• U bent ingelogd als:

Pascal Bosschaart: ,, Doe maar lekker gewoon dan komt het wel goed’’

Geplaatst in Rubrieken / Columns

 Een jongen die altijd bij volksclubs heeft gespeeld vindt hij zichzelf. ,, Ik heb bij al die clubs veel plezier gehad. Plezier in het leven is belangrijk, want voordat je het weet lig je tussen zes plankjes.’’ De voormalige profvoetballer is nu bij IJsselmeervogels bezig met zijn tweede seizoen als assistent trainer. Hij beleefde een topjaar door met de ‘rooien’ de titel te pakken en te promoveren naar de tweede divisie.

Door Ton van Zoeren/Rondom Voetbal /VoetbalJournaal

Humor

Bosschaart was al eerder actief aan de boorden van de het IJsselmeer. Vanaf 2014  speelde hij anderhalf seizoen bij IJsselmeervogels, om daarna te gaan ballen bij SV Heinenoord onder de rook van zijn woonplaats. Toch waren de contacten met de vogels niet verloren gegaan, want Bosschaart werd benaderd voor de functie van assistent. ,, De technische commissie belde mij. Ze zochten iemand die de club kende en verstand van voetbal had. Ik had een gesprek met Sandor van der Heide ( hoofdtrainer en inmiddels vertrokken naar De Graafschap,red.) en dat klikte meteen. Sandor en ik zijn bijna even oud en hebben de dezelfde kijk op het leven. Ons motto is: doe maar lekker gewoon normaal, dan komt het wel goed. We verschillen wel van mening over de systemen, maar dat is alleen maar goed, want dan houd je elkaar scherp.’’ De bebaarde ijzervreter stond bekend als gangmaker in de kleedkamer. Nu als assistent trekt hij die lijn door. ,, Ik heb bij clubs gevoetbald die allemaal volksclubs zijn. Met humor kan ik de jongens in de kleedkamer corrigeren. Dat is het mooie als assistent, je kunt altijd midden in de groep staan. Maar dat is ook een gevaar, want de jongens moeten je wel vertrouwen.’’ Als oud-prof weet hij goed om te gaan met de ‘ haantjes’ in de ploeg. ,, Ik ben zelf topsporter geweest, dus weet ik hoe het werkt. Haantjes heb je altijd. Soms moet je iemand op een leuke manier op zijn plekje zetten.’’

Handicap

Afgelopen seizoen maakte Bosschaart het kampioenschap met IJsselmeervogels mee. ,, Het was mijn eerste jaar als trainer. Dat was best wel omschakelen voor mij. Maar ik kijk met een goed gevoel terug op een topseizoen. Het voetbal was niet altijd best, maar ja, het resultaat telt.’’ Zijn ambities om hogerop te komen als trainer staan nog op een laag pitje. ,, Puur om het feit dat ik pas begonnen ben. Ik doe het rustig aan, want ik heb in Sandor een goede leermeester. Ook ben ik nog te druk met mijn andere werkzaamheden. In de toekomst ga ik zeker voor oefenmeester TC1.’’ Ondanks zijn fraaie carrière had de Rotterdammer een groot manco: scoren. Pas na 327 competitiewedstrijden wist hij het net te vinden. Hij moest daarvoor wel naar de andere kant van de aardbol reizen. Bij FC Sydney doorbrak hij die ban. ,, Ja, daar word ik vaak aan herinnerd. Heeft wel zijn voordeel, want de mensen zullen je niet gauw vergeten. In de beker heb ik overigens wel gescoord voor FC Utrecht en Feijenoord. In de domstad kreeg hij de kans om na 193 wedstrijden in competitieverband te scoren. ,, Het was mijn laatste duel voor FC Utrecht en in de kleedkamer was er afgesproken dat ik een eventuele strafschop mocht nemen, want we stonden met de rust ruim voor. Die penalty kwam er in de slotfase. Doelman Roy Beukenkamp van Groningen tipte mij een hoek. Toch koos ik de verkeerde. Roy stopte de bal.’’ Bosschaart kan er nog steeds om lachen. Ondanks zijn ‘handicap’ beleefde hij mooie tijden. Vooral Australië heeft diepe indruk op hem gemaakt. ,, Mijn familie was eerst niet happig, maar ik wilde graag wat anders. Toch hebben we het gewoon geprobeerd. Het is een prachtige tijd geworden voor ons. Ik heb veel gevlogen daar. Voor sommige uitwedstrijden was je soms wel drie dagen van huis. Helaas raakte ik in mijn tweede jaar geblesseerd. Ik wilde daar niet in de weg lopen en koos Nederland voor ons gezin.’’

Rustig blijven

Bosschaart heeft zin in zijn tweede seizoen op de Westmaat. ,, In de tweede divisie zal het lastig worden. Iedereen wil van ons winnen, want we zijn wel de club met de grootste historie en de volste prijzenkast. Ik hoop op weer een goed jaar met een hoogst mogelijke notering. En als het even niet goed gaat, gewoon rustig blijven.’’

 

 

Paspoort:

Pascal Bosschaart

Leeftijd :37

Woonplaats : Rotterdam

Beroep: Eigenaar voetbalschool VZsport en medewerker Errea sportartikelen

Clubs als voetballer: Jeugd Feijenoord, amateurtak Feijenoord, FC Utrecht, Feijenoord, ADO Den Haag, FC Sydney, IJsselmeervogels, SV Heinenoord.

Clubs als trainer: IJsselmeervogels (assistent)