• U bent ingelogd als:

Herre Jansen (80) fietste op chocomel de Mont Ventoux op

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Herre (80) werd op ‘12 jarige leeftijd lid van voetbalvereniging Elinkwijk. Achteraf was de keuze van zijn ouders voor Elinkwijk wat vreemd. De velden van de voetbalverenigingen DOS en Holland lagen immers dichterbij, om de hoek van de woning van de familie Jansen in de Jan van de Doesstraat.

‘’Mijn eerste wedstrijd als adspirant tegen UVV herinner ik me nog goed. Mijn trainer Hennie Verhoef had al snel door dat ik best aardig kon voetballen. Van leider Piet Roos kregen we vaak een zakje snoep als we gewonnen hadden. Ik heb in mijn jeugd bij Elinkwijk ook veel opgestoken van de trainers Richmond en de Busser.’’

Aanmoedigingscontract

‘’Ik speelde nog in de A-junioren toen het bestuur van Elinkwijk met het voorstel kwam om samen met Wim Hilgers, Johan Kuipers en Ad van Norden een leuk aanmoedigingscontract te tekenen. Ze wilden ons graag houden en in de A-selectie opnemen. Ik tekende graag, mijn vader was erg trots op me. Ons gezin, ik had nog vier zussen, konden mijn premies heel goed gebruiken. Ik heb vervolgens drie seizoenen deel uitgemaakt van de A-selectie.

Ik maakte mijn debuut in de Eredivisie bij de wedstrijd tegen NAC. Elinkwijk deed het toen best aardig in de Eredivisie. Ik speelde met onder andere Piet Kraak, Job Gademans, Reinier Kreijermaat, Wim de Jongh en de broers Mijnals.’’

 

Die wedstrijd vergeet ik nooit meer

‘’Ik bewaar hele mooie herinneringen aan de wedstrijd GVAV-Elinkwijk op zondag 15 juni in Hengelo. De verliezer van de wedstrijd degradeerde uit de Eredivisie. Onze trainer was niet zo tevreden over de voorafgaande wedstrijden en besloot daarom het elftal op diverse plaatsen te wijzigen. Ik mocht als linksbuiten gaan spelen, Frans Mijnals werd rechtsbuiten en Wim Hilgers kwam als middenvelder in de ploeg. Er was vooraf nog een heel gedoe over de wedstrijdpremie.

Het werd een spannende wedstrijd, Humphrey Mijnals scoorde al snel in eigen doel. Onze doelman Piet Kraak was gelukkig in sublieme vorm, hield iedereen op zijn karakteristieke manier wakker. Op afstand is hij de beste keeper waar ik mee gespeeld heb.

Tot twintig minuten voor tijd bleef het 1-0 voor GVAV. Michel Kruin en Frans Mijnals kregen het vervolgens op hun heupen en scoorden de 1-1 en 2-1. Elinkwijk was behouden, duizenden supporters hebben ons op de schouders genomen. Alle doelpunten werden in die wedstrijd door Surinamers gemaakt, een uniek feit toen.

Het was overigens bij terugkeer groot feest in Utrecht. Onze vrienden van DOS waren in Nijmegen landskampioen geworden. Echt waar, een onvergetelijke zondag.’’

 

 Vertrek bij Elinkwijk

‘’Kennelijk was ik opgevallen in deze wedstrijd bij de scouts van Sc Hilversum. Ze wilden graag met me praten over een mooi, volwaardiger, contract. Sc Hilversum kwam toen uit in de tweede divisie. Ook mijn teamgenoot Bertus van Beek ging mee naar Hilversum. Oud-Elinkwijk speler Jan Vonk was de trainer van Sc Hilversum maar dat betekende niet dat we een streepje voor hadden. Ik heb drie hele mooie jaren beleefd bij Sc Hilversum met de trainers Jan Vonk en Evert Teunissen en bekende voetballers als Jozef Siahaya (later Elinkwijk), Evert Pluim en doelman Han Coster (ex-DOS). Na de periode bij Hilversum was mijn semiprof carrière als voetballer voorbij.’’

 

Mijn trainerscarrière was succesvol

‘’Ultrajectum, een gezellige amateurclub uit Zuilen, wilde graag dat ik bij hen kwam voetballen. Ik ben er lang speler en succesvol trainer geweest. De beslissingswedstrijd om promotie met Ultrajectum, hier bij Elinkwijk, die we wonnen van BVC trok 4500 toeschouwers. Ook bij Posta, SVM en PVDV heb ik als trainer hele mooie tijden beleefd. Promoties en kampioenschappen meegemaakt.

Rien van der Meer, voormalig voorzitter PVDV, herinnert zich nog goed hoe blij de selectie was met trainer Herre Jansen. ‘’Herre had als geen ander de gave om op alle niveaus over te brengen hoe je je sport moet bedrijven. Ook bij een echte volksclub als PVDV lukte hem dat als de beste. Een super sportieve vent die een voorbeeld voor velen was. Herre kon zelf ook een aardig balletje trappen, kon daardoor zijn oefenstof ook goed uitleggen. Bij PVDV waren we heel blij met Herre. Een prettig mens met hoge waarden en normen.’’

Herre Jansen als trainer bij PVDV

Fan van Mathieu van de Poel

‘’Na mijn actieve carrière heb ik de opleiding sportmassage bij Thim van de Laan gedaan. Ik wilde in de sport actief blijven. Een opleiding tot fysiotherapie vond ik te duur. Ik had immers ook nog een gezin te onderhouden. Ik geef nu drie keer in de week spinning les in de sportschool in Maarssenbroek. Ik heb altijd goed voor mijn lichaam gezorgd. Velen geloven echt niet dat ik al 80 ben.

Op mijn mooie racefiets ga ik nog vier keer in de week een mooi tochtje maken van ongeveer 80 km in de provincie. Heerlijk, geniet er elke keer weer van.

Ik ben wel behoorlijk afgekickt van het voetbal, vind er niets meer aan. Kijk veel liever op de televisie naar het wielrennen en veldrijden. Zorg dat ik op tijd thuis ben voor de beelden van de Ronde van Italië, Frankrijk en Spanje, Mathieu van de Poel, Marianne Vos en Maud Kaptheijns. Ook het handballen en volleybal volg ik op de tv.‘’

Mijn uitdaging voor 2018 is de Gavia (Italië) op de fiets te beklimmen

‘’Ik ga elk jaar nog graag mooie sportieve uitdaging op de fiets aan. Zo heb ik recent de Mont Ventoux (1912 m) beklommen en ga volgend jaar de Gavia, 2618 meter, in de Dolomieten (Italië) beklimmen.

In mijn bidons zit alleen maar chocomel. Ik drink, echt waar, alleen water en chocomel, absoluut geen alcoholische dranken.’’

Door: Gert van Es & Piet Rison