• U bent ingelogd als:

Holland – HMS, een echte voetbalderby in de jaren ’50 en’60

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Holland kampioen

Uniek, twee voetbalverenigingen, Holland en HMS, deelden tot medio 1968 om de week twee voetbalvelden, een trainingsveld en de kleedaccommodatie op het complex aan de Thorbeckelaan.

Het complex aan de Thorbeckelaan bevatte in totaal vier voetbalvelden en twee kleine trainingsvelden. De andere twee velden en een trainingsveld waren voor de voetbalvereniging DOS. Van een mooi clubhuis, zo als er nu zoveel zijn in het Utrechtse, was toen nog geen sprake. Jarenlang stond tussen de velden van DOS en HMS/Holland een kleine, in groen geschilderde houten keetje bemand door de familie Mol. Via twee luiken, de een aan de DOS-zijde en de ander aan de HMS/Holland zijde kon men wat limonade, koffie, koek en snoep kopen. Een overheerlijke stroopwafel of een flesje prik kostte toen 10 ct.

Holland werd opgericht op 3 december 1917 in de Blauwe Melksalon op de Lijnmarkt door de jongemannenvereniging Jonathan. Deze jongemannenvereniging was onderdeel van de Stadszending uit de Narcisstraat. De jonge mannen wilden graag georganiseerd gaan voetballen en besloten een voetbalvereniging op te richten. Na eerst een paar seizoenen, via bemiddeling van baron van Boetzelaar, op een stuk land in Bilthoven gevoetbald te hebben speelde men sinds 1924 op de velden aan de Thorbeckelaan. HMS, opgericht in 1921, kwam na veel omzwervingen in Utrecht-Noord en Zuilen later naar de Thorbeckelaan.

De afspraken om de velden en kleedaccommodatie te delen heeft in de praktijk amper tot problemen geleid. De constante aanloop van nieuwe leden, met name bij de jeugdafdeling, leverde uiteindelijk wel problemen op. HMS besloot daarom om medio ‘58 een jeugdledenstop in te stellen in verband met het ontbreken van een (noodzakelijk) derde veld. Ook bij Holland waren er identieke problemen. De toenmalige Utrechtse Stichting voor Lichamelijke opvoeding (USLO) besloot in de beginjaren ‘60 een extra veld, ver weg van de Thorbeckelaan, aan de Zuilenselaan toe te wijzen. Goed voor beide verenigingen maar voor de sfeer in de club was het aanbod niet echt verstandig.

Verhuizing

HMS ging medio ‘64 zich beraden over een mogelijke verhuizing naar een mooi nieuw complex in de nieuwe wijk Overvecht. In het clubblad “de Schakel” kon ieder lid reageren op een mogelijk vertrek uit het Ondiep. Velen waren er voor maar ook velen waren er tegen. De ledenvergadering van 12 december 1966 besloot echter in meerderheid om de Thorbeckelaan te verlaten en te verhuizen naar het nieuwe voetbal-en-honkbalcomplex inclusief een nieuw clubhuis aan de Manitobadreef. Zaterdag 14 september 1968 werd het complex en clubhuis officieel geopend door wethouder Mr A Looten. Holland zat ook niet stil. Eigen leden bouwden een mooi clubhuis wat op 3 december 1967 bij de viering van het 50’jarig bestaan officieel werd geopend.

5500 toeschouwers

HMS en Holland speelden jarenlang voor veel publiek tegen elkaar in de derde en tweede klasse. Zo trok de wedstrijd Holland-HMS in het seizoen 1955-1956, zo blijkt uit een artikel in het Utrechts Nieuwsblad van 26 september 1955, maar liefst 5500 toeschouwers! HMS won met 3-1. Bekende spelers uit die wedstrijd waren Voolstra, broers Smit, Smeding, Franken, van de Kamp en broers van Dongen bij Holland en van de Velde, Kok, Bosch, van Doremalen, Suters en Dupont bij HMS.

 

 Holland – HMS

Katholieke voornamen

Henri Joseph Antonius Achterberg (Harrie), HMS-lid sinds 56, kwam uit een katholiek gezin en had dus geen keus, temeer ook omdat zijn vader al lid was van HMS. ,Mijn  buurjongen Hans van Bemmel wilde ook wel lid worden van HMS. Ik werd wel toegelaten maar Hans niet. Hans werd geweigerd. Hij had geen katholieke voornamen, tsja zo ging dat bij HMS toen. Hans ging zich vervolgens maar bij Holland aanmelden waar hij later een echte vrijwilliger werd. Hans fungeerde een tijdje als contributieophaler. Zo ging dat, van een automatische bankoverschrijving had nog niemand gehoord. Ik heb een mooie tijd gehad bij HMS. De derby’s tegen Holland waren echte wedstrijden. Het waren herinner ik me wel stevige maar ook sportieve wedstrijden. Er was zeker geen haat en nijd tussen beide elftallen. Ik betreur tot op de dag van vandaag nog steeds de verhuizing van HMS van de Thorbeckelaan naar het sportpark aan de Manitobadreef in Overvecht. Sportcomplexen horen midden in een woonwijk gelegen te zijn, niet achteraf op een industrieterrein’, aldus de nog steeds in de sportwereld actieve Harrie.

Holland-HMS

De Toffels

Bij Joop van Luin, geboren en getogen in het Ondiep, ging dat anders. Afkomstig uit een katholiek gezin mocht hij toch lid worden van Holland, waar veel van zijn vriendjes al voetbalden. Joop debuteerde als 17’jarige in het seizoen ’57 in het eerste elftal tot dat medio ‘68 huiselijke omstandigheden Joop noopten in een lager team te gaan voetballen. ‘Ik heb nog met mijn broer Willem, hij was een goede keeper, in het eerste gespeeld. Willem kon heel ver uitschieten, ik heb daar veel van kunnen profiteren. De derby’s tegen de Toffels, zo noemden we bij Holland HMS, dat waren echte wedstrijden. We speelden met het eerste elftal jarenlang in dezelfde samenstelling, we waren een echt vriendenteam. Ik heb ook nog bij Holland gehonkbald. Mijn beste prestatie was het slaan van een driehonkslag. We verloren die wedstrijd wel met 17-1’. Joop hoopt medio november  op het mooie sportcomplex op de Thorbeckelaan veel van zijn oude maatjes van vroeger tegen te komen bij een van de thuiswedstrijden van DHSC. DHSC is de fusieclub van Holland, DOS en Stichtse Boys.

Gert van Es en Wijnand de Ruijter

gertvanes@planet.nl en wderuijter@zonnet.nl