• U bent ingelogd als:

Ontluisterende nederlaag De Meern in Doetinchem

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Waar de lagere elftallen begin februari pas weer hun veters hoeven te strikken begonnen de divisieclubs dit weekend alweer aan de terugronde in de competitie. Zo ook ons vlaggenschip voor wie de uitwedstrijd tegen Jong De Graafschap op het programma stond. Dat was weer een stevig stukje toeren richting Doetinchem maar het belang was dan ook groot. Immers, Jong De Graafschap stond onder ons en als wij deze pot zouden verliezen zouden zij over ons heen gaan. Over de voorbereiding op deze wedstrijd valt niet zoveel zinnigs te zeggen. Feit is dat het team al even geen wedstrijden had gespeeld, ook het trainingskamp vorig weekend kende geen oefenwedstrijd. Hierover kwam links en rechts wat kritiek los, waarbij anonieme, deels onjuiste, berichten in het gastenboek wat mij betreft met een korreltje zout genomen moeten worden. Feit is wel dat er onvrede is over het spel en uiteraard de bijbehorende resultaten. Neemt niet weg dat tijdens het trainingskamp bekend werd gemaakt dat het contract met trainer Joël Titaley met een jaar verlengd zou worden.

Op Voetbal.nl stond prima aangegeven waar de wedstrijd gespeeld zou worden, maar blijkbaar had niet iedereen dit bekeken. Zelfs de spelersbus reisde eerst naar de verkeerde locatie in Doetinchem. Toen wij aankwamen bij het sportpark ontstond bij ons echter ook even onduidelijkheid, we waren immers op het sportpark van zaterdagclub DZC’68. Suppoosten van De Graafschap zorgden voor duidelijkheid waarna wij het fraaie sportcomplex betraden. Fraai, maar sfeerloos overigens, want het leek wel of we in de kerk beland waren zo stil als het was. Desondanks zag het ernaar uit alsof het in de keuken topdrukte was. De wachttijd leek op een gemiddeld telefoongesprek met Ziggo, maar daarnaast presteerde men het nog om koude hamburgers en half bevroren broodjes kroket te serveren. De helft ging dan ook weer terug en kon opnieuw gebakken worden, je kunt het er maar druk mee hebben….

 

Het bestuur van Jong De Graafschap had waarschijnlijk een snipperdag opgenomen, want onze bestuursleden deden zowel voor de wedstrijd, tijdens de rust als na de wedstrijd een poging om iemand te spreken, maar de bestuurskamer bleef akelig leeg. Heel slecht uiteraard van een “profclub”. Daarover gesproken, na afloop werd er door menigeen gerept van competitievervalsing omdat er spelers meededen die ook op het wedstrijdformulier van het eerste van De Graafschap stonden bij de verloren uitwedstrijd tegen Cambuur vrijdag jl. Ik vind dat krokodillentranen, daar moet je aan het begin van het seizoen over mopperen, wellicht aan het einde nog een keer, maar niet na afloop van een verloren wedstrijd. En los daarvan, er stond welgeteld 1 speler in de basis gisteren (Delano Burgzorg) die vrijdag jl. maar liefst 5 minuten ingevallen was in de wedstrijd tegen Cambuur. En we hebben het niet over Jong Vitesse waar er voor kapitalen Chelsea-huurlingen in het veld staan en het eerste op de 8e plaats in de Eredivisie staat, maar over De Graafschap die 7e staat in de Jupiler League. Nee, in plaats van praten over competitievervalsing zal iedereen eerst eens goed in de spiegel moeten kijken…

 

Op het kunstgrasveld van DZC’68 werd om half 3 afgetrapt, de wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dröge die een vrijwel foutloze wedstrijd zou fluiten. Lejon Cats en Hakan Yasar waren nog geschorst, Sven van Doorn stond in de basis evenals Fathi Ben Ahmed waardoor Kesly den Haag vandaag “op 10” zou spelen. Voor de rest de vertrouwde namen in het veld. Dit betekende ook dat we weer met 5 verdedigers zouden starten. Wij hadden de hoop dat de winterstop door de technische staf aangewend zou worden om met voortschrijdend inzicht eens een andere tactiek aan te wenden, maar niets bleek minder waar, tegenhouden leek weer het devies.

 

We beginnen goed aan de wedstrijd, want de eerste goede aanval komt van ons, een mooie combinatie tussen Fathi Benahmed en Zakaria El Bennay. Echter Kesly den Haag kan net niet bereikt worden. Kort daarna een zware overtreding op dezelfde Kesly, hier had geel op zijn plaats geweest. Na 7 minuten geeft Tom Waltman een prachtige dieptepass op Zakaria El Bennay, maar deze speelt de bal net te ver voor zich uit, waardoor de keeper redding kan brengen. De eerste 10 minuten waren voor ons, maar daarna dient de eerste kans voor De Graafschap zich aan. Dit luidt de ommekeer in de wedstrijd in, want hierna zijn er 2 gevaarlijke corners van De Graafschap. Op de eerste kopbal kan Joey Swanink knap redding brengen, de 2e wordt net over gekopt. We kunnen de bal geen 5 seconden meer in de ploeg houden en na wederom een kopkans en een redding van Tom Waltman is het in de 18e minuut een goal van Marlon Versteeg die Jong De Graafschap op voorsprong zet. Balverlies van Sven van Doorn lag hieraan ten grondslag, waarbij Joey Swanink zijn hand net niet genoeg tegen de bal kon krijgen. 1-0 achter dus en dit kon je aan zien komen.

