• U bent ingelogd als:

Patrick Loenen, dit seizoen trainer bij VV Eemdijk

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Interview uit augustus 2017

Inleiding

We spraken af met de 43 jarige Utrechter Patrick Loenen op de mooiste plek in Utrecht. Natuurlijk bij de Dom (zie foto), op zeven minuten afstand van de plek waar hij opgroeide als jochie in het hartje van het land. Bij de jeugd van Zwaluwen Utrecht 1911 werd hij voor het eerst trainer, eigenlijk voor de lol en om te kijken of hij het leuk zou vinden. Het goede gevoel ontstond en hij kreeg het idee dat het wel iets toevoegde en er aanleg voor had. Zo werd hij enthousiast en besloot om er mee door te gaan. Vanaf dat moment ging hij zich verdiepen in het vak. Niet als bezigheidstherapeut maar als trainer die iets kon toevoegen aan een team en aan spelers. Het seizoen daarop werd hij trainer bij de D1 en het seizoen daarna vertrok hij naar Argon in Mijdrecht om daar jeugdtrainer te worden.

 

Wat typeert de trainer Loenen?

,, Ik wil graag bewust zijn met wat ik doe, zoals al eerder aangegeven wil ik niet zomaar ergens mee bezig zijn. Ik heb wel een duidelijk idee met wat ik wil als trainer. Ik ben verder vrij eigenwijs en moet echt overtuigd worden om zaken eventueel te veranderen. Ik ben ook geen type die zich snel laat gek maken door druk, publiek, een TC of andere zaken. Als ik in mijn carrière een keer op mijn bek ga, dan wel met mijn eigen visie en idee. Ik ben wel veeleisend in de voetbalzaken die belangrijk zijn, zowel in als buiten het veld. Om succesvol te zijn moet alles kloppen en met zijn allen moeten we daar goede voorwaarden voor creëren. Een andere kant van mij als trainer is dat ik relax en flexibel ben en weleens bepaalde voetbalzaken kan laten varen. Als speler vond ik dat vroeger ook wel prettig namelijk. Ik wil me graag verplaatsen in mijn spelers. Verder ben ik toegankelijk voor iedereen die zijn ei kwijt wil en sta ik altijd open voor het gesprek. Verder heb ik geen moeite om impopulaire beslissingen te nemen, alles moet in het teken staan van winnen.”

 

Wat is het verschil van voorheen Argon (ook hoofdklasser vorig seizoen) en straks hoofdklasser Eemdijk?

,, Er zijn best wel raakvlakken onderling. Met Argon zaten we sowieso dik aan de onderkant van beschikbare budgetten in de hoofdklasse. Bij Eemdijk is wel meer mogelijk maar ook met deze club zitten we niet aan de bovenkant. Bij Eemdijk krijg ik nu te maken met een spelersgroep die t.o.v. het vorig seizoen aardig intact is gebleven. Het grote verschil zit hem, behalve de hogere gemiddelde leeftijd bij Eemdijk, voornamelijk in de bijzondere wedstrijdmentaliteit van de huidige selectie. Ik denk dat het voornamelijk te maken heeft met het Spakenburgse karakter van veel spelers. We zijn al een tijdje aan het trainen maar je hoeft deze groep niet te motiveren want ze lopen bij wijze van spreken de boarding er af en toe uit. Alles gaat in de maximale versnelling, zelfs bij een simpel positie spelletje, echt ongekend.”

 

Wat is dit seizoen de doelstelling van VV Eemdijk ?
,, Vind ik een lastige vraag. Op dit moment ken ik de kwaliteiten van onze tegenstanders nog niet goed genoeg. Als het ons lukt om de aanwezige kwaliteiten met elkaar te bundelen kunnen we bij de eerste vier eindigen. De club wil sowieso graag promoveren en zijn ambitieus. De club heeft ook veel energie gestopt in het verwezenlijken van een goede en brede selectie. Als het ons lukt om met het eerder genoemde wedstrijdkarakter van deze groep en veel aanwezige ervaring en kwaliteit van deze spelersgroep kunnen we inderdaad ver komen.”

Paspoort van Patrick Loenen

Leeftijd: 43 jaar.

Woonachtig in Utrecht.

Beroep: Applicatie Consultant in de medische sector.

Clubs als speler: Rivierwijkers, Holland, VV Utrecht en ASC Nieuwland.

Clubs als trainer: Jeugdteams bij ZU 1911, Argon jeugd en eerste elftal.

In het bezit van trainer coach I diploma.

Beste speler meegemaakt als trainer: Tarik Tissoudali bij Argon.

Beste BVO trainer: Peter Bosz, omdat hij in korte tijd bij Ajax het team naar zijn hand kon zetten m.b.t. zijn visie en manier van voetballen. Verder kan ik ook enorm genieten van zo’n Conte bij Chelsea die zowel bij Juventus en Chelsea het voor elkaar krijgt om een team precies tot in de details te laten voetballen zoals hij denkt dat ze moeten spelen om succesvol te zijn.