• U bent ingelogd als:

Mooie herinneringen aan de vereniging HMS

Geplaatst in Clubnieuws

De invloed van het katholieke geloof was vroeger elke zondag duidelijk zichtbaar bij HMS. Een bisschoppelijk schrijven maakte het bestuur van HMS immers duidelijk dat op zondag niet voor 12 uur met de wedstrijden mocht worden begonnen. Iedere HMS’ér werd geacht eerst de kerkdienst van 10 uur te bezoeken.

En, als je niet katholiek was kon je geen lid worden van HMS. Het ging zelfs zo ver dat het toenmalige HMS-bestuur het lid Ton de Hosson royeerde omdat hij omgang had met een niet katholiek meisje. Ton verkaste vervolgens naar UVV waar hij nog jarenlang triomfen vierde als eerste elftal speler. Pas na 30 jaar, op 26 augustus 1971, werd dit royement, dankzij een besluit van de algemene ledenvergadering van HMS, teruggedraaid. Ton mocht alsnog terugkomen.

Interessante citaten uit het jubileumboek HMS 60 jaar uit 1981.

Mede–samensteller van het jubileumboek, oud-eerste elftalspeler en ex-voorzitter Piet van Dort moet er nu om lachen.   ,,Met de wetenschap van nu natuurlijk belachelijke strenge regels’’ aldus de huidige inwoner van Vianen.

Ton Uiterwaal

,,Ik bewaar zelf mooie herinneringen aan de heer Ton Uiterwaal. Hij was niet alleen jarenlang mijn jeugdleider maar voor iedereen ook de man van de waarden en normen hoe je je als lid diende te gedragen. Ton was zijn tijd echt ver vooruit. Hij deed alles voor HMS, een unieke clubman’’ .

Voorzitter

,,Ik heb zo’n 5 jaar als voorzitter gefungeerd. Ik kwam na een onrustige periode met veel bestuurswisselingen en een financiële chaos. HMS heeft toen veel te danken gehad aan penningmeester Ad van Basten die de boel gelukkig weer financieel op orde kreeg. Ook dienen in dat verband Nico Steenbrink en Jan v.d. Bildt genoemd te worden, zij hebben zich als oer-HMS’ers toen enorm ingezet voor hun cluppie’’.

Debuut

,, Ik mocht op 17’jarige leeftijd, als rechtsbuiten, mijn debuut maken in HMS 1. De later bekende doelman Nico de Bree was net weggekocht door Elinkwijk. HMS had toen een goed maar ook heel gezellig eerste elftal met de teruggekeerde ex-betaald voetballers John van de Velde en Chris Oomen. Zij zijn in mijn beleving de beste voetballers die bij HMS hebben gespeeld. Ik wil in dit verband ook nog even de trainers Buurman, de Nijs, Kronenburg en van Zijl noemen. Zij hebben HMS op een hoger voetbalniveau gebracht’’. 

Toekomst

‘’Ik heb omdat ik al jaren niet meer in Utrecht woon weinig binding meer met HMS. Lees wel eens wat over het voetbal in de Oud Utrechter en hoor af en toe wat van mijn zwager Ton Tukker over de huidige HMS-situatie. Ik heb nog met Ton bij de veteranen en in de zaal gespeeld. Hij nadert de 80 al maar is nog steeds actief als vrijwilliger. Helaas, niet bij HMS maar bij zijn derde liefde Elinkwijk.

Heel jammer dat er niet veel meer over is van HMS. Ze zijn recent verhuisd naar Sportpark Zuilen, begreep ik, maar zonder een jeugdafdeling. Vroeger hadden we bij HMS onder andere een toneel, trim, carnaval, voetbal, zaalvoetbal, handbal, tennis en niet te vergeten een honkbalafdeling en Groep 72.

Ik vraag me echt af of voor HMS een fusie met buurman EDO niet beter was geweest. Overvecht vergrijst en is natuurlijk ook qua samenstelling van de bevolking erg veranderd. Ook lees je dat de jeugd steeds minder voor de voetbalsport kiest’’ .

Oud-clubgenoot Theo Pijper  is het daar hartgrondig mee eens.

