• U bent ingelogd als:

Herinneringen aan ‘Mister Vreeswijk’

Geplaatst in Clubnieuws

Bron: pen.nl/sportief dagboek 

Ries van Dijk is eind vorige week overleden op 81-jarige leeftijd. In de rouwadvertentie stond dat hij lid in de Orde van Oranje Nassau was, op de website van voetbalclub Vreeswijk werd hij clubicoon en erelid genoemd. In mijn herinnering zal hij voortleven als ‘Mister Vreeswijk’.

 

Altijd wanneer ik als journalist bij de blauw-witten op bezoek was, liep ik Ries van Dijk tegen het lijf. Gedurende een lange periode ook in gezelschap van zijn veel te vroeg overleden vrouw Ria die in dfe Vreeswijkse bestuurskamer een vertrouwd gezicht voor mij en de andere bezoekers was. Zijn zoon Marcel kwam destijds wekelijks bij me langs met het totoformulier in de periode dat ik eind jaren zestig en begin jaren zeventig in de Vreeswijkse wijk Zandveld woonde woonde.

 

Zijn sportieve ambitie reikte verder dan ‘zijn cluppie’ want Ries werd een gerespecteerd scheidsrechter die de top van het amateurvoetbal haalde. Met gepaste trots kon hij vertellen hoe klassiekers als IJsselmeervogels-Spakenbjurg en DOVO-GVVV aan hem werden toevertrouwd en hoe hij die beladen wedstrijden tot een goed einde wist te brengen. Samen met Dick Cornelisse en Joop van Raay behoorde Ries tot de toparbiters die vanuit VSV Vreeswijk hun loopbaan begonnen.

 

De laatste keer dat ik hem ontmoette was in ‘Batenstein’ (ik hoorde van zijn dochter Nicole dat haar vader er verbleef). Ik ga daar ook geregeld op bezoek ga bij voormalige DOS-vedette Ton van der Linden. Een stukje verderop was de kamer van Ries en bij dit laatste bezoek heb ik – veelal vergeefs – herinneringen op te halen aan zijn mooie arbitrale loopbaan en de voetbalprestaties van ‘zijn’ Vreeswijk. Hij keek me soms niet begrijpend aan maar kon wel glimlachen toen ik hem als erelid en topscheidsrechter aansprak. Bij mijn vertrek drukte ik hem krachtig de hand om te bedanken voor zoveel mooie gezamenlijk voetbaljaren.  VSV Vreeswijk maar ook heel Nieuwegein verliest in hem een sporticoon,  met een mooie staat van dienst.

 

Hans van Echtelt

 

Extra:

Ik ben 4 jaar trainer geweest bij VSV Vreeswijk, Ries was 4 jaar mijn elftalleider.
Samen met zijn vrouw Toos (al eerder overleden) bewaar ik goede herinneringen aan onze samenwerking en onderlinge verhouding.

Samen werden we 2 keer kampioen met Vreeswijk, een club waar ik zeer prettige herinneringen aan over heb gehouden, ook dankzij hem en Toos.

Rob Zomer

Hieronder 1 van onze elftalfoto’s met Ries in de bovenste rij, in het midden.