 

Ook na deze goal hebben we het moeilijk en zijn er weer 2 kansen voor De Graafschap. We proberen nu echter iets meer druk te zeten en dat resulteert in de 28e minuut in een corner. En hierbij hebben we pech, de bal raakt maar liefst 2 keer de lat, dit had de gelijkmaker kunnen zijn. We spelen in deze fase weer beter en we krijgen ook kansjes. Daarnaast moet De Graafschap soms aan de noodrem trekken hetgeen hen een gele kaart oplevert na een overtreding op Zakaria El Bennay. De grootste kans voor ons valt te noteren in de 34e minuut. Tobias Elmensdorp stoomt goed mee op, geeft vanaf rechts een puntgave voorzet op Zakaria die de hoek voor het uitkiezen heeft. Hij schiet echter tegen een tegenstander op waardoor het 1-0 blijft.

 

In de 36e minuut dan een opmerkelijke wissel. Sven van Doorn moet het veld verlaten voor Rick Hauwert. Sven lijkt niet geblesseerd waardoor het een tactische wissel lijkt om wat aanvallender te gaan spelen. Begin dan gelijk aanvallender denk ik dan, in plaats van dat er weer een achterstand voor nodig is en iemand als Sven publiekelijk geslachtofferd moet worden. Na de wissel neemt De Graafschap het heft weer in handen tot wij een paar minuten voor rust nog een kans krijgen. Een mooie aanval over links via Mark den Hartogh doet de bal bij Fathi Benahmed belanden, maar hij verprutst de bal waardoor we met een 1-0 achterstand gaan rusten.

 

De 2e helft is slechts 2 minuten oud als De Graafschap een megagrote kans krijgt. De aanvaller van De Graafschap schiet echter op de benen van Joey waardoor het 1-0 blijft. Uit de corner die daaruit volgt wordt net over gekopt, hier komen we even goed weg. Kort daarna een corner voor ons waarbij er appél voor hands is, ik kon het niet zien, maar de scheidsrechter geeft in ieder geval geen penalty. Uit de omschakeling krijgen wij de deksel op de neus, Joey kan nog net redding brengen op een lastig schot, maar uit de rebound weet Kevin van Diermen de 2-0 binnen te kegelen. En we zijn nog amper bekomen van deze tegenslag of de 3-0 is ook al een feit. Verdedigen begint bij de aanval, in dit geval laten wij een verdediger zomaar opstomen en na een voorzet vanaf rechts kan de geheel vrijstaande Marlon Versteeg makkelijk binnenkoppen.

 

En zo sta je dan na 55 minuten met 3-0 achter tegen de ploeg die onder je staat…..In de 58e minuut komt Giovanni Nicolaas dan nog in het veld voor Fathi Benahmed, maar dan is het pleit al geslecht. Sterker nog, we worden eigenlijk weg gespeeld nu en het is af en toe prijsschieten voor De Graafschap. Het is dat Joey ons een aantal keren goed redt, want anders had de score nog veel hoger kunnen uitvallen. Met name de nr 25 van De Graafschap (Haller look-a-like) is een fantastische voetballer die het ons erg moeilijk maakt. In de 83e minuut moet Joey dan toch nog een keer buigen. Stevie speelt een dramatische breedtebal, waarna het wederom Marlon Versteeg is die de bal via de binnenkant van de paal langs Joey kan schuiven.

 

En zo kunnen we na afloop onze wonden likken, want deze nederlaag komt hard aan. Welke tactiek we vandaag ook gespeeld hadden, er speelden vandaag een groot aantal spelers ver onder hun niveau. Ook de beleving en de gelatenheid sprak wat mij betreft boekdelen. Waren er dan helemaal geen lichtpuntjes? Zeker wel, Tom Waltman speelde een dijk van een wedstrijd. Voorop in de strijd, won ieder duel en gaf ook nog eens de betere passes. Ook Lennard van den Brink speelde een puike wedstrijd. Maar verder, misschien nog een paar magere zesjes, echter de meerderheid zat zwaar in de onvoldoendes. De kantine na afloop leek wel een rouwcentrum, geen muziek, geen gezelligheid en een vrijwel lege kantine. Voor het eerst dit seizoen waren er meer supporters van De Meern dan van de tegenstander aanwezig, maar dat is allemaal maar bijzaak. Want voorlopig vinden we ons terug op de voorlaatste plaats op de ranglijst met 12 punten uit 16 wedstrijden. En minstens zo zorgwekkend, de laatste 3 wedstrijden zijn allemaal met 4-0 verloren gegaan. Er zal echt wat moeten veranderen willen we de weg omhoog weer in kunnen slaan. Lejon Cats alias Jan de Bont heeft gisteren de hele wedstrijd opgenomen. Een goede analyse hiervan lijkt mij zeer wenselijk. Hopelijk gaan we zondag eens goede zaken doen, de uitwedstrijd tegen Blauw Geel /Jumbo staat mij nog vers in het geheugen. Hier hebben we toen prima gespeeld en gingen we met een 3-1 overwinning het veld af. Dit keer komen ze bij ons op bezoek, aanvang 14.00 uur!

 

Edwin Ebskamp

 

’18 1-0 Marlon Versteeg

’52 2-0 Kevin van Diermen

’55 3-0 Marlon Versteeg

’83 4-0 Marlon Versteeg

 

De Meern: Joey Swanink, Tobias Elmensdorp, Sven van Doorn (’36 Rick Hauwert), Steve Blokland,  Mark den Hartogh, Lennard van den Brink, Anis Ziani, Tom Waltman, Fathi Benahmed (’58 Giovanni Nicolaas), Kesly den Haag, Zakaria El Bennay