• U bent ingelogd als:

Nachtkaars dreigt na glanzend seizoen

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Bron: 030.nl/Vak P 

De supporters van FC Utrecht keken na afloop van het duel in Alkmaar vol ongeloof naar het scorebord: 3-0 voor AZ dat zich vrijwel verzekerd heeft van een Europees ticket. Waar het glanzende seizoen onstuitbaar naar een climax onderweg leek, dreigt nu onafwendbaar een nachtkaars. De Domstedelijke ploeg die zich vol trots ‘the best of the rest’ mag noemen, kreeg een voetballesje die nog lang zal doordreunen.

 

Aanvankelijk leek er niets aan de hand in Alkmaar want FC Utrecht oogde in het eerste kwartier als de bovenliggende partij. Sebastien Haller verzuimde in die fase de 0-1 op zijn naam te brengen. Het spelbeeld deed in die fase nog even denken aan de moeiteloze zege (2-30 die FC Utrecht enkele weken geleden op dit veld met een gehavende ploeg over de streep trok. Maar daarna kantelde de wedstrijd op een  manier die de technische staf en de FC-aanhang voor onmogelijk hadden gehouden.

 

Achteraf bleef de schade beperkt tot 3-0 want AZ bleek oppermachtig in het resterende deel van de eerste halve finale. Alles waarin FC Utrecht dit seizoen zo sterk bleek, viel weg. Het voetballende deel en de mentale weerbaarheid – zo vaak geroemd – waren ineens verdwenen. En het lijkt niet realistisch te denken dat zondagmiddag plotseling een ommekeer te zien zal zijn, zoals het op het bot gemotiveerde AZ zich op deze warme avond manifesteerde.

 

Misschien zullen sommige fanatieke supporters die ook op Vak P zitten, een sprankje hoop koesteren aan eerdere ontsnappingen van hun favoriete club, zoals de 4-0 tegen Celtic en de 6-0 tegen FC Groningen toen FC Utrecht ook in geslagen positie leek te vertoeven. Maar hier lijkt de wens de vader van de gedachte, meer niet. Zoals aanvoerder Willem Jansen het na afloop uitdrukte: ,, Het enige wat ons rest, is om zondag met opgeheven hoofd van het veld te stappen door ons niet opnieuw weg te laten spelen. Dan kunnen we nog iets van het goede gevoel van dit seizoen houden.’’

 

Mijn hoop was in de slotfase van het duel dat FC Utrecht de zo belangrijke tegentreffer had kunnen maken om met 3-1 van het veld te stappen. Dat had gekund wanneer scheidsrechter Kevin Blom de video-referee had ingeschakeld toen Haller aan zijn shirt wed getrokken in het strafschopgebied. Maar zelfs toen miste de ploeg de alertheid om bij het arbitrale viertal te protesteren en te vragen om videosteun. En omdat ook Amrabat er zondag vanwege een schorsing niet bij is, zal het wonder vrijwel zeker uitblijven. Hopelijk is er zondag nog wel enig applaus voor het mooie spel dat de fans eerder dit seizoen hebben mochten zien van de Domstedelijke ploeg.

 

Door: Hans van Echtelt