• U bent ingelogd als:

Fred de Klein (77) kan nog steeds geen dag zonder bal

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Fred de Klein, helemaal links op de foto met o.a. Marco van Basten en John van Loen.

,,Ik wilde graag al op jonge leeftijd lid worden van een voetbalclub. Van de KNVB mocht je pas op de dag dat je 12 jaar werd lid worden. Omdat veel van mijn wat oudere vriendjes al voetbalden bij Velox heb ik me samen met Fred van Doorn, Bart Snijders en Jan Jansen bij Velox aangemeld. Na een testwedstrijd en een positief toelatingsgesprek met de heer de Vree werd ik aangemeld voor een sportkeuring.

Op 31 oktober 1951 werd ik medisch goedgekeurd door het Bureau Medische Sportkeuring op de Kromme Nieuwe Gracht en kon ik gaan voetballen bij mijn lievelingsclub. Tegenwoordig is er geen medische keuring meer, zou m.i. weer gewoon ingesteld moeten worden. Je weet immers nooit hoe (on)gezond je bent.

Ik werd bij de adspiranten ingedeeld. Een leuke periode, heb veel kampioenschappen meegemaakt zowel de adspiranten als later bij de junioren. Velox had veel goede jeugdtrainers zoals de heer Hol en niet te vergeten, de beste trainer die ik heb gehad, de heer Daan van Beek.

Een mooie herinnering is de wedstrijd met de A-junioren, 20 juni 1958, tegen Alliance in Roosendaal. We wonnen met 9-1. De wedstrijd was een voorwedstrijd voor de wedstrijd Alliance 1 tegen Velox 1. Velox 1 won met 6-2 en werd daardoor landskampioen van Nederland bij de amateurs. Een groot feest in Utrecht volgde, onvergetelijk.

Veel van mijn ploeggenoten hebben, net zo als ik, het eerste elftal gehaald, zowel bij de amateurs als vanaf 1958 in het betaalde voetbal. Zo heb ik gespeeld met onder andere Frans Geurtsen, Hassie Agterberg, Wim van Hanegem, Teus Huigens, Co van Alfen, Buik van Arnhem, Kees Kastrop, Joop Jochems, Ruud van de Berg, Henk v Ledden, Gerrit de Bruin, Ben Aarts Dick Nagtegaal, Piet Keijzer, Gijs Uittenbosch en Leen Morelissen”.

Contract bij Velox

,,Op 4 juli 1961 heb ik in het toenmalige Hotel Noord Brabant mijn eerste contract als betaald voetballer mogen tekenen. Ik was erg trots, niet iedereen kreeg immers de kans een contract te tekenen. Twee seizoenen later had RCH, een club uit Heemstede, graag dat ik voor hen kwam spelen. Ik ben niet gegaan, zou me teveel tijd kosten, vier keer in de week van Utrecht naar Heemstede reizen. Ik wilde veel liever voor mijn kans bij Velox 1 blijven knokken en ook niet belangrijk, ik was intussen ook al wat jaren lid van het jeugdbestuur en leider/trainer van diverse jeugdelftallen, vaak samen met Wim (Buik) van Arnhem en Joop Jochems.

Ik had aanvankelijk Jaap van de Horst en later Frans Geurtsen, die nog topscorer van de Eredivisie werd, als concurrent voor de spitspositie in Velox 1. Frans was veel beter, ik speelde daarom vaak in het tweede elftal of mocht mee als reserve. Heb nog best wel wat wedstrijden in het eerste gespeeld en ook gescoord. Helaas was ik medio mei 1965 geen reserve bij Velox 1 bij de derby tegen Elinkwijk, in Stadion Galgenwaard. Velox verloor erg onverdiend met 1-0. Als Velox had gewonnen waren we twee weken later naar de Eredivisie gepromoveerd, zeker weten.

Erg rijk ben ik niet geworden van mijn periode als betaald voetballer. Dat geeft ook niet, plezier stond echt voorop. Ik kreeg, zie bijlage, 60 gulden voor een overwinning, 40 gulden voor een gelijkspel, 0 gulden voor een nederlaag en 10 gulden voor een training.

