• U bent ingelogd als:

’Het voetbalwonder van DOS’ speelt niet in Galgenwaard

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Het team van DOS dat precies zestig jaar geleden – op 15 juni 1958 – landskampioen werd via een goal van Ton van der Linden.

 

De plannen om in het ‘jubileumjaar’ 2018 van de landstitel van DOS – nu precies zestig jaar geleden – de voorstelling ‘Het wonder van Utrecht’ nog eens uit te voeren, gaan niet door. Het lag in de bedoeling om dit stuk dit jaar nog eens op de grasmat van Galgenwaard te realiseren, maar dat is om logistieke redenen  geannuleerd. Het stuk is een komische theatrale reconstructie van het voetbalfeest in 1958.

 

Liefst 15.000 voetbalfans luisterden destijds in Galgenwaard op die junizondag naar het radioverslag van verslaggever Co Hoogendoorn over hetgeen zich in op het veld in De Goffert tussen DOS en Sportclub Enschede afspeelde. Volop observaties uit de jaren vijftig wisselen zich af met herinneringen aan het legendarische DOS-team van destijds.

 

 Ad van Liempt die het boek schreef  ‘Het wonder van Utrecht’ dat de inspiratie vormde voor het uiteindelijke toneelstuk, vind het jammer dat de uitvoering in Galgenwaard niet doorgaat. ,,Het zou bij uitstek de plek geweest zijn waar die voorstelling tot zijn recht gekomen zou zijn.’’ In april van het vorig jaar werd het stuk drie keer gespeeld in het kader van de Utrechtse Culturele Zondagen.

 

Morgen is het dus precies zestig jaar geleden dat Tonny van der Linden de winnende goal achter doelman Jan van de Wint knalde. Het gebeurde in de verlenging want na negentig minuten stond het tussen DOS en Sportclub Enschede nog 0-0, mede omdat scheidsrechter Leo Horn een treffer van de Tukkers wegens (omstreden) buitenspel had afgekeurd. Het zou de eerste en mogelijk de laatste keer zijn dat een Utrechts voetbalteam zich tot landskampioen had mogen kronen.

 

Jan van de Wint (89) was destijds de doelman van Enschede die de treffer moest doorlaten. In zijn huis in Putten vertelt hij dat zijn ploeg destijds niet de mindere was van DOS. ,,Maar op een bepaald moment vergat onze invaller Willy Brouwer om Ton van der Linden voldoende te dekken en dat werd ons fataal. ‘Je had hem beter een schop kunnen geven’ heb ik spottend tegen Brouwer gezegd toen we onlangs een reunie hadden in De Goffert met de sopelkers van Enschede die nog in leven zijn….