• U bent ingelogd als:

FC-fans maken zware tijden door

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Bron: 030.nl/vak P 

Toen ik gisteravond naar het radioverslag van VVV-FC Utrecht zat te luisteren, kon ik mijn oren niet geloven. Binnen twee minuten met 1-0 achter in een bekerduel dat voor de rest van het seizoen van beslissende waarde zou kunnen zijn. Ook daarna werd het steeds beroerder, met een logische 2-0 als vervolg. Ik had medelijden met de hondstrouwe supporters die met de ploeg waren meegereisd naar De Koel. En afgelopen zondag ook al in Alkmaar een deceptie van jewelste hadden moet slikken.

 

Mij schoot even een citaat in gedachten van de bekende cabaretier Herman Finkers die zo creatief gebruik maakt van de Nederlandse taal. Hij raadde mensen die hevige tegenslag hebben moeten ervaren, een ‘cursus omgaan met teleurstellingen’ aan. En dat raad ik de FC-supporters ook aan. Want wat de ploeg de afgelopen weken aan zijn eigen aanhang heeft getoond, was bitter weinig. Komende zondag zal NAC-trainer Stijn Vreven zich ook allesbehalve kansloos achten in de strijd tegen zijn oude ploeg.

 

Blijft over de vraag hoe deze inzinking verklaarbaar is. Niet zo lang geleden schakelde FC Utrecht bijna een van de beste ploegen van Europa uit. De ploeg oogstte alom positieve kritieken in de media en er werd zelfs geschreven dat de formatie van Ten Hag een serieuze bedreiging zou kunnen vormen voor de Top Drie. Hoe anders is de situatie nu. De ploeg lijkt aan faalangst ten onder te gaan en iedere opponent heeft in deze fase van de competitie winstkansen tegen de dolende elf van Ten Hag.

 

Natuurlijk heeft de bekeruitschakeling in Venlo ook nog wel iets goeds gebracht. Na de rode kaart voor Willem Jansen bleek de ploeg zich toch nog even mentaal op te richten en tot 2-1 terug te komen maar de 3-1 in de slotfase bleek VVV toch de verdiende winst naar zich toe te trekken. Geen bekervoetbal dus voor FC Utrecht in de achtste finale terwijl juist de strijd om deze bokaal zoveel mooie wedstrijden te zien heeft gegeven.

 

Omgaan met teleurstellingen, daar blijkt misschien toch ergens een cursus voor te bestaan. Misschien wel in Galgenwaard. Want ondanks deze bittere pil zal ik komende zondag met mijn kleinzoon en mijn neefje, overgekomen uit Wales, plaats nemen op Vak P. Want bij het supporter zijn van een club behoort ook dat je in mindere tijden pal achter de club blijft staan. Vorig seizoen mochten we met z’n allen de apotheose meemaken in de nacompetitie tegen AZ. Nu zullen we het, zo valt te vrezen,  voorlopig moeten doen met deze zoete euforische herinneringen.