Ik ben nog steeds trots op mijn bijdrage aan het kampioenschap van de A-junioren van Velox. Ik was leider van een uitermate goed elftal waar onder andere de broers Joop en Jan Hogervorst en Floor van Os in speelden. Floor moest helaas vanwege nierproblemen later stoppen met de voetbalsport”.

 

 

Floor van Os

,,Fred was voor ons een fantastische leider’’, meldt Floor van Os (68), al jaren woonachtig in Huizen, medio december 2016. ,,We mochten van trainer Daan van Beek van alles in het veld. Niks systeem of schakel je man uit maar ga lekker voetballen, geniet van je sport en zorg dat je mooie doelpunten maakt. Fred trainde bij de senioren ook onder Daan en wist precies wat hij bedoelde. Natuurlijk, er was ook discipline want zonder dat wordt het al snel een zooitje ongeregeld. We werden met de A-junioren met vlag en wimpel kampioen”.

 Vertrek bij Velox

,,Medio juni 1965 gaf het bestuur van Velox mij de mededeling dat ik niet meer voor een contract in aanmerking kwam. Erg jammer want Velox was echt mijn club. Na lang wikken en wegen, ik wilde nog proberen graag zo hoog mogelijk spelen, besloot ik om elders te gaan voetballen. UVV belde al snel. Ik was er al snel uit. Ik kende wat spelers en ze speelden in de hoogste amateurklasse. En ook belangrijk, ze boden hulp aan bij het vinden van een leuk huurhuis”.

UVV

,,Ik heb zo’n 9 jaar nog in het eerste elftal gespeeld, tot mijn 35’ste. Heb daarna met wat vrienden afgebouwd in lagere elftallen, uiteindelijk pas op mijn 58’ste gestopt.

Ik heb echt van alles gedaan bij UVV, zowel bij de jeugd als bij de senioren, eigenlijk teveel om op te noemen. Heel veel plezier beleefd aan de periode in het jeugdbestuur en de jaren als trainer en leider van jeugdelftallen waaronder die van Marco van Basten, John van Loen en Jan Willem van Ede. Ook bij de senioren ben ik leider geweest van diverse UVV elftallen. Heb diverse kampioenschappen meegemaakt.

Ben jarenlang betrokken geweest bij de Stichting UVV. Samen met oprichter Ted Elsendoorn, Peter Aardoom, Harrie Bos jr., Dick de Geest, Rob Hoogkamer hebben we vele sponsoren binnengehaald. Het hoofdveld was helemaal voorzien van reclameborden. Jammer genoeg is dat nu door allerlei oorzaken niet meer zo. De stichting is in 2016 opgeheven, het sponsorbeleid is nu een bestuursaangelegenheid.

Ik ben nog elke weekend langs de velden te vinden. Op zaterdag sta ik langs de lijn bij mijn kleinkinderen, ze hockeyen bij MHCN en voetballen bij UVV. Op zondag ben ik bij UVV 1. Ik bezoek alle thuiswedstrijden en ook bij uitwedstrijden ben ik vaak met een groep oud-eerste elftalspelers aanwezig”.

De toekomst van UVV

,,Het gaat nu erg goed met de club, we groeien maar door. Op zondag al weer 5 elftallen. De wat moeilijke keuze voor het opheffen van de zaterdag UVV 1 heeft helaas voor wat onrust gezorgd. Ik hoop dat we medio 2020 met eigen opgeleide spelers weer terug zijn in de tweede klasse. Wander Brummel, hoofd jeugdopleiding van UVV, verricht voor wat dat betreft uitmuntend werk. Het bestuur van UVV heeft me op 18 april 1993 benoemd tot als Lid van Verdienste, ben daar nog steeds erg trots op”.

Mijn balgevoel

,,Ik biljart nog met wat vrienden wekelijks in de stedelijke competitie en in de biljartzaal van het seniorencomplex. Ik raak ze nog steeds aardig. Mijn balgevoel is nog steeds prima”.

Gert van Es & Piet Rison