• U bent ingelogd als:

‘Mijn tijd komt nog wel’

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Foto: Theo Hartog
Door Frank Nagel

 

Inleiding


Als je in Bunschoten-Spakenburg als jongetje geboren wordt is het niet de vraag of je gaat voetballen, maar bij welk club. Rood of Blauw. Voor Youri Koelewijn (18) was dat niet anders. “Je hebt geen keuze. Je wordt gewoon ingeschreven. Mijn hele familie is blauw, dus voor mij werd het Spakenburg.” De Spakenburger stapte zo’n dertien jaar geleden voor het eerst het veld op aan de Blauwe kant van Sportpark De Westmaat, om daar vervolgens heel de jeugdopleiding te doorlopen.

 

Koelwijn is een nuchtere jongen, die weet wat hij kan en ook wat hij niet kan. De middenvelder omschrijft zichzelf als een speler die graag loopacties in de diepte maakt. ,,Dat is wel veranderd als ik kijk naar hoe ik in de jeugd speelde. Toen ging ik als middenvelder vaak de bal halen, een actie maken en gaf ik de steekpass. Dat kwam denk ik omdat ik toen een van de betere van het elftal was. Nu kan ik gewoon de diepte in lopen en krijg ik de bal toch wel goed aangespeeld.”

 

Sinds vorig seizoen maakt hij regelmatig minuten in het vlaggenschip van de Blauwen. Zijn debuut in de basis was op 6 mei tegen Jong Sparta Rotterdam in Het Kasteel. ,,Donderdagavond kreeg ik het op de training te horen. Tijdens de wedstrijd speelde ik puur vanuit mijn taak. In zulke wedstrijden moet je niet te veel gekke dingen doen. ”Spelen op zo’n hoog niveau smaakt natuurlijk naar meer, zo ook voor Koelewijn. ,,Maar je moet wel je plek kennen. Bij Spakenburg spelen alleen maar goede spelers, dus je hoeft niet te verwachten dat je direct iemand uit de basis speelt.”

 

Ondanks dat het voor de jongeling vorig seizoen een mooie ervaring was, degradeerde de club uit de Tweede Divisie. ,,Voor de club was het klote, maar ik had niets te verliezen. Al het gedoe rondom het team gleed van mij af.” Uiteindelijk degradeerde Spakenburg voor het eerst in de clubhistorie. Dit seizoen spelen de Blauwen, onder leiding van de nieuwe trainer John de Wolf, in de Derde Divisie. ,,De voorbereiding verliep voor mij echt goed, dus ik had wel een goed gevoel over dit seizoen. Van de wedstrijden tot nu toe heb ik maar twee keer geen minuten gemaakt.”

 

In het vissersdorp vindt het publiek het altijd prachtig als er jongens uit het dorp in het eerste elftal spelen. Koelewijn zelf heeft daar niet zoveel mee. ,,Je moet de beste spelers opstellen. Ik merk dat de trainer veel vertrouwen in mij heeft, maar ik wil niet spelen omdat ik uit Spakenburg kom. Daar heb ik een ontzettende hekel aan.”

 

Met Chris de Graaf, sinds dit seizoen assistent van De Wolf, treft Koelwijn een bekende. ,,Chris is twee jaar mijn trainer geweest in de jeugd. Die weet precies wat hij aan mij heeft. Dat is wel een voordeeltje.” Al met al is de talentvolle middenvelder positief over hoe het dit seizoen gaat. “Ik maak mijn minuten in het eerste en voel het vertrouwen van de club. De spelers die op mijn positie spelen zijn allemaal bijna tien jaar ouder. Het is niet gek dat de trainer voor hun kiest. Mijn tijd komt nog wel.”