• U bent ingelogd als:

FZO vergooit periodetitelkansen

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Zal ik eerlijk zijn? Negen wedstrijd geleden gaf ik geen stuiver voor de kansen van FZO op nacompetitie. Maar na een prachtige serie, met onder meer zeer goede wedstrijden tegen De Posthoorn en Candia en wat klinkende en krappe zeges tegen laagvliegers, had FZO zich zomaar op de drempel van een competitietoetje gemeld.
Maar toen ging het mis. Vorige week was er de zeperd tegen Cobu Boys (3-5), waardoor alles aankwam op de laatste twee wedstrijden: Patria-uit en Austerlitz-thuis. Wie de geschiedenis van FZO in Zeisterse dorpsderby’s kent, wist al dat het niet gemakkelijk zou zijn. In de afgelopen twintig jaar werd in competitieverband nog nooit een punt gehaald tegen een ploeg uit Zeist.

En ook gisteren was Patria, net als in de thuiswedstrijd, te sterk. Niet voetballend sterker, maar vooral mentaal. FZO had in de eerste helft het betere van het spel, maar verder dan een paar dreigende voorzetten kwam het niet. Patria stelde daar overigens weinig tegenover. Vooral het laatste kwartier voor rust was droevig van twee kanten. Na rust begon FZO weer sterk, zonder dat het tot uitgespeelde kansen leidde. Maar toen was daar na een uur spelen dubbel gepruts in de verdediging, waarna Patria zo door kon lopen naar 1-0. Eigenlijk ging het toen pas echt fout. Want in plaats van te strijden voor minimaal een punt gingen de hoofden naar beneden. Patria liep binnen een kwartier uit naar 3-0, en de rest van de wedstrijd was een formaliteit. De teleurstelling bij de massaal opgekomen FZO-supporters (minstens evenveel als Patrianen) was groot.

Door de uitslagen op de andere velden kan Patria volgende week bij een ruime zege op DVSA zelfs nog de nacompetitie in – en misschien moet FZO maar hopen dat de buren promoveren, want anders zijn het volgend jaar weer twee lastige wedstrijden.

Wat rest er, aan het eind van de competitie? Allereerst een laatste thuiswedstrijd tegen Austerlitz, volgende week op Blikkenburg. Met muziek en eten – van harte bij u aanbevolen. Onze gezellige buurdorpers zijn in een goed humeur, want ze versloegen dit weekend titelpretendent Bunnik. Het belooft prachtig weer te worden, dus het zal sowieso gezellig zijn op Blikkenburg. Aanvang 14.30.

Verder moet gemeld worden dat FZO nog steeds een theoretische kans op de derde periode heeft. Daarvoor moet het zelf winnen volgende week, en moeten én Cobu Boys én Hees én Patria punten laten liggen. Geen waarschijnlijk scenario, zeker niet omdat Patria als gezegd bij hekkensluiter DVSA op bezoek gaat.

In dat vooruitzicht kan vast de sportieve balans worden opgemaakt. Trainer Remco Claessens had drie jaar geleden geen gemakkelijke startpositie. In drie jaar tijd bouwde hij aan een geheel vernieuwde A-selectie, die dit jaar dichter dan ooit bij nacompetitie kwam. Daarvoor, en voor de sfeer in de selectie, verdient de technische staf een groot compliment. De selectie heeft meer kwaliteit dan in andere jaren, en als FZO het op de heupen heeft, wordt er geweldig gevoetbald. Maar de trainer zal zich ook af moeten vragen hoe nu de volgende stap gezet kan worden, namelijk de kwaliteit koppelen aan wat meer mentale weerbaarheid. Huiswerk voor de zomer.

Jan Beuving