• U bent ingelogd als:

Hercules zaterdag hard onderuit, topper in fataal kwartiertje beslist

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Wedstrijd: Hercules 1 – Lopik 1
Uitslag: 0-4
In de rust van de wedstrijd tussen de nummers een en twee zat ik al een beetje na te denken over het verslag. Ik dacht aan zinnen als: “Boeiende topper onbeslist ondanks veldoverwicht Lopik”. Of : “Hoewel er niet gescoord is, was het zeker niet bloedeloos”. Of desnoods: “Hercules weerstaat stormloop Lopik door goed en geconcentreerd te verdedigen. Waarbij het zelf ook nog goede kansen kreeg op meer”.

Want dat was wel het beeld van het eerste bedrijf. Lopik kwam furieus uit de startblokken en creëerde al meteen een grote kans die prachtig door Olaf tot corner werd verwerkt. Hercules werd achteruit gedwongen en zocht naar een goed verweer. Dat werd gevonden, het stond redelijk goed achter, ondanks de ongebruikelijke samenstelling van het centrum. Ook ontstonden er mogelijkheden voor het doel van Lopik. Misschien waren de beste kansen in deze helft zelfs wel voor hen: Nabor was er dicht bij maar aarzelde een fractie te lang. De keeper voorkwam erger. Rafael werd vrijgespeeld via een mooie steek van Ward maar ook hij vond de keeper op zijn weg. En ook een Memphisachtig schot van alweer Nabor werd door de prima keeper tot hoekschop verwerkt.

Lopik schoot overigens tussendoor nog wel een keer op de paal (na een slordigheidje aan onze kant) en tevens moest er een aanpassing gedaan worden in de tactiek om het gevaar van hun uitblinker, de nummer 10, in te dammen. Lopik was deze helft duidelijk veel vaker in balbezit en er ging voortdurend dreiging van uit. Maar tot hele grote kansen leidde dat nu ook weer niet. De slag werd op het middenveld uitgevochten en al met al bleef het in evenwicht.

Dus werd het rust met de al genoemde 0-0. In de kleedkamer werd zeker niet ontevreden teruggekeken. Wel moest er meer op de helft van de tegenstander gevoetbald gaan worden, nu lieten we ons te ver achteruit drukken.

De start van helft twee was goed. Er ontstond meteen wat gevaar voor het Lopikse doel. Maar toen brak het fatale kwartiertje aan (eigenlijk waren het maar een krappe tien minuten). Bij een uitval van Lopik werd er niet fel genoeg getackeld onderweg en kwam de bal hard voor ons doel. Ook daarbij werd er even niet opgelet en prompt lag de bal in het net. Daarmee kwam Lopik wel erg goedkoop op voorsprong. Dat had nog niet rampzalig hoeven te zijn, er was nog tijd voor reparatie. En we zijn dit seizoen al vaker teruggekomen na een achterstand. Maar op een of andere manier zat dat er deze keer niet in. Want bij een vrije trap vanaf de zijkant stond iedereen te slapen waardoor nummer 11 nummer twee vrij binnen kon koppen. En bijna vanaf de aftrap ging er weer van alles mis en kreeg Lopik opnieuw vrije doortocht. 0-3, Lopik lachte zich rot van ongeloof en de wedstrijd was beslist.
Vanaf dat moment voetbalde er feitelijk nog maar één ploeg ondanks de moedige pogingen van Hercules nog iets terug te doen. Dat ging met Rutger, Steven en Vincent die de niet fitte Barry, de hardwerkende Nabor en de net herstelde Sander kwamen vervangen. Het werd nog 0-4 omdat na knullig balverlies op het middenveld er een enorme ruimte achterin ontstond waar de Lopiker gretig van profiteerde. De tegenstander had er nog wel zin in maar wonder boven wonder bleef het erbij. Mede met dank aan Olaf die nog mooie dingen deed.

Wel pakten we nog een aantal kaarten mee (helaas ook tweemaal voor dezelfde speler; bepaald niet terecht) en eindigde Hercules met negen man omdat ook Bart uit voorzorg naar de kant moest. De gifbeker was hiermee wel voldoende leeg. Hercules is op zijn plaats gezet door een beter Lopik. De uitslag is geflatteerd maar de winnaar is meer dan terecht. Hiermee is onze voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen en is de spanning in deze poule volledig terug. Lopik weet dat het de zaken weer in eigen hand heeft, DVSU en ook VVJ ruiken bloed en zitten op het vinkentouw en wij, Hercules, moeten nu opstaan en laten zien dat we ruggengraat hebben. Ook voor ons is er nog niets verloren. De opdracht is duidelijk: vier keer winnen!

De eerste opponent in dat rijtje zal DVSU zijn. Over twee weken in Lunetten. Voorwaar opnieuw de moeite waard om te komen kijken.

Frank van den Heuvel

P.S.: Voor onze wedstrijdbalsponsor Gerard Wijfje was het niet gemakkelijk om na deze pot een Man of the Match aan te wijzen. Hij had zich deze klus leuker voorgesteld. Het werd uiteindelijk Guus die al met al toch een heel degelijke partij had gespeeld. Maar die de prijs ook een beetje als boer met kiespijn in ontvangst nam want het verlies zat hem veel hoger dan deze eervolle vermelding.
Hoe dan ook: Gerard, bedankt!

frank van den heuvel