• U bent ingelogd als:

Pijnlijke nederlaag Hercules

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Hercules is zondag in Den Haag op pijnlijke wijze met 4-2 onderuit gegaan bij HBS. Vooral in het eerste half uur werd Hercules volledig overlopen en mocht het van geluk spreken dat de schade beperkt bleef.

Zelden zagen we Hercules zo slap aan een wedstrijd beginnen als op sportpark Crayenhout in Den Haag. Vanaf de aftrap zette de thuisploeg Hercules stevig vast op eigen helft. Met snelle loopacties en een gezonde dosis inzet werd door HBS meteen gevaar gesticht. HBS mocht naar hartenlust combineren en binnen een halve minuut ontsnapte Hercules al aan een vroege achterstand. De bal van de HBS-spits belandde op de lat. Een paar seconden later schampte de bal alweer het metaal en ook nu zag het achterin bij Hercules niet goed uit. De tweede minuut stond nog maar een paar seconden op het elektronische scorebord toen de bal er dan toch echt in lag:1-0.

 

Het vroege doelpunt was helaas nog geen wake up call voor Hercules dat bleef strooien met foute passes en half ingrijpen. HBS kreeg nog een paar grote kansen om te score uit te bouwen, maar Fons Mulder, een van de weinigen bij Hercules die zijn niveau haalde, hield Hercules in de race.

Trainer Eric Speelziek zag het geschutter van zijn ploeg met afschuw aan en greep al na 21 minuten in. Loed Keizer werd naar de kant gehaald en twee minuten later moest ook Colin Broers het veld ruimen. De wissels waren te begrijpen, maar Speelziek had op dat moment nog wel zeven spelers kunnen vervangen, zo erbarmelijk was het spelpeil.

Met Robert Guerain en Halldor Arnorsson in de ploeg werd het er overigens niet veel beter op achterin. De uitvallen van HBS bleven levensgevaarlijk en in de 37steminuut was het weer raak. Een steekpass van HBS werd volledig verkeerd beoordeeld door de Hercules verdediging en de Haagse spits rondde keurig af.

De wedstrijd in Den Haag leek verdraaid veel op die van een jaar eerder. Ook toen begon Hercules veel te slap aan het duel en kreeg het met 4-0 klop. Toch keerde de kansen vlak voor rust nadat een toegekende vrije trap op de rand van de zestien meter, onberispelijk werd binnen geschoten door Thomas Reynaers. Het stond opeens weer 2-1 en die ruststand bood kans op herstel in de tweede helft.

Het tweede bedrijf begon hoopgevend. Gilbrano Plet dribbelde handig door de Haagse defensie, maar besloot in kansrijke positie nog een keer een man uit te kappen, waardoor zijn inzet werd gekeerd. Ook daarna kroop Hercules wat vaker uit zijn schulp, maar echt gevaarlijk werd het zelden. Plet moest het voorin alleen doen, want Tyrone Fonville, die van trainer Speelziek opnieuw het vertrouwen kreeg in de voorhoede, kwam nauwelijks in het stuk voor.

Net toen Hercules voetballend wat meer grip kreeg op de Hagenaars, sloeg de thuisploeg weer toe. Ook nu zag het er achterin niet fijn uit. De 3-1 was echter nog niet de beslissing, want Hercules had nog 25 minuten om wat aan de achterstand te doen en verkleinde de marge 12 minuten voor het einde tot één doelpunt. Een voorzet van Jeffrey Vlug werd ingetikt door de ingevallen Zakaria Issarti. Maar in plaats van een slotoffensief van Hercules werd het publiek nog een doelpunt van de thuisploeg voorgeschoteld. En, het wordt eentonig, ook nu was het een verdedigingsfout die HBS in staat stelde de marge weer op 2 doelpunten te brengen. Arnorsson kwam nogal onbesuisd inglijden en mocht van geluk spreken dat hij zijn directe tegenstander niet raakte, want dan was het rood geweest. Nu bood hij met zijn actie echter wel de HBS-aanvaller een vrije doortocht naar de goal en werd de wedstrijd in het slot gegooid.

Op de radio hoorden we een boze Eric Speelziek de wedstrijd analyseren. Het defensieve geschutter baarde hem zorgen. Speelziek weet het zwakke spel vooral aan de verkeerde instelling van een aantal spelers. Een terechte conclusie. Maar niet alleen de instelling, ook de opstelling was niet in orde. De twee wissels halverwege de eerste helft konden de defensieve problemen niet verhelpen. Als dan ook voorin de stootkracht ontbreekt, is het zelfs tegen een niet van kwaliteit overlopende ploeg als HBS, onbegonnen werk.

Hercules kan veel beter dan het in Den Haag liet zien, maar dan moet de ploeg wel vanaf het begin met een goede instelling aan de wedstrijd beginnen. Zondag kan de ploeg tegen Jong Den Bosch sportieve revanche nemen.