• U bent ingelogd als:

Gedeelde punten in Utrechtse derby: Hercules-De Meern 1-1

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Zondag 5 november was derby-day! De enige échte derby in de regio Utrecht dit seizoen in de 3e divisie zondag, onze oranjehemden tegen Hercules. En dit leefde al even, zowel binnen de spelersgroep, bij de supporters als in de pers. Om het vuurtje nog wat op te stoken bracht het AD vooraf een mooi tweeluik over de rivalen op de trainersstoel, Eric Speelziek versus Joël Titaley.

 

In de beschouwingen vooraf zou Hercules normaal gesproken de absolute favoriet zijn en VV De Meern de underdog. Echter, de ongeslagen reeks van 5 wedstrijden voor De Meern had toch indruk gemaakt, want inmiddels werd er met meer respect over ons vlaggenschip gesproken. Begin van dit seizoen moesten alle clubs een voorspelling doen over wie men als kampioen verwacht, wie men verwacht dat er degradeert etc. De Meern werd toen veel genoemd als gedoodverfde favoriet voor degradatie, ook door Hercules. En juist dit berichtje werd de groepsapp van de spelersgroep in geslingerd en hielp om iedereen bij VV De Meern nog even extra op scherp te zetten. Voor zover dat nodig was natuurlijk, want de motivatie om resultaten te halen is al weken lang erg goed.

 

Hercules, een prachtige club, al vele jaren gehuisvest op Voordorp. Waar vroeger het Veemarkt terrein centraal stond zijn dit tegenwoordig allemaal nieuwbouwhuizen. Ik denk dat er hier ook nog wel eens een bal in de achtertuin geschoten zal worden. Hercules is één van de oudste clubs van Nederland en is een zogenaamde omnivereniging. Verdeeld over de sporten voetbal, tennis, goalbal, badminton en cricket telt Hercules ca. 2500 leden. Een goed georganiseerde verenging die wat mij betreft samen met clubs als Kampong en V.V. De Meern gezien mag worden als een toonaangevende club waar goed beleid en sportieve prestaties hand in hand gaan. Kort na 13 uur komt mijn “taxi” voorrijden en vertrekken we richting Voordorp. Zo’n kort ritje hadden we het hele seizoen nog niet gehad…..dachten we. Echter, door een kettingbotsing en 3 afgesloten rijstroken begin ik toch wat zenuwachtiger op de bijrijdersstoel te zitten, maar gelukkig zijn we nog ruim op tijd. Net te laat om nog even te kijken bij onze oud-trainer Rob Zomer die voor de wedstrijd de sponsoren van Hercules zou entertainen, maar zijn Frank Sinatra imitatie ken ik inmiddels wel……We nemen plaats op de kleine overdekte tribune van Hercules waarvan ik hoop dat deze in de begroting van Hercules staat om vervangen te worden want die gaat het niet heel lang meer uithouden. Ondertussen stroomt het voller, maar vind ik de publieke belangstelling nog tegenvallen. Later begreep ik dat er 500 toeschouwers waren en dat is natuurlijk veel te weinig voor zo’n derby.

 

In de opstelling van De Meern stond Tobias Elmensdorp wederom rechtsachter en was Fathi Ben Ahmed niet aanwezig, op zijn positie speelde Giovanni Nicolaas. Als beide ploegen iets voor 2-en het veld opkomen (hier houdt men wat minder rekening met de buren, gewoon muziek bij de opkomst op het veld zoals het hoort) schijnt de zon, maar staat de veldverlichting toch al aan. Ik ontpop mij daarbij nog wel eens tot Ed Pellenboer met mijn buienalarm-app, dus ik kon dit wel begrijpen. Sterker nog, het was volgens mij een kwestie van tijd voordat alle toeschouwers aan de overkant een droog plekje of paraplu moesten gaan opzoeken. Maar vooralsnog was het hoongelach bij mijn medesupporters, want zij zagen vooral de zon schijnen en ik moest toch echt maar eens een nieuwe telefoon gaan kopen….

