• U bent ingelogd als:

Maurice van der Wilt speelt niet bij TOV om af te bouwen

Geplaatst in Rubrieken / Columns

 Maurice  (in het oranje) omgeven door drie verdedigers

Voor de buitenwacht kwam de overstap van Maurice van der Wilt (31) van divisionist SteDoCo naar tweedeklasser TOV als een verrassing. Maar in Baarn houdt de centrumspits zich niet alleen bezig met scoren. De club strikte hem ook als technisch jeugdcoördinator. ,,Dat is een heel leuke uitdaging.”

 

Door Stan Bos

 

Wennen? Ja, dat was het zeker voor Maurice van der Wilt. De centrumspits was het hoge niveau gewend van Spakenburg, Sparta Nijkerk, GVVV en SteDoCo. Divisionisten of hoofdklassers, de crème de la crème van het amateurvoetbal. Technisch is het dus aanpassen voor Van der Wilt, die op wandelafstand woont van het sportpark van TOV. ,,Bij andere clubs zochten mijn medespelers me veel sneller, nu word ik soms overgeslagen. De ene keer spelen ze me wel in, de andere keer niet.”

 

Van der Wilt bedoelt het allerminst als klacht. Bewust koos de centrumspits om een paar treetjes lager te gaan voetballen. Niet vanwege een gebrek aan ambitie, wel omdat het totaalplaatje klopte. TOV schepte naast het sportieve aspect ook de mogelijkheid voor Van der Wilt om zich op maatschappelijk terrein verder te ontwikkelen. Sinds dit seizoen is hij technisch jeugdcoördinator van de Baarnse club. ,,Een heel leuke uitdaging. Het gaat vooral om het structuren van de jeugdopleiding. Dit is pas mijn eerste seizoen. Ik ben vooral aan het kijken wat er allemaal moet gebeuren. Regelmatig ga ik naar de club voor overleg. Je leert de vereniging dan op een heel andere manier kennen.”

 

Het geeft Van der Wilt direct de mogelijkheid er vaker te zijn voor zijn gezin. Bovendien zocht hij meer plezier in voetbal. ,,Het afgelopen seizoen bij SteDoCo is me niet zo heel goed bevallen. Qua team was het wel leuk, maar de hele beleving er omheen stond me niet aan. Op een bepaald moment gaat alles je dan tegenstaan. Voor dinsdagavondwedstrijden moesten we ons om half zeven melden. Dan zat je op half vijf in de auto om op tijd te zijn. Het plezier nam af. Dan gaat alles je dubbel tegenstaan.”

 

In die zin was het voor Van der Wilt geen lastige afweging om de stap te maken naar TOV. Meerdere clubs toonden belangstelling, maar bij de zaterdagtweedeklasser uit Baarn had Van der Wilt een goed gevoel. Hij kan er zijn zoontje trainen, zijn neef voetbalt in het eerste, maar aan afbouwen wil hij zeker nog niet denken. ,,Dat doe je als je in het tweede of derde gaat voetballen. Iedereen mag verwachten dat ik net zo veel geef als iemand van achttien. Natuurlijk is het een stap terug, maar ik speel niet bij TOV om alleen een beetje lekker te ballen. Ik voetbal om te winnen, op welk niveau maakt me dan niet uit.”

 

TOV promoveerde afgelopen seizoen naar de tweede klasse. Van der Wilt trapt op de rem als het gaat om de ambities. ,,Na de vorige promotie degradeerde TOV direct weer naar de derde klasse. Handhaving moet lukken en we mogen ook naar het linkerrijtje kijken. Als je pas net tweedeklasser bent, moet je niet meteen roepen dat je naar de eerste klasse wilt.”