• U bent ingelogd als:

Leen Vermeulen overleden

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Leen Vermeulen (midden)

Toen ik onlangs boodschappen deed in Culemborg en het plaatselijke huis-aan-huis-blad  meenam, las ik thuis een opvallend overlijdensbericht. Het betrof Leendert Vermeulen en ik moest onmiddellijk terugdenken  aan de roemrijke tijden dat hij als spits van Fortitudo furore maakte. Leen was niet alleen topscorer van de club die later overging in Focus maar maakte ook naam als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Sportief arbitraal hoogtepunt was zijn leiding bij de beladen derby DOS-Holland.

 

Fortitudo speelde destijds op Sprokkelenburg, een mooie accommodatie waar ik sfeervolle streekderby’s tegen SVF, VVIJ en JSV mocht bijwonen als sportjournalist. Fortitudo had een sterk elftal, met de ook al overleden Cor Wammes als betrouwbaar sluitstuk fungeerde, Leen vormde voorin een sterk duo met de veel te jong overleden Loek van Iersel, gezamenlijk maakten ze het tal van vijandelijke defensies erg lastig.

 

Leen is ook nog contractspeler geweest van Hilversum en in die periode speelde hij met deze club een bekerwedstrijd tegen het sterke Feyenoord, waar Coen Moulijn destijds de absolute blikvanger was. Hoogtepunt in die wedstrijd was overigens het doelpunt dat Leen scoorde tegen Eddy Pieters Graafland, de legendarische doelman van Feyenoord in de jaren zestig.

 

Vermeulen werd nog niet zo lang geleden door de KNVB onderscheiden met de waarderingsspeld, uitgereikt door bondsvertegenwoordiger Hans Buitenhuis. Dat gebeurde vooral vanwege zijn verdiensten als consul voor een aantal Culemborgse sportverenigingen. In Leen Vermeulen verliest Culemborg een prominent sportman.

 

Hans van Echtelt