• U bent ingelogd als:

Je zal je kampioenswedstrijd maar moeten missen

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Cees Sluijk (rechts) en Joop Jochems

Cees Sluijk en Japie Bax anno 1950

Het zal je maar gebeuren. Je moet nadat je alle voorgaande 25 wedstrijden in het seizoen ´ 61´62 als basisspeler hebt meegedaan uitgerekend wedstrijd nummer 26, de wedstrijd om het kampioenschap, missen. Niet door een schorsing of door een blessure maar door een militair “oefeningetje” in Duitsland. Dat overkwam Veloxspeler Cees Sluik op zondag 13 mei ´62.

Cees begon (stiekem) al in ´52 bij RUC te voetballen. “Eigenlijk mocht je pas op 12 jarige leeftijd lid worden van een voetbalvereniging maar bij RUC was je leeftijd niet zo belangrijk. Ik ben een jaar later overgegaan naar Velox.

Schoenen poetsen

Velox was toen een strenge club, je werd niet zomaar toegelaten. De heer de Vree van het jeugdbestuur controleerde elke zaterdag je voetbalschoenen, als ze niet gepoetst waren kon je weer naar huis. Ik had in het begin de heer Ries Hol als jeugdtrainer. Heb veel van hem opgestoken, hij speelde zelf in Velox 1.Ik kon best aardig voetballen. Speelde  rechtsback of rechtshalf of rechtsbuiten.

International

Ik werd in het seizoen  ´59´60  voor het Nederlands jeugdelftal 16-18 jaar geselecteerd. Speelde interlands tegen België, Griekenland, Portugal en Italië met onder andere de later bekende voetballers Cor Adelaar, doelman  Peter van de Merwe, Willem de Vries  en Daan Schrijvers.

Jeugdcontractje

Medio ‘58 maakte ik op 16 jarige leeftijd mijn debuut in Velox 1. Trainer Daan van Beek had me al in de jeugd ontdekt en zag in mij de ideale opvolger van rechtsback Dick Zwezerijnen. Ik kreeg gelijk een leuk jeugdcontractje.

Mijn succesvolle carrière kreeg wel even wat vertraging toen ik in militaire dienst moest. Ik was van lichting 61-2. Werd geselecteerd voor  het militaire elftal, speelde  leuke buitenlandse wedstrijden.

1962 kampioenswedstrijd Velox – Oldenzaal

Ik had alle wedstrijden in het seizoen ´61´62 meegespeeld. Uitgerekend het weekend van het kampioenschap hadden we een oefenkamp in Duitsland. Zou dus de belangrijkste wedstrijd van het seizoen maar ook het feest na afloop gaan missen. Er is van alles geprobeerd om me vrij te krijgen maar mijn commandant wilde me niet een paar uurtjes verlof geven. Velox-supporter Henk De Nijs bood nog aan om te op te halen in Duitsland en uiteraard weer op tijd terug te brengen maar mijn commandant bleef maar weigeren.

Teus Huijgens moest voor mij invallen. Die bofkont staat nu al 55 jaar op de kampioensfoto en ik niet. Ik vergeet die gemiste wedstrijd daarom nooit. Het zou achteraf ook mijn enige kampioenschap in het betaalde voetbal geweest zijn.

Kampioenselftal uit 1962

Mijn commandant wilde een paar dagen later dat ik met het kazerne elftal mee ging voetballen. Ik was nog zo boos dat ik heb geweigerd. Kostte me wel wat dagen straf maar dat had ik er wel voor over.

Einde voetbalcarrière

Ik heb tot medio ´69 in Velox 1 gespeeld. Ik heb met alle bekende voetballers samen gespeeld waaronder ook Henk Temming sr, die van landskampioen DOS naar Velox kwam. Was soms wat lastig te combineren met mijn baan bij de Brandweer Utrecht. Je moest immers ook regelmatig op zondag werken.

Jacques Koole, een bekende van me en oud prof van DOS, was trainer van VEP Woerden en vroeg me naar VEP te komen. Jacques had nog meer bekende Utrechtse voetballers benaderd zoals Fred Kool, Bertus van Stralen en Co Dirven. We hadden een prima team, leuke tijd gehad met de helaas veel te vroeg overleden Jacques in Woerden. Ook met zijn opvolger, mijn oude Velox-teamgenoot Cinus van Kooten, werd een succes.

 

Na een paar seizoenen vroeg vv Utrecht-trainer Piet Wallenburg mij om voor vv Utrecht te komen voetballen. Mijn broertje Frans kwam een seizoen later van VEP om ook in vv Utrecht 1 spelen. Met Frans heb ik nog jaren in het Nederlands Brandweerteam gespeeld. We hebben samen nog heel wat interlands gespeeld. Frans kon ook best aardig een balletje trappen.

Echt afgebouwd heb ik vervolgens bij Minerva en SSVU. Daarna trainer geworden bij Sporting, AMEV, Grift Boys, Benschop en UVV.

Ik kom tegenwoordig nog vaak op de voetbalvelden. Mijn kleinzonen spelen bij UVV, een leuke club met veel aandacht voor de jeugd. Zie er ook tal van bekenden van vroeger.

Erg leuk dat FC Utrecht straks bij de wedstrijden voor de KNVB-beker in het Velox-tenue gaat spelen. Na DOS en Elinkwijk was nu Velox aan de beurt. Wie weet halen ze weer de finale.

Velox-Elinkwijk 17 april 1965

Oh ja, ik las laatst in de Oud Utrechter het leuke verhaal over de beruchte wedstrijd Velox-Elinkwijk van april ‘65. Ik deed ook mee. We hadden zoveel pech! Lees zo de krantenverslagen nog maar eens op na. Volgens Mister Elinkwijk Job Gademans was ik toen de beste Veloxspeler.

Als we niet hadden verloren waren  we, zeker weten, twee weken later samen met Elinkwijk naar de Eredivisie gepromoveerd. Zou toen uniek geweest zijn DOS, Elinkwijk en Velox samen in de Eredivisie.”

Joop Jochems

Oud ploeggenoot Joop Jochems, even overgekomen uit Nootdorp, betreurt het dat Cees niet alles uit zijn carrière heeft gehaald.

´´Cees had makkelijk in de Eredivisie kunnen spelen net zoals zijn toenmalige makkers van Velox te weten Ben Aarts, Frans Geurtsen, Wim van Arnhem, Henk van Ledden, Willem v Hanegem en mezelf. Echt jammer dat hij het niet heeft gehaald.

Cees was  immers een moderne rechtsback die alles op snelheid en techniek wilde en kon oplossen. Onze trainer Daan van Beek was daar overigens een fervent voorstander van. Cees heeft trouwens voor Velox ook nog heel wat goals gescoord.   

Gert van Es & Hans van Echtelt