• U bent ingelogd als:

FC Utrecht: zaak van grote zorg

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Bron: 030.nl/vak p 

Toen wij vrijdagavond Vak P verlieten na de blamage tegen FC Groningen, stonden de gezichten zorgelijk van mijn buren en mezelf. We keken nog eens ongelovig naar het scorebord waar toch echt de pijnlijke cijfers 1-5 stonden. Onderweg naar de uitgang zag ik dezelfde sombere lichaamstaal bij de andere supporters die nog steeds niet begrepen hoe deze blamerende uitslag tot stand had kunnen komen. 

,,Wat wil je ook: het eerste schot op doel kwam pas na een half uur,’’ hoorde ik iemand naast me op de trap tegen zijn buurman zeggen. Waarop deze FC-fan antwoordde: ,,Volgens mij trainen ze op Zoudenbalch alleen nog maar op tikkie-terug want ik heb geen fatsoenlijke dieptepass vanuit de achterhoede en het middenveld gezien. Geen wonder dat onze Bunnik Side gaat fluiten en op het eind zelfs begint te applaudisseren voor de tegenpartij’’.

Onderweg naar huis moest liet ik deze rake opmerkingen op me inwerken. Volgens mij klopte het aardig wat deze twee rassupporters tegen elkaar opmerkten over de speltechnische aanpak van hun favorieten. Waar FC Groningen vrolijk en fris counterend vijf doelpunten verzamelde, liet FC Utrecht in een ijzig traag tempo zien hoe slaapverwekkend balbezit zonder dreiging vooruit kan zijn. Wanneer je dan toch je zoveelste thuiswedstrijd dreigt te verliezen, doe dat dan met passie en overgave. 

Er staat Zorg voor de Zaak op het shirt van FC Utrecht maar je kan die slogan in deze fase van het seizoen wel een keer omdraaien. Met de wedstrijden tegen Twente (beker), Sparta (thuis) en Ajax (uit) voor de boeg is alarmfase 1 zo’n beetje aangebroken. Natuurlijk is er geen reden tot pure paniek of opportunistische kreten uit de supportershoek, wel aanleiding voor enige zorg. Een tikkeltje minder arrogantie binnen de selectie lijkt het minste waar de supporters op dit moment recht hebben. 

Eerlijk gezegd moesten we op Vak P wel even lachen toen bij de stand 1-4 het lied ‘’We gaan Europa in’’ werd aangeheven. Op dat moment moest ik even terugdenken aan een gesprek met Alfons Groenendijk dat ik voor de wedstrijd had. Hij vertelde over zijn afscheidswedstrijd FC Utrecht – FC Groningen (uitslag 6-0…!) toen in Galgenwaard hetzelfde lied weerklonk omdat tegen ieders verwachting in Europees voetbal was gehaald. ,,De supporters werden stapelgek, er was een geweldige tocht door de grachten, we lieten die middag FC Groningen alle hoeken van het veld zien.’’ 

In het wedstrijdmagazine van vrijdag liet trainer Erik ten Hag optekenen (ik citeer): ,,We moeten meer met het hart spelen, meer winnaarsdrang tonen. Als ik kijk naar onze manier van voetballen, dan denk ik dat we in veel wedstrijden een hoog niveau haalden, alleen hebben we te veel persoonlijke fouten gemaakt.’’ Wij in Vak P hebben van deze analyse bar weinig gemerkt, de laatste regels bleken wonderwel te kloppen tegen FC Groningen. Dus komende donderdag mag FC Utrecht in het bekerduel bij FC Twente die woorden van Erik ten Haag uit het wedstrijdmagazine in klinkende daden omzetten!