• U bent ingelogd als:

Promotie voor Roda’46 1 en 2 bekronen sterk seizoen

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Na Roda’46 1 ook promotie Roda’46 2

De zaterdagafdeling van de Leusdense voetbalvereniging Roda’46 heeft het seizoen 2017-2018 bijzonder fraai afgesloten. Zowel het vlaggenschip, onder leiding van coach Willem Romp als het tweede elftal , getraind door Jakob Melessen wisten te promoveren via de nacompetitie naar respectievelijk de eersteklas en reserve hoofdklasse.

Het tweede maakte zelf een verslag. Misschien wat laat door ons gepubliceerd, maar zeker de moeite waard om alsnog te lezen:

Promotie naar reserve hoofdklasse voor Roda’46

Roda zaterdag 2 wist, door 2-0 winst op Aalsmeer en 2-0 winst op Huizen, de finale te bereiken voor promotie naar de hoofdklasse. De tegenstander in die finale werd FC de Bilt die na een goede reeks overwinningen de nacompetitie wisten te halen voor lijfsbehoud.

Na Huizen dus weer een hoofdklasser die verslagen moest worden, om zelf aan het hoogste niveau te gaan meedoen. Klein voordeel voor Roda was toch weer de druk bij de tegenstander, spelen voor promotie is anders dan tegen degradatie.

Vandaag werd besloten om de wedstrijd met rouwbanden te gaan spelen, ter nagedachtenis aan de veel te vroeg overleden jeugdspeler Koen Ritter. Veel spelers van 2 kenden Koen van het voetbalveld, of hebben met hem gevoetbald. Wij wensen de familie heel veel sterkte in de komende tijd.

De TC van Roda had voor de wedstrijd een bus geregeld voor de spelers en begeleiding, en voor de vaste supporters die elke wedstrijd wel zijn gekomen om de mannen aan te moedigen. Had wel meer jeugd verwacht die met de bus mee zouden gaan, maar het tijdstip van vertrek was denk ik aan de vroege kant. Maar de bus was toch nog behoorlijk gevuld door de aanhang van de spelers, en de groep van de oudjes die altijd bij 1 gingen kijken waren daar ook bij gekomen. Super mannen, dit werd zeer gewaardeerd door de spelersgroep.

Voor 2 was het wel prettig dat het eerste al gepromoveerd was, en de A1 uitgespeeld was. Voldoende spelers ter beschikking op deze manier, maar eigen spelers kan je niet buitenspel zetten bij een finale. Ze zijn immers met de vaste kern van 2 ook zover gekomen. Maar wel lekker dat je op die manier veel kwaliteit achter de hand hebt indien het noodzakelijk gaat worden. Vandaag een flinke grote groep voor 2 begrippen, waar we eigenlijk altijd 3 tot 4 wissels hadden, hadden we vandaag 7 wisselmogelijkheden. Echter begon de aanloop met het afmelden van Gregory, hij kon niet spelen door een bovenbeen blessure. Op de wedstrijddag zelf melde David zich ook nog af wegens privé omstandigheden, maar gelukkig werd dat ook weer opgelost. Vlak voor de wedstrijd alsnog Luuk op het formulier gezet, spelen was voor hem niet mogelijk maar eventueel invallen als keeper had wel gekund. Bas had op de training van donderdag wat last van zijn knie, dus je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Robert Lodema, die vandaag op Ameland in het huwelijksbootje stapte, had voor de mannen een mooie videoboodschap gestuurd in de app. Geweldig Robert dat je dit hebt gedaan.

De basis vandaag werd gestart met Brett, Wesley, Levi, en Koen in de verdediging, en Bas op de goal. Het middenveld werd bezet met Igor, Mo, en Bas, en de voorhoede door Thijmen, Cas, en Jaimy. Met Thijmen en Jaimy veel snelheid en kracht op de zijkanten. Een sterke basis om mee te starten maar wat een bankbezetting zeg, menig trainer zou jaloers zijn. Jari, Rick, Hischem, Wynthon, Viggo, Jesper, en gelegenheidskeeper Luuk. Dus alle mogelijkheden waren aanwezig mocht het nodig zijn.

Na een goede warming-up waarbij het rondspelen van de bal lekker verliep, en in het positiespel het tempo lekker hoog lag met goede passes en balcontrole kon de wedstrijd beginnen. Wat betreft de zenuwen bij de spelers, was er denk ik wel maar niets van gemerkt. Gezonde wedstrijdspanning zal het geweest zijn, want Roda begon goed aan de wedstrijd. In de beginfase werd Jaimy al een paar keer ingespeeld en zocht direct de achterlijn, wat een corner opleverde, en een kans voor Cas. De Bilt was geschrokken en gooide er een schepje bovenop, en geven minder ruimte weg. Na een onderschepping probeerde Igor Jaimy te bedienen, maar de bal was net te hard. De Bilt is een ploeg die terughangt en loert op de counter, hierdoor kreeg het ook een kans na een kwartier spelen. Maar Bas stond geconcentreerd te keepen, en kon de bal goed verwerken.