 

Vanaf de aftrap is het Hercules dat het meeste balbezit heeft, zonder echt kansen te creëren. Wij helpen hierbij Hercules een handje want wij grossieren in verkeerde inspeelpasses. Kwam het door het echte gras wat we niet gewend zijn, zijn het de zenuwen…..Zo had Tobias Elmensdorp de eerste 5 minuten de bal al 3 keer ingeleverd, maar gelukkig maakte hij er hierna geen gewoonte meer van. Zoals gezegd levert dit geen echte kansen op voor Hercules en is de eerste grote kans voor ons in de 5e minuut van de wedstrijd. Een prachtige aanval van ons die Zakaria El Bennay op Kesly den Haag speelt, maar helaas is zijn schot niet hard genoeg. Een paar minuten later weer een goede aanval over links via Lejon Cats en Kesly den Haag, waarbij Giovanni Nicolaas uiteindelijk over schiet. Hercules stelt daar een prachtige aanval over rechts tegenover, maar gelukkig wordt de voorzet slecht gegeven. Daarna hebben wij meerdere schietkansen die allemaal geblokt worden. In deze fase zijn wij duidelijk beter, maar ontstaat er toch weer een spannend moment voor ons doel. Aanvoerder Jeffrey Vlug geeft een slim balletje over onze verdediging heen, waardoor hun spits richting doelman Joey Swanink kan lopen. Echter, Lennard van den Brink weet deze kans met een formidabele sliding onschadelijk te maken.

 

In de 16e minuut krijgt Mark den Hartogh zeer ongelukkig een bal tegen zijn hand. Scheidsrechter Bos besluit tot een vrije trap, dit vond ik al twijfelachtig. Echter, om hier Mark den Hartogh dan ook nog een gele kaart voor te geven is ronduit belachelijk. Gevolg is een vrije trap op 18 meter van ons doel, maar de poging van Hercules gaat gelukkig naast. In de 19e minuut dan een prachtige rush van Zakaria El Bennay tot aan de achterlijn. Helaas kan Hercules zijn voorzet onderscheppen. Even later een hele snelle counter van ons met Zakaria en Kesly. Helaas zoekt Kesly de actie op, waarbij schieten beter was geweest. De verdedigers van Hercules hadden vandaag hun handen volle aan Zakaria en Kesly en moesten regelmatig een overtreding maken om hen te stuiten. Kort daarop laat Tobias zich foppen met een steekbal, maar ook dit loopt goed af. En zo golft het spel op en neer, Hercules heeft wat meer balbezit, maar wij hebben de betere kansen. Ondertussen komt de regen met bakken uit de hemel en trekt Ed Pellenboer een lange neus naar iedereen die twijfelde aan zijn buien-alarm app. We werken hard, maar de verkeerde inspeelpasses aan onze kant blijven ook wel voor ergernis zorgen. In de 36e en 38e minuut krijgen we dan 2 keer een vrije trap die het strafschopgebied in wordt gebracht, maar 2 keer kan de keeper redding brengen. Kort voor rust dan nog een noemenswaardig moment, waarbij aanvoerder Jeffrey Vlug een keiharde overtreding maakt op Tom Waltman. Wij zaten op de tribune aan de overkant, maar in de rust hoorden we dat het van dichtbij een diep rode kaart was waar scheidsrechter Bos slechts geel toonde. Gelukkig kan Tom door en gaan we met 0-0 rusten.

 

Hopelijk komen we deze wedstrijd eens een keer goed uit de kleedkamer…..niets is minder waar. Het is wederom slecht en het duurt slechts 1 minuut voordat we hier de rekening voor gepresenteerd krijgen. Het is Tyrone Fonville die de 1-0 maakt, waarbij onze doorgaans betrouwbare keeper Joey Swanink wat mij betreft meedoet aan onze slechte start. En ook na deze tegengoal is Hercules gedurende een minuut of 10 de betere ploeg. Hoe kan dit toch iedere keer, al weken achter elkaar komen we slecht uit de kleedkamer. Ik zou zeggen, terug naar de Ranja uit de pupillentijd, thee in de rust doet onze mannen in ieder geval geen goed…. Het goede nieuws is dat wij ook dit keer weer onder de druk uit weten te komen en weer beter gaan voetballen. We krijgen weer een aantal vrije trappen mee, maar weten hier onvoldoende uit te halen. Aan beide kanten worden gele kaarten geïncasseerd, uiteindelijk zou de teller bij 8 gele kaarten stoppen. We zetten een tandje bij en zetten meer druk op de verdediging van Hercules. Het gevolg is wel dat we meer ruimte weggeven en Hercules er een paar keer gevaarlijk uitkomt via de counter.

