• U bent ingelogd als:

Nico de Bree overleden

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Foto van november 2015…..Oud Elinkwijker Nico de Bree (met Elinkwijk shirt) omringd door o.a. zijn vrouw en Joop Leliveld (links van hem) en Henk van Laatum (rechts van hem).

De oud-doelman van HMS en Elinkwijk overleed vrijdag 6 mei in Wenen, op 71′jarige leeftijd. Nico leed al tijden aan longkanker.
Nico was in november 2015, op uitnodiging van Gert van Es en Piet Rison, nog op bezoek bij zijn Elinkwijk.

Hieronder een verslag van die dag.

Nico de Bree, de fameuze Elinkwijk-doelman uit de jaren ’60, was voor even terug bij zijn geliefde Elinkwijk.

In het kader van Utrechtse Helden, 60 jaar profvoetbal in Utrecht, was Nico al enige tijd geleden door ondergetekenden uitgenodigd voor een interview. De afspraak was om Nico en zijn Marina in zijn woonplaats Wenen op te zoeken. Omdat Nico en Marina enige dagen geleden plotseling aangaven voor een paar dagen op familiebezoek in Nederland te komen kon worden uitgeweken naar het clubhuis van zijn Elinkwijk.

Oud Elinkwijk

Surprise

Elinkwijk belde snel wat oud-spelers en bestuursleden uit de jaren ’60, een echte surpriseparty kon worden geregeld. Nico werd volkomen verrast door de aanwezigheid van talrijke oud-teamgenoten. Wat een surprise, hartstikke leuk maar merk nu ook  dat het al bijna 50 jaar geleden is dat ik hier vertrok. Ik herken niet iedereen gelijk. Mijn maatje van vroeger  Jan van Tamelen wel natuurlijk, die is niks veranderd en zou zo weer het veld in kunnen. Beetje ervaring bij Elinkwijk 1 kunnen ze wel gebruiken, hoor ik al om me heen. Met onder andere Jan Verkaik, Piet Mackaay, Bertus van Straalen en Chris Oomen  had ik meer  moeite. Het is dat ik al jaren in Wenen woon anders kwam ik hier meer.

Velox

Ik heb een mooie tijd gehad, hier op Zuilen. We hadden in ‘65 zo’n sterk team, we verdienden de promotie naar de Eredivisie echt wel. Wel jammer toen van stadgenoot Velox dat ze ook niet promoveerden. Velox had toen ook een sterk elftal met onder andere Willem van Hanegem en Joop van Maurik. We wonnen toen in het stadion met 0-1 van ze, we hadden heel veel geluk, dat weet ik nog wel. Ik wil nog een ding echt even kwijt, het was echt een ongeluk met Leen, in 65. Ik raakte hem echt niet, hij sprong over me heen en kwam ongelukkig terecht. Mijn voorstopper Jan Verkaik, ook aanwezig nu, kan dat beamen.

Nico en zijn maat van vroeger, Jan van Tamelen

WK 78

Als ik terugkijk op mijn loopbaan vind ik het jammer dat ik het WK in 78 net heb gemist. Ik zou meegaan, Johan had dat al tegen me gezegd. Toen Johan op het laatst bedankte kozen Happel en Zwartkruis voor een ander systeem en een andere keeper. Ik heb in mijn loopbaan nooit een rode kaart of officiële waarschuwing gehad, ben daar best trots op.

Genoeg anekdotes te vertellen, hier samen met Leen van de Merkt

Fc Utrecht

Mijn gezondheid is nu niet best. Hoop dat het medio april 2016 wat beter gaat als we met al die oud-voetballers van DOS, Velox en Elinkwijk zijn uitgenodigd bij Fc Utrecht-NEC. Een lange reis met de auto, ik mag niet vliegen van de h.h medici, maar dat redden we wel.

Door:  Gert van Es & Piet Rison