• U bent ingelogd als:

Niels van der Plaats blijft fit in China

Geplaatst in Clubnieuws

 

SOEST Vier competitiewedstrijden bij SO Soest loopt Niels van der Plaats mis. De student commerciële economie gaat in China stage lopen. Bij een plaatselijk voetbalclub zorgt de Soester dat hij in vorm blijft. Hij mist daarom de voorbereiding en de beginfase van de competitie. Hij beseft dat hij bij zijn terugkomst op de Bosstraat weer opnieuw moet beginnen.

Door Ton van Zoeren

De 22-jarige rechtsachter kijkt uit naar zijn avontuur. Shenzhen is de grootste industriestad van China. Via zijn vader zijn de contacten daar gelegd. ,,Ik ga daar de Chinese handelswijze bekijken. Mijn vader heeft via zijn werk al een netwerk daar. Er is al een club voor mij geregeld om mee te trainen. En verder zal ik veel de sportschool bezoeken. Ik doe deze stage bewust zo vroeg mogelijk om zo weinig mogelijk bij SO Soest afwezig te zijn.’

DUBBELTJE Van der Plaats maakte afgelopen seizoen de degradatie mee van de blauwwitten. ,,Ik had dat nooit verwacht. We hadden de beschikking over meer spitsen dan het seizoen daarvoor. Toch was er een hecht team, maar het dubbeltje viel steeds de verkeerde kant op. Vooral de nacompetitie verliep dramatisch. De hele ploeg was verbaasd, mede omdat er veel kwaliteit in de ploeg zal. Het is niet te geloven dat we toch gedegradeerd zijn.”

INVALBEURTEN De tengere Soester begon bij VVZ’49, maar verkaste al snel naar SO Soest. Daar doorliep hij alle selectieteams. In de toenmalige B2 kreeg hij het even moeilijk. ,,Ik kwam op de bank terecht en het voetbal was even niet meer leuk. Saban Aksit haalde mij toen naar de A1 waarna ik samen met Ingvar Kok naar de selectie doorschoof. Daar speelde ik voornamelijk nog invalbeurten.’

TGV-TREIN Toch volgde er vaker basisplekken voor de supersnelle verdediger. Hij vormde met Dylan Meyer een ongrijpbaar duo. De supporters hadden al snel een bijnaam voor de twee: de TGV-trein. Hij is overal inzetbaar. ,,Negen van de tien spelers loop ik eruit. Ik kan overal uit de voeten. Ik ben niet één van de grootste. Vroeger liepen ze me wel eens omver, maar nu sta ik mijn mannetje.”

VAKANTIE Het afgelopen seizoen bivakkeerde Van der Plaats weer met grote regelmaat op de bank. ,,Dat was de keuze van de trainer. Ik baalde er wel van, want ik had gehoopt om een meer dragende speler te worden. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat seizoen wel meer op vakantie was geweest.”, aldus de voetballer.

GEZELLIG In tegenstelling tot de andere Soester voetbalverenigingen zijn er weinig spelerswisselingen bij SO Soest. ,,We laten de club niet in de steek. De spelers gaan goed met elkaar om. We hebben het altijd gezellig met elkaar. Je voelt je nu als individu en als ploeg verplicht om goed te maken wat er vorig seizoen mis ging. Met deze selectie moet je kampioen worden in de tweede klasse”, klinkt het resoluut. Zijn favoriete club is Feyenoord. Maar als hem de vraag wordt gesteld; Feijenoord kampioen of SO Soest niet gedegradeerd, kiest hij als echte ‘blauwe’ voor het de laatste optie.