• U bent ingelogd als:

Hercules (zat) vindt de gaten in de muur van Patria

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Iedereen zal begrijpen dat je als bezoekende ploeg bij de koploper niet geneigd bent om het initiatief te nemen. Dat je vanuit een gesloten verdedigingsblok probeert de angel uit de aanvallen te halen en gokt dat je via een snelle uitval of omschakeling één of meer punten mee naar Zeist kunt nemen. Zelfs als je weet dat de thuisclub danig verzwakt is door wintersport en andere afspraken. Niemand was dan ook verbaasd om te merken dat Patria de ‘bus had geparkeerd’. Toch was hun spelopvatting in de eerste helft wel erg voorzichtig en terughoudend. Om in de beeldspraak te blijven: ze hadden een remise vol bussen op hun eigen helft staan en deden amper moeite om aan gerichte aanvallen toe te komen.

Dus was de uitdaging voor Hercules om gaten in dit bastion te vinden zonder zelf achterin kansen weg te geven. Dat ging zeker niet gemakkelijk maar het lukte uiteindelijk toch wonderwel. Natuurlijk kwamen er de onvermijdelijke kansjes voor Patria maar Olaf pareerde solide de gevaren. En voor het overgrote deel van de tijd was het eenrichtingsverkeer naar het Zeister doel. Veelal via de flanken waar met name Nabor een aantal keren de achterlijn haalde maar ook via pogingen door de as en met schoten en schotjes van afstand. Patria verdedigde uit alle macht en schroomde niet om hier en daar fors in te grijpen. Tom was daarvan het slachtoffer toen hij klassiek gezaagd werd door hun nummer vier. Met geel als gevolg. Een kaart die hijzelf overigens later ook incasseerde toen hij (lichtjes) vast moest houden om een aanval te onderbreken. Vlak voor de pauze werd de ban doorbroken toen Rafael een teruggelegde bal van Radboud hard in het net deponeerde. Loon naar werken op een heel fijn moment.

Dat Patria toch nog wat meer in huis heeft dan louter verdedigen, bleek in het begin van de tweede helft. Ze brachten hun gevaarlijkste man in het veld en van hem ging meteen meer dreiging uit. Ook de rest van het team was nu gretiger en het zette Hercules duidelijk meer onder druk. Wel bleven ze ook aanvallen (met gevaarlijke momenten) maar na een minuut of tien gebeurde het gevreesde. Via het midden kwam er een Patriaan vrij op de rand van de 16 en die aarzelde niet: hij schoot onberispelijk de gelijkmaker binnen.

Dat voetbal geen eerlijk spel is, weet iedereen die wel eens een wedstrijdje heeft gezien. Dat Patria punten zou overhouden aan deze middag, zou echter teveel van het goede zijn geweest. Daarvoor was het klasseverschil simpelweg te groot. Misschien dat ze dat zelf ook vonden want hun nummer vier stak de helpende hand (letterlijk) uit door een bal uit de lucht te plukken. Dat kostte hem terecht zijn tweede geel en dus stond Patria nog maar met tien in het veld. Hercules moest zich wel even herpakken en bracht twee verse krachten in. Bart en Bart vervingen Tom en Oussama en zij brachten nieuwe energie en vechtlust. Het wachten was dan ook op de volgende treffer. Die kwam toen Mark een prachtige crossbal op maat op Nabor gaf. Die glipte (weer eens) langs zijn mannetje maar was nu zo vrij en dichtbij de goal dat hij zelf kon aanleggen. Hij liet de keeper kansloos en herstelde daarmee de voorsprong voor de thuisploeg. Vanaf dat moment was het duidelijk dat Patria niet nogmaals terug in de wedstrijd zou komen. Hun gevaar werd onschadelijk gemaakt door degelijk verdedigen en de drang naar voren resulteerde in een reeks van kansen en mogelijkheden. Rafael had zijn middag nog mooier kunnen maken als hij wat koelbloediger was gebleven, Radboud had duidelijk zijn middag niet en voetbalde meer tegen zichzelf dan tegen zijn opponent en pogingen van de anderen strandden door haast en/of onnauwkeurigheid. Veel gevaar kwam nu via de linkerflank waar met name Bart D zich uit kon leven.

Het slot van de wedstrijd begon toen de scheidsrechter het commentaar van de vlaggenist van Patria meer dan zat was (ook hij moet geen ‘pannenkoek’ roepen naar de leidsman) en hem liet vervangen. Meteen daarna ging Nabor vlak vóór het plaats delict er vandoor. Hij bleef uiterst kalm en bediende nu op zijn beurt de meegelopen en instormende Mark die droog de 3-1 liet noteren. Over en uit dus. Mickey kon nu met een gerust hart vervangen worden door Manuel die zo ook weer een paar minuten mocht maken. Net als vorige week was de laatste actie voor de opnieuw wat ongelukkige Bart G die een bekeken schotje maar net naast de paal zag gaan. Waarmee er een eind kwam aan dit stugge potje met een voor Hercules prima afloop. We zullen nog vaker dit soort tegenstanders treffen. Dan is het goed om je zegeningen te tellen en te constateren dat je ook zonder heel goed te voetballen een resultaat kunt boeken en de drie punten bij mag schrijven. Dat is pure winst evenals de constatering dat de selectie breed genoeg is om het gemis aan basisspelers op te vangen. Een compliment voor de inzet en de inbreng van iedereen die zaterdag op het veld heeft gestaan.

Volgende week wacht een volgende (inhaal-)klus. Nu tegen FC Driebergen. Dat zal vermoedelijk nog een stukje lastiger worden. Maar dan zijn we ook weer op (bijna) volle sterkte! De moeite waard om te komen kijken dus. Aftrap 14.30u in Driebergen.

Frank van den Heuvel

Geef een reactie