• U bent ingelogd als:

FZO buigt voor Hees in spektakelstuk

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

De wandeling van 100 meter het bos van Soest in behoort tot de mooiste in het Nederlandse amateurvoetbal. In die Soester bossen ligt het schitterende complex van Hees, de enig overgebleven rivaal van FZO in de strijd om de titel in de vierde klasse F. Zoals het clubgebouw vijftig jaar geleden neergezet is, zo staat het er nog steeds bij. Een bijna buitenlands tafereel. Op het veld, dat zonder omheining doorloopt in het terras voor de kantine en kleedkamers, maakten Hees en FZO reclame voor amateurvoetbal. De thuisploeg had al twee jaar niet verloren op het eigen complex, en dat gebeurde ook vandaag niet: het werd 4-3.

Wekenlang was het verschil tussen FZO en Hees 3 verliespunten in het voordeel van FZO. Vorige week verdubbelde die voorsprong, door een zeperd van Hees bij BZC. Dat was mooi voor FZO, maar had dat niet ook de angel uit de wedstrijd van vandaag gehaald? Een beetje. FZO begon sterk aan de eerste helft, en kwam een paar keer dreigend voor het Hezer doel – zonder kansen overigens. Hees viel daarbij af en toe gevaarlijk uit. Het was de confrontatie tussen het (potentieel) verzorgde voetbal van FZO, en het vechtvoetbal van de thuisploeg. Hees speelt al even Engels als het complex aandoet: bonkige spits voorin, twee doelpuntenmakers eromheen, lange bal naar voren en beuken maar.

Het was zaak voor FZO niet in dat ritme mee te gaan, maar daar slaagde het niet in. Het middenveld werd allengs meer overgeslagen, en van het gebruikelijke gevaar van de vleugels kon FZO niet profiteren: de buitenspelers werden weinig in stelling gebracht. Hees voelde zich meer thuis in het spel dan FZO, en dat resulteerde dan ook in de 1-0, tevens de ruststand. Op slag van rust kreeg Danny ter Hoeve dé kans om 1-1 te maken, maar hij faalde oog in oog met de sterke doelman van de thuisploeg.

Hees liet meer dan FZO zien dat het bereid was alles te geven voor een overwinning, en zo zich terug te vechten in de titelrace. De spanning van de eerste helft werd door beide ploegen afgeschud, en nu kregen we ook het voetbal te zien waarmee de ploegen boven in de ranglijst zijn beland. Via een schitterende aanval kwam de thuisploeg op 2-0. Dat was het startsein voor de beste twintig minuten van de wedstrijd. FZO kwam niet veel later via een eigen doelpunt op 2-1, Hees maakte in de eerste de beste tegenaanval 3-1 waarbij keeper Mitchell onder de bal doorging, waarna FZO via Lucien Brouwer per ommegaande 3-2 liet aantekenen.

FZO had toen nog een half uur om orde op zaken te stellen. Er werd een goal van FZO afgekeurd (buitenspel, naar het leek terecht), en even later keek heel FZO vragend naar de scheidsrechter toen Lucien Brouwer in de zestien naar het gras werd gewerkt. De verder uitstekende arbiter maakte hier zijn enige grote fout van de middag, en dat was extra zuur omdat Hees in de tegenstoot de 4-2 tegen de touwen schoot.

Nóg was FZO niet geknakt, en dat was de grote winst van vandaag: het eerste elftal liep weliswaar achter de feiten van de score aan, maar het gaf wel thuis in strijdlust. 8 minuten voor tijd werd Robert van Veldhuijzen bediend in de zestien, en via de paal paste zijn doelpoging precies: een passer-en-lineaaldoelpunt. De heikele stand voorspelde een heetgebakerde blessuretijd, maar een echte vuist kon FZO niet meer maken. Het was en bleef 4-3. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat voor FZO een zege er niet in zat, maar een gelijkspel was niet onverdiend geweest. Het mocht niet zo zijn.

Het is voor FZO zaak de zegeningen te tellen. Hoewel het in twee wedstrijden maar één punt pakte tegen Hees, staat de ploeg met één gelijkspel en twee nederlagen nog wel trots bovenaan! Door het minimale verlies blijft het doelsaldo 19 doelpunten beter. Daaraan moet niet te veel waarde worden gehecht: Hees speelt nog twee keer tegen De Posthoorn, en heeft nog een wedstrijd meer te spelen. Dat verschil kan in 6 wedstrijden nog wel overbrugd worden. Het gat van 6 punten (3 verliespunten) is relevanter: FZO moet vasthouden aan de zekerheid dat 5 zeges in de laatste vijf wedstrijden genoeg zijn voor het kampioenschap. Eén keer daarbij gelijkspelen mag zelfs nog. FZO staat bovenaan omdat het al een heel seizoen lang goed verzorgd voetbal speelt, veel scoort, en ons eerste elftal verdient het om die prestatie te belonen met de titel! Vandaag kwam die voetbalkwaliteit er niet helemaal uit, maar de veerkracht was er, en als die blijft moet het goed komen.

Dus steun FZO in de laatste vijf wedstrijden van deze prachtige competitie. Volgende week speelt FZO thuis tegen Baarn, dat een zeer wisselvallig seizoen doormaakt: van hoogvliegers wordt gewonnen, maar hekkensluiters komt het soms niet voorbij. Een onberekenbare ploeg dus, maar hopelijk kan ons eerste wel rekenen op uw steun. Om half drie wordt er afgetrapt op Blikkenburg-Oost.

KOMT ALLEN!

Bron FZO