• U bent ingelogd als:

FC Utrecht verleent vrije doorgang

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Door: Hans van Echtelt
foto: ©FCUtrecht.nl

Het gebeurt niet vaak dat ik een topper van FC Utrecht moet missen maar dit weekeinde was het zover. Ik moest noodgedwongen via Fox het scoreverloop volgen vanuit een vakantiehuisje in Schoorl en dat werd een behoorlijke afknapper. Precies zoals vorige week tegen FC Twente  werd de tegenstander vrije doorgang verleend in de richting van doelman David Jensen die de wanhoop nabij was bij al die vijandelijke aanvallers die geregeld frank en vrij voor hem opdoken.

 

Ik moest zondagmiddag in mijn huisje terugdenken aan een eerdere 1-7 tegen PSV, met toen nog Romario in een hoofdrol. Toen had FC Utrecht via Erik Willaarts zelfs de score geopend waarna de Eindhovense ploeg doordenderde naar een zevenklapper. Dat was 19 november 1989 en in mijn verbeelding zou FC Utrecht zo’n afgang op eigen veld  nooit meer kunnen overkomen, zeker niet met de brede huidige selectie. Maar zie, een serie van 11 tegengoals in twee wedstrijden, het gebeurde echt!

 

Volgens mijn collega Ad van Liempt, buurman op Vak P, is juist het feit dat Erik ten Hag een grote, gelijkwaardige selectie tot zijn beschikking heeft, mede debet aan de huidige impasse. Geen enkele speler is zeker van plaats, er wordt bij een misser al angstig richting de technische staf gekeken want op de bank zitten meer dan capabele vervangers. Dat heeft mogelijk faalangst tot gevolg, de meest recente wedstrijden zijn daar een goed voorbeeld van.

 

Zelf ben ik de mening toegedaan dat met deze defensie een te aanvallend speelwijze niet zinvol is. Tegen modale tegenstanders als Willem II of Roda is dat geen probleem, omdat FC Utrecht dan meer dan tachtig procent balbezit heeft en de wat trage defensie nauwelijks op de proef gesteld wordt. Maar tegen ploegen die het counteren als specifieke tactiek hanteren, komen Willem Jansen, Edson Braafheid en Mark van de Maarel doorlopend in grote problemen omdat ze in de een-tegen-een-situaties  pure snelheid ontberen.

 

Wat gaat de komende weken brengen tegen achtereenvolgens Vitesse, Heerenveen, AZ en het bekerduel uit bij VVV? Volhardt FC Utrecht in een te aanvallende speelwijze of doet Erik ten Hag tactisch wat bijstellingen en gaat het realisme weer de boventoon voeren? Zijn we dan toch niet zo goed als we begin dit seizoen dachten… In ieder geval moet voorkomen worden dat de vrije doorgang een gewoonte wordt.