 

Wellicht krijgt Hercules de grootste kans van de wedstrijd als in de 72e minuut Anis Ziani een hele slechte pass door het midden geeft die door Hercules onderschept kan worden. Gelukkig gaat het schot uiteindelijk naast, maar waar de laatste weken Anis Ziani samen met Steve Blokland ijzersterk spelen op het middenveld is het vandaag duidelijk niet de dag van Anis, terwijl Steve wel weer erg sterk speelt. Hij wordt even later dan ook gewisseld voor Fouad Dahmani, maar voor deze wissel nog het hoogtepunt van de wedstrijd. In de 75e minuut krijgen wij een corner waarbij Lennard van den Brink hoog boven ieder uit torent en de 1-1 maakt.

 

Ik heb het nog wel eens over het gebrek aan lengte/kopkracht binnen ons team, maar Lennard logenstraft dit door op prachtige wijze te scoren. Niet alleen meer dan een terechte gelijkmaker, maar ook nog eens gemaakt door de beste man op het veld. Lennard speelt al weken erg goed, maar vandaag sprong hij er letterlijk en figuurlijk echt bovenuit. Het is dat Hercules de “man of the match” binnen zijn eigen team zoekt, want anders was Lennard dit zeker geworden…..In de 80e minuut dan weer een gevaarlijke counter van Hercules, maar Lennard, wie anders, weet redding te brengen. Gelijk daarna een harde pegel van Zakaria die de keeper van Hercules met moeite weg kan stompen. Dan 5 minuten voor de tijd de grootste kans voor ons. Een prachtige actie van Kesly op links, de bal komt goed voor, maar Zakaria komt een teenlengte tekort om de bal binnen te lopen. Daarna weer 2 gevaarlijke corners van Hercules voordat Mark den Hartogh in blessuretijd zijn 2 gele kaart en dus rood krijgt. Man, man, wat was het zeker aan het einde spannend, maar uiteindelijk eindigt deze derby in 1-1.

 

En zo eindigen we in de kantine van Hercules om de balans op te maken. Los daarvan kunnen we nog het laatste half uurtje van Ajax-FC Utrecht live meepikken. De jubelstemming overheerst in de kantine als FC Utrecht wint, maar ik kan je vertellen dat dit zeker niet voor iedereen van toepassing was……Maar Hercules-De Meern, vanuit de neutrale toeschouwer gezien was het een heerlijk schouwspel met spanning tot het laatste moment. Het was geen hoogstaand voetbal, maar de spanning vergoedde veel. Dat Hercules niet blij is met 1 puntje thuis tegen ons die lager op de ranglijst staat is logisch. Hercules had weliswaar in de 1e helft iets meer balbezit, maar de grootste kansen waren voor De Meern. En het feit dat Hercules het zeker in het laatste halfuur alleen maar van de counter moest hebben zegt ook wel iets. Zij moeten dit puntje gewoon koesteren. En wij? Kenmerkend was dat een aantal spelers toch wel baalden dat we niet gewonnen hadden, en zo hoort het ook! Aan de andere kant pakken we wederom een punt tegen een ploeg die boven ons staat en zijn we al 6 duels ongeslagen. We laten wederom zien over een goede vechtlust te bezitten en kunnen ook gewoon goed voetballen.

 

A.s. zondag bestaat er een grote kans dat je op de meubelboulevard tegen één van onze spelers aanloopt, want we zijn dan vrij. Op 19 november mogen we dan weer thuis aantreden tegen UNA. En dat zal een hele lastige pot worden. Ze zijn niet alleen koploper, maar wisten gisteren ook weer met duidelijke cijfers te winnen van Quick ’20 (5-1). Jong Vitesse en UNA lijken toch wel de 2 ploegen die erboven uitstijgen dus we moeten een hele goede dag hebben om hier punten tegen te pakken. Helaas moeten we dat doen zonder Mark den Hartogh die na zijn 2 gele kaarten tegen Hercules automatisch geschorst is. Wat dat betreft gaan we een belangrijke fase in, waarbij schorsingen een rol zullen gaan spelen in de opstellingen. Dan moet blijken of we ook in de breedte goed genoeg zijn om dit op te kunnen vangen. Maar voorlopig staan we op een keurige 13e plek met 12 punten uit 11 wedstrijden en 5 ploegen onder ons.

 

Edwin Ebskamp

 

’46 1-0 Tyrone Fonville

’75 1-1 Lennard van den Brink

 

De Meern: Joey Swanink, Tobias Elmensdorp, Lejon Cats, Steve Blokland,  Mark den Hartogh, Lennard van den Brink, Anis Ziani (’77 Fouad Dahmani), Tom Waltman, Giovanni Nicolaas, Kesly den Haag, Zakaria El Bennay