In de 36e minuut kreeg Roda een vrije trap op een mooie plek. Bas Berghuizen legde de bal zorgvuldig neer, en nam geconcentreerd de vrije trap. Bas schoot de bal op de goal, en de keeper verkeek zich volledig en de 0-1 stond op het bord. Deze vrije trap heeft Bas denk ik opgedragen aan zijn helaas te vroeg overleden vader, en deelde dit moment met zijn moeder die ook bij de wedstrijd aanwezig was.

Een mooi en emotioneel moment, het was voelbaar in de dug-out en op het veld. En bij het schrijven van het verslag beleef ik dat moment opnieuw. De spelersgroep gunt Bas ook de tijd om dit te delen met zijn moeder, maar vieren de goal dan uitbundig samen. Dit zegt ook alweer genoeg over de groep en hoe ze met elkaar omgaan, geweldig om te zien.

 

De rust was aangebroken, en in de kleedkamer de boel weer op scherp gezet voor de 2e helft. Ook weer aangegeven dat de Bilt weer met volle overgave de 2e helft gaat starten, en het eerste kwartier het lastig zal worden. Aan het begin van de 2e helft was het ook inderdaad de Bilt wat Roda terugdrong, en wat kansjes kreeg. Maar Roda hield stand en kreeg zelf ook weer kansen, Jaimy kopte de bal na een corner net naast, en Mo kreeg een grote mogelijkheid maar stond vast en kon de bal niet binnen schieten. De Bilt blijft het proberen, maar de tijd begon te dringen.

Jakob had in de rust al aangegeven dat als de klok op 60 minuten staat, de tegenstander vaak ongeduldig wordt. Kort na rust moest Brett met een blessure het veld verlaten, en kwam Hischem voor hem in de plaats.

Roda had het wel lastig maar bleef zich er goed uit voetballen. In de 65e minuut werd Thijmen naar de kant gehaald en kwam Whynton in de ploeg. Cas die veel meters had gemaakt werd in de 70e minuut gewisseld, en daar kwam Jesper van Dalen voor in de plaats. In de 75e minuut werd Mo gewisseld voor Rick Mathijsen. Mo was toch wat vermoeid, en met Rick weer frisse energie op het middenveld erbij.

De Bilt gaat natuurlijk risico nemen, en dat moet wel worden opgevangen. De krachten bij de Bilt worden minder, en er wordt een dubbele wissel gedaan. Er komen een paar lange spelers bij, dus ze zullen gaan drukken en forceren. Na een paar afstandsschoten van de Bilt en een moeilijke fase trekt Roda het spel toch weer naar zich toe. Jesper die vorige een belangrijke factor was bij de overwinning van het eerste werd steeds gevaarlijker. Het was dan ook Jesper die in de 90e met een briljante actie de bevrijdende 0-2 binnenschoot. Hij verschalkte de fysiek sterke Joey Koetsier, die vorig seizoen nog in Roda 1 speelde, om met een paar kap bewegingen nog 2 verdedigers op het verkeerde te zetten, en de bal snoeihard binnen te schieten. Een kroon op het voor hem al geweldige seizoen bij de A1, het eerste, en dan ook nog bij het tweede.

De champagne flessen werden erbij gehaald, en na het eindsignaal kon het feest beginnen. Mannen wat een geweldig seizoen hebben we gehad, en hebben jezelf en Jakob en mij, en natuurlijk Roda beloont met het behalen van de hoofdklasse. Een Man of The Match in een finale is lastig te bepalen, jullie hebben dit als team gedaan inclusief alle wissels. Ook al heeft niet iedereen gespeeld, maak je toch deel uit van het geheel.

Ik wil alleen Levi even uitlichten, speelt altijd linksback en krijgt dan voor de wedstrijd te horen dat hij centraal gaat spelen, in de finale nog wel. Hij heeft dit met een dikke voldoende gedaan, is rustig gebleven en heeft volwassen gespeeld. Hij gaf zelf wel aan goede steun te hebben gehad van Wesley, die hem goed heeft gecoached als zijn tegenstander vervelend was.

In de bus richting Roda werd uit volle borst het Rodalied gezongen, en bier gedronken, vervolgens bij Roda nog even wat gedronken en nagepraat over het mooie resultaat. Igor nodigde het elftal maar uit in huize van Soeren, om daar het feestje door te zetten. De buurt was daar weer blij mee, en kent nu ook het Rodalied.

Ik wil alle meegereisde, of zelf gekomen supporters bedanken voor hun steun tijdens het seizoen en de finale. Het was mooi om te zien wie er allemaal aanwezig waren, ik heb ook veel jeugdtrainers en jeugdspelers gezien, waarvan ik ook bij huize van Soeren nog een aantal heb zien rondstruinen haha. De vele spelers van het eerste, waarvan ook de ouders aanwezig waren, en Willem heb ik ook nog gezien, geintje Romp. Maar geweldig om die betrokkenheid te zien en te voelen, wordt zeer gewaardeerd door de hele groep.

 

Harry van Soeren