,, Ik kwam eind jaren ‘60 van DWSV naar HMS. Ik wilde al een tijdje stoppen bij DWSV en was daarom met mijn trainer Henk Nebbeling sr een sportmassagecursus gaan doen bij Thim van der Laan. Mijn oom Joop Pijper, kaderlid van HMS, hoorde dat ik geslaagd was en vroeg me of ik lid wilde worden van HMS en verzorger wilde worden bij de A-jeugd. Ik kon zonder problemen lid worden van HMS. Aangezien de A jeugd interregionaal en op zondag speelde moest ik zelf met voetballen stoppen.

HMS was toen een goed geleide club met veel jeugd en senioren elftallen op de zondag. Nooit geenwanklank gehoord, ieder lid wist echt hoe hij zich diende te gedragen. Het bestuur zat er bovenop, er gebeurde echt nooit wat. Medio ’75 ben ik op verzoek van Ton van Burik van de A-jeugd overgestapt naar het eerste elftal wat toen Ed van Stijn als trainer had.

Na enige jaren ging ik toch het zelf voetballen missen. Stopte met mijn activiteiten als verzorger en ging lekker in het derde team spelen. Ik heb daarna nog met heel veel plezier afgebouwd bij de veteranen.

Mijn vriend, wijlen, Evert van Maanen, trainer van HMS-zaterdag 1, vroeg me in ‘93 om als verzorger bij het eerste zaterdagteam van HMS te komen. Evert was echt een kundige trainer, is ook kampioen geworden met HMS. Het toenmalige algemeen bestuur van HMS had helaas een duidelijke voorkeur voor de zondag afdeling, we voelden ons niet echt gewaardeerd. Echt jammer, achteraf een gemiste kans. Immers, vele verenigingen kiezen tegenwoordig voor het zaterdagvoetbal’’ .  

Prins Schuim V1

,,Vanaf 1957 tot 1978 waren de Lolbroeken de carnavalsclub van HMS. Mijn vrouw Bep en ik zijn echte carnavalsfiguren, we deden altijd mee. Helaas kwam daar medio ‘78 een einde aan, de Lolbroeken stopten ermee. Maar gelukkig, na twee jaar geen carnavalsvereniging van HMS ging het toch weer bij mij en wat andere HMS’érs wat kriebelen en namen Evert van Maanen, Fred van Dun, Ad van Miltenburg en mijn persoontje het initiatief om weer een HMS-carnavalsclub op te richten. De dochter van Evert van Maanen kwam met de mooie naam voor de nieuwe carnavalsclub, de Schuimhappers, een echt toepasselijke naam, ha ha.

Opeens leefde het carnaval weer als vanouds. Sponsor Group 72 van HMS betaalde de kleding, mevrouw Roos van Maanen vervaardigde de capes en de strikken. We waren klaar voor een nieuwe start. Prins Adam 1 werd de eerste Hoogheid in 1980. Het Neuzenbal, het kindercarnaval, de bezoeken aan de verzorgingscentra en de Mytylschool werden onder andere weer in ere hersteld. Er kwam zelfs een heus plaatje op de markt, HMS Capade.

Ik ben in 1988 uitgeroepen tot Prins Schuim de V1. Mijn vrouw Bep werd Prinses. We vormden bij de Schuimhappers jarenlang een hechte groep die elkaar ook buiten het carnaval door dik en dun steunde. Lid van onze Raad van Elf Leo van Treijen werd zelfs twee keer, 2009/2010 en 2010/21011) uitgeroepen tot Prins Martijn XXXIV, Stadsprins van Leemput(Utrecht).

Al met al een fantastische periode, zou hem zelf zo willen overdoen. De Schuimhappers bestaan helaas niet meer, wel hebben we gelukkig met de harde kern van de Schuimhappers onze Blaaskapel, Na Elleve, in ere kunnen houden, Als mijn gezondheid het toelaat hoop ik nog jaren mee te kunnen blazen met Na Elleve’’.

Toekomst

,,Het is intussen al weer 47 jaar geleden dat ik me aanmeldde bij HMS. Kom er nu amper nog. Leo van Treijen en Hans Vonk hebben er jarenlang veel energie en tijd in gestopt maar helaas, HMS is HMS niet meer. Geen jeugdelftallen bij een voetbalvereniging is vaak het begin van het einde. Ook zijn er van de oude getrouwen door vergrijzing en overlijden niet veel meer over.

 Ik heb met mijn Bep er een hele gezellige tijd gehad, veel hoogte maar ook dieptepunten beleefd’’ .  

Door : Gert van Es  (gertvanes@planet.nl)