• U bent ingelogd als:

Hercules strijdend ten onder in nacompetitie

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Hercules is zaterdag in Spakenburg letterlijk in het zicht van de haven gestrand in de strijd om de play-offs. Op de Westmaat werd het 4-2 voor Spakenburg. Dat was na de 2-1 zege van woensdag net niet genoeg. Een prachtig seizoen zit er nu op.

Gemengde gevoelens na afloop van het duel bij spelers, staf en supporters van Hercules. Trots op de geweldige prestaties die Hercules afgelopen seizoen met een minibudget heeft geleverd op het hoogste amateurniveau. Maar ook teleurstelling omdat Hercules wel degelijk de kans had om Spakenburg uit te schakelen. Daarom overheerste bij trainer Eric Speelziek en de meeste spelers zaterdagmiddag nog het gevoel van teleurstelling.

Hercules speelde op de goed gevulde Westmaat niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar had het duel toch lange tijd behoorlijk onder controle. Meer dan tijdens de eerste ontmoeting op woensdag op Voordorp. Maar toen had Hercules wel een aantal grotere kansen.

De supporters van Hercules in Spakenburg rekenden op een stormloop van de thuisploeg in het begin, maar dat openingsoffensief viel mee. Echter juist op het moment dat we deze constatering op de tribune hardop uitspraken, lag de bal er aan de andere kant zomaar in. Uit een corner van oud-Herculaan Mathijs Blijham kon Michel Lanting ongehinderd inkoppen. Het stond 1-0, een stand waarmee de ploegen op dat moment tot een verlenging waren veroordeeld (omdat uitgemaakte doelpunten in de play-offs niet dubbel tellen).

Hercules herstelde zich echter snel van de tegenslag en zocht meteen de aanval op. In de 27ste minuut werd de diep gestuurde Gilbrano Plet aangetikt in de zestien meter door zijn directe tegenstander. De scheidsrechter twijfelde geen moment en legde bal op de stip. Thomas Reynaers schoot de bal hard en geplaatst achter doelman Krul van Spakenburg: 1-1. Hercules was met deze stand door, maar lang konden we niet van die situatie genieten, want vijf minuten later was het alweer 2-1 voor Spakenburg. Fons Mulder liet een corner van Spakenburg los waarna de bal over de doellijn rolde; Spakenburg stond weer voor en met deze stand was het weer verlengen. Kort na die tegenvaller kreeg Zakaria Issarti een aardige kopkans, maar zijn inzet ging over.

Na de rust was Floris Burgers in de ploeg gekomen van Hercules. Hij viel sterk in en was dicht bij een doelpunt toen zijn schot rakelings over ging. Aan de andere kant kwam Spakenburg ook wat vaker voor het doel van Fons Mulder. Blijham pegelde op de lat en een inzet van Mynard ging rakelings naast.

Eric Speelziek besloot halverwege de tweede helft om Guido Janssen naar de kant te halen en te wisselen voor Tyrone Fonville. Terwijl Hercules nog met de omzettingen in de ploeg bezig was, lag de bal er al in voor Spakenburg. Olivier Pilon pakte een steekpass goed op en werd door de Hercules defensie niet adequaat aangepakt: 3-1. Met deze stand was Spakenburg door.

Hercules was het even kwijt hierna en er ontstond meer ruimte voor Spakenburg om te counteren. Het was echter Mart Stokkers die de hoop weer terug bracht bij de Hercules-aanhang. Hij nam een afgeslagen bal zonder na te denken op de binnenkant van de voet en zag zijn schot in de hoek van het Spakenburgse doel verdwijnen: 3-2 en nu zou er weer verlengd moeten worden.

Hercules rook nu dat er meer inzat. Spakenburg zat er fysiek doorheen en leek rijp voor de genadeklap. De blauwen wankelden, maar kregen toch onverwacht weer de wind mee. Verdediger Ralph Dua kreeg de bal ver buiten de zestien en besloot niet gehinderd door een Herculaan maar eens een aan te leggen voor een schot. De bal vloog pardoes in de hoek: 4-2. Nu was Spakenburg weer door en met nog 3 minuten speeltijd op de klok moest Hercules in de achtervolging. Er kwam een offensief, maar het leidde niet meer tot kansen. Spakenburg hield de voorsprong vast en mag nu tegen Rijnsburgse Boys proberen het vege lijf te redden.

Er zat misschien wel meer in, zoals spelers en trainer na afloop opmerkten. Maar we kunnen met opgeheven hoofden afscheid nemen van de nacompetitie. De teleurstelling zal bij sommigen nog een paar dagen de boventoon voeren. Maar spelers, trainer en staf van Hercules mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt.

Door het vertrek van een aantal spelers wacht Eric Speelziek de uitdaging om weer een deels nieuwe ploeg op te bouwen voor komend seizoen. Maar afgaande op wat hij afgelopen maanden heeft neergezet, zal dat voor komend seizoen vast goed komen. De jongens gaan lekker met vakantie en beginnen half juli aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen.