• U bent ingelogd als:

Onnodige nederlaag in Oostzaan

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Na twee maanden is een einde gekomen aan de reeks van ongeslagen wedstrijden van Hercules. In Oostzaan ging de formatie van Eric Speelziek met 4-1 onderuit tegen OFC. De uitslag doet vermoeden dat er voor Hercules weinig te halen viel onder de rook van Amsterdam, maar dat is allesbehalve waar.

Hercules was in de eerste helft dominant en kreeg ook de beste kansen. Al in de achtste minuut leek het erop dat Gilbrano Plet de wedstrijd open brak. Hij was zijn directe tegenstander te snel af en kwam alleen op de keeper van OFC af. Maar in plaats van de bal met de binnenkant van zijn linker voet te schieten, koos Plet voor de moeilijke oplossing. Met buitenkant rechts lepelde hij de bal in het zijnet. OFC kwam wel een paar keer dicht bij het doel van Fons Mulder, maar echte kansen waren schaars voor de thuisploeg. Fons Mulder redde wel een keer knap een inzet van de lijn uit een corner.

Ondertussen deed arbiter Van der Werff zijn uiterste best om op te vallen. Dat begon al voor de wedstrijd. De leidsman maakte zijn opwachting in een geel shirt, terwijl bekend is dat OFC al sinds haar bestaan in het geel-zwart speelt. Erg onhandig, maar de arbiter bleef lekker rondlopen in zijn gele shirt. Helaas bleef het daar niet bij. De scheidsrechter slaagde erin een sportieve wedstrijd te ontsieren met een regen aan gele kaarten. Voor ieder wissenwasje trok Van der Werff een kaart uit de borstzak van zijn tricot.

Tussen al die kaarten in kreeg Tyrone Fonville een dot van een kans om Hercules op voorsprong te schieten. Fonville speelde zich knap vrij en kon ongehinderd op doelman Koroglu van OFC aflopen. Maar Fonville tikte de bal tot ontzetting van de Hercules aanhang en zichzelf naast het doel. Daardoor gingen beide ploegen met 0-0 rusten.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen de arbiter het weer eens tijd vond om zijn stempel op het duel te drukken. Mart Stokkers maakte een lichte overtreding op de rand van de zestien meter. De arbiter wees naar de stip en haalde eerst geel en daarna rood uit zijn borstzakje. Het was de tweede gele kaart voor Stokkers en dus kon hij gaan en stond Hercules bijna een helft met 10 man. De strafschop werd door OFC benut.

Na die 1-0 moest Hercules meer risico nemen en ging het achterin 1 op 1 spelen. Met een man minder leek er echter nog alles mogelijk voor Hercules. Er werd druk gezet, maar tegelijkertijd was het oppassen voor de uitvallen van OFC. De wissel van Jeffrey Vlug wekte verbazing bij de Hercules-aanhang. Ook Vlug zelf was er niet blij mee. Vlug speelde een zeer behoorlijke eerste helft en heeft bewezen een wedstrijd te kunnen open breken met zijn handige steekpassjes. Ook het late inbrengen van Nathan Bijl werd niet door iedereen aan de kant begrepen. Bijl was echter ziek geweest en kon daardoor niet twee keer trainen, waardoor hij op de bank moest starten. Een kwartier na rust mocht hij zijn opwachting maken.

Halverwege de tweede helft vergrootte OFC de voorsprong uit een corner. De Hercules defensie was niet alert. Maar ook nu was de wedstrijd nog niet gespeeld. Een pegel van Colin Broers werd via de vingertoppen van de doelman over getikt en Thomas Reynaers kapte de doelman fraai uit, maar schoot de bal vervolgens voor een leeg doel hard over. OFC had wel een spits die makkelijk scoorde en de 3-0 een kwartier voor tijd maakte een einde aan de laatste hoop bij Hercules.

Toch kwam Hercules kort daarna weer terug nadat de arbiter de bal op de stip legde na een overtreding op Thomas Reynaers. Thomas, die een week eerder nog miste van elf meter, schoot nu wel raak: 3-1 met nog zo’n acht minuten te spelen. Hercules ging op zoek naar meer en kreeg ook weer een riante mogelijkheid. Reynaers kwam weer oog in oog met de OFC doelman, maar ook nu belandde zijn inzet naast de paal. Dat OFC uit de aanval die volgde nog de 4-1 liet aantekenen, was alleen nog interessant voor de statistieken.

Van der Werff kon nog een keer de aandacht opeisen door voor de laatste keer te fluiten. Hercules leed een nederlaag tegen een ploeg die zeker niet sterker was. Maar het bekende verhaal ging weer op: teveel kansen gemist en dit keer ook niet erg scherp achterin. Hercules is door de nederlaag een plaatsje gezakt naar plek 6. Dat is op zich natuurlijk verdienstelijk, maar Hercules weet nu op de helft van de competitie dat het niet hoeft onder te doen voor een aantal ploegen dat boven hen staat.

Volgende week krijgt Hercules de kans om de eerste seizoenhelft in stijl af te sluiten. Dan staat de laatste wedstrijd van deze competitiehelft op het programma. Hercules reist naar De Achterhoek, waar Jong De Graafschap de tegenstander is.