• U bent ingelogd als:

Humphrey Mijnals was een idool bij Elinkwijk

Geplaatst in Rubrieken / Columns

 

Elinkwijk vierde onlangs in nostalgische sfeer het 100-jarig bestaan, een reunie waar een van de ambassadeurs van de jubileumactiviteiten, Humphrey Mijnals (88)  jammer genoeg wegens ernstige ziekte ontbrak. Het drukte toch enigermate een negatief stempel op de verder uiterst geslaagde bijeenkomt in het Zuilense paviljoen waar een paar dagen later de officiele receptie werd gehouden met burgemeester Jan van Zanen als een van de sprekers.

 

Vandaag werd bekend dat Humphrey Mijnals is overleden waardoor weer een  legendarische vedette van Elinkwijk voortaan definitief zal ontbreken. Mijnals kwam eind jaren vijftig naar Utrecht vanuit Suriname en haalde zelfs het Nederlands Elftal in de thuiswedstrijd tegen Bulgarije waarin stadgenoot Tonny van der Linden drie keer scoorde. Na afloop werd Mijnals die ook nog indruk had gemaakt met een acrobatische omhaal, op schouders van Utrechtse supporters van het veld gedragen. Het bleef overigens bij een eenmalig optreden in Oranje.

 

De club had destijds via allerlei attributen een extra nostalgische sfeer aangebracht in het paviljoen. Zo waren aanplakbiljetten vanaf de beginperiode opgehangen terwijl eveneens een overzicht van spelmomenten vanaf 1920 te zien was, bijeengebracht door Piet Rison en Hans van Barneveld. Ook waren tal van foto’s te zien van Humphrey Mijnals tijdens die bijeenkomst waarop hij als persoon node werd gemist. In de aanloop naar het 100-jarige jubileum was Mijnals nog tot ambassadeur van Elinkwijk benoemd.

 

Een van de andere Elinkwijk-ambassadeurs, Wim de Jongh (91) was destijds de oudste aanwezige op de bijenkomst. ,,Dat is natuurlijk ook de reden dat ik geen enkele leeftijdgenoot ben tegengekomen met wie ik destijds heb gevoetbald. Reinier Kreyermaat was de laatste maar die is helaas vorig jaar overleden. En nu dus ook Humprey Mijnals aan wie is als mens en als voetballer heeft positieve herinneringen. ‘’Ik herinner me nog zijn eerste trainingen bij Elinkwijk, hij probeerde op acrobatische wijze de bal af te pakken, dat lukte niet altijd. Daarna is Humphrey wat soberder gaan spelen en dat heeft hem zelfs in het Nederlands Elftal gebracht.’’