 10 man, dat biedt perspectief….Na weer 2 gevaarlijke corners voor ADO is het de 60e minuut als Anis een mooie voorzet geeft die Gokhan bij de 2e paal probeert binnen te werken. Helaas lukt hem dit nu niet, waardoor het 1-2 blijft. In de 68e minuut vervangt Irak Asad Eddy Vorm en gaat Redouan El Yakoubi naar voren. Inmiddels krijgen we af en toe een vrije trap mee op mooie posities, maar daar halen we te weinig uit. Een kwartier voor tijd dan weer een roep om een penalty als Gokhan onderuit wordt gehaald. Ik kon het lastig zien…..In de 76e minuut vervangt Bob Verweij de goed spelende Rick Hauwert en gaan we alles of niets spelen. Even later vervangt Leon Cats dan ook nog Anis Ziani. ADO heeft na de rode kaart op diverse manieren tijd gerekt waarbij de scheidsrechter steeds zijn Rolex in de lucht hield, dus er zullen wel heel wat minuten extra tijd bijkomen. Echter, dat blijkt niet nodig, want in de 88e minuut scoren we. Tja, en behoeft hij introductie…..toch wel. Ondanks zijn maniertjes, wegwerpgebaartjes en talloze keren buitenspel en dus irritaties bij medespelers en supporters, weet hij toch iedere keer weer iedereen de mond te snoeren. Want wie anders dan Gokhan Yasar weet te scoren en dus 2-2 op het scorebord te toveren. Het is een fenomeen, na vandaag maar liefst 27 keer het net gevonden,  een echte doelpuntenmachine die we volgend seizoen node zullen missen! Maar……de wedstrijd is nog niet afgelopen, want we geloven er ook de laatste minuten nog in en een overwinning tegen de koploper zou toch wel heel lekker zijn. Zowel Bob als Joris krijgen er nog de kans toe, maar helaas treffen zij geen doel waardoor de eindstand 2-2 blijft.

 

Na afloop kijkt iedereen de klassieker nog even af op de schermen voordat de karaokeset van Marco Langerak wordt ingeschakeld. Ik vermoed dat Schoonenberg hoortoestellen goede zaken doet vandaag, want de trommelvliezen werden aardig op de proef gesteld. Maar gezellig was het wel en iedereen kon uiteindelijk wel leven met het puntje tegen ADO ’20. Worden we hier ook wijzer van? Toch wel, zaterdagavond had directe concurrent MSC weliswaar gewonnen bij Sneek. Blijkbaar werkt het schokeffect soms wel, want een paar dagen daarvoor had MSC de trainer eruit gegooid. Maar het feit dat zowel Heerenveen, Hoogland als De Bataven verloren hadden was weer gunstig voor ons. Neemt niet weg dat het ongekend spannend is onderin. Dieze West tellen we niet meer mee, maar daarboven kan het alle kanten nog op. Maar liefst 6 ploegen staan op 29 punten waaronder wij. Daarachter komen dan nog VV Heerenveen en Alverna met respectievelijk 3 en 6 punten achterstand. Met de wetenschap dat je niet bij de onderste 4 moet eindigen zal het dus nog wel even spannend blijven.

 

We hebben nu een reeks van uitwedstrijden voor de boeg, te beginnen a.s. zondag bij Hollandia in Hoorn, de nummer 5 op de ranglijst. Zowel Laurens Zandbelt als ik kunnen daar niet bij aanwezig zijn, dus we hebben good old Ad de Lange bereid gevonden zijn vulpen onder het stof vandaan te halen en verslag te doen van de wedstrijd. Op paaszaterdag dan de inhaalwedstrijd tegen MSC in Meppel en dan op zaterdagavond (!) 22 april de uitwedstrijd in Sneek.

 

Edwin Ebskamp

’6 1-0 Gokhan Yasar

‘24  1-1 Jesper de Vré

’31 1-2 Donny Rijnink

’88 2-2 Gokhan Yasar

 

De Meern: Twan Verweij, Rick Hauwert (Bob Verweij ’76), Redouan El Yakoubi, Hakan Yasar, Trevor Mulders, J