• U bent ingelogd als:

Haller in voetsporen van Groenendijk?

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Bron:  030.nl

Het was een spannende afgelopen woensdag 31 augustus 2016. Zou Sebastien Haller alsnog verkocht worden aan een buitenlandse  club of zou de topscorer van FC Utrecht blijven? Pas om twaalf uur ’s nachts konden de fans herademen. Na het vertrek van Boymans, Letschtert en Ramselaar zou niet opnieuw afscheid genomen hoeven te worden van een smaakmaker binnen de formatie van trainer Erik ten Hag.

 

Op deze spannende woensdag moest ik niet alleen aan doelpuntenjager Haller denken maar ook aan een van zijn illustere voorgangers, namelijk Jan Groenendijk. Dat had alles te maken met het feit dat ik kort geleden bij toeval aan het graf stond van de op 9 februari 2014 overleden Groenendijk.  Ik was namelijk op weg naar tuincentrum Van de Hurk in Culemborg en reed langs de begraafplaats waar de voormalige topscorer van FC Utrecht begraven ligt.

 

Bij die gelegenheid hebben we gestopt bij de ingang en ben ik op zoek gegaan naar zijn graf hetgeen aanvankelijk nog enige moeite kostte. Maar dichterbij gekomen kon het niet missen: een voetbalschoen, zijn portret en een stenen voetbal decoreerden de plek waar Jan begraven ligt.Ik kon het niet laten om even de neus van de schoen aan  te raken waarmee hij op woensdag 19 augustus 1970 het allereerste doelpunt scoorde in het bestaan van FC Utrecht.

 

Jan werd twee keer op rij topscorer van FC Utrecht, met 18 en 14 treffers. Het ziet er nu naar uit dat Sebastien Haller alsnog in zijn voetsporen treedt en zich ook twee keer op rij topscorer mag kronen van de Domstedelijke formatie. Die prestatie werd daarna overtroffen door Leo van Veen die in de seizoenen daarna zelfs negen keer de meeste goals op zijn naam bracht. Alleen Willy Carbo, Wlodi Smolarek, Michael Mols en Igor Gluscevic evenaarden vervolgens de prestatie van Jan Groenendijk die door zijn ‘primeur’ destijds uitgroeide tot cultheld van de club.

 

Ik weet niet of Sebastien Haller in de komende maanden ook zal uitgroeien tot een publiekslieveling van gelijk formaat. Het feit dat de jonge Fransman toch tal van gerenommeerde clubs als Newcastle United, Southampton en Monaco afwees en zijn huidige club trouw bleef, zal zijn populariteit danig opgeschroefd hebben. ,,FC Utrecht heeft mij de kans gegeven om me verder te ontwikkelen en daarvoor dient ook de club respect van mijn kant,’’ is zijn commentaar. Dus mogelijk treedt  Haller toch in de voetsporen van Groenendijk qua populariteit.