• U bent ingelogd als:

Een puntje bij De Bataven: 2-2

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Terwijl half Nederland een Nordmann aan het optuigen was stond de wedstrijd uit tegen De Bataven op het programma. Een club met een rijke historie, je zou denken dat de naam voortgekomen is vanuit de West Germaanse stam De Batavieren, maar eigenlijk is deze naam meer toevallig gekozen. In 1947 zocht men een “neutrale” naam voor deze club uit Gendt en onder het mom “meeste stemmen gelden” is toen de naam De Bataven uit de hoge hoed gekomen. Het was in ieder geval weer een aardig ritje, ruim 100km tuffen richting het zuidoosten van het  land. Aangekomen op het fraaie sportpark in Gendt viel direct op dat de sponsoring hier nog geen economische tegenwind kent. De reclameborden hangen 3 hoog boven elkaar, er staat een fraaie tribune, er ligt nog een ouderwets hoofdveld van gras en er staat een gezellige kantine. Na € 5 entree betaald te hebben mochten we door het poortje om een paar minuten later weer door hetzelfde poortje terug te moeten om bij de kantine te kunnen komen. Hier zou onze Commissie van Beheer een slimmere oplossing voor bedacht hebben. Ik kreeg regelmatig het gevoel dat we een thuiswedstrijd speelden, Ook De Bataven kent in zijn guidelines de clubkleuren oranje-zwart en dat komt overal in terug. Toen de teams het veld opkwamen werd zelfs hetzelfde deuntje gespeeld als bij ons thuis, en ditzelfde bleek ook het geval als er een doelpunt gescoord werd…… Consequentie was wel dat wij vandaag in zwarte shirts met oranje broeken moesten aantreden. Stond wel goed, maar mijn voorkeur heeft toch onze “eigen” kledinglijn. Zoals bekend was Bob Verweij nog geblesseerd, Eddy Vorm was er ook niet bij en zo stonden Rick Hauwert en Anis Ziani in de basis. Daarnaast was onze keeper Taner Memili niet fit waardoor Twan Verweij onder de lat stond.

Iets voor 2 uur zochten wij met een supporter of 10 een plekje op de tribune tussen het beschaafde Bataven-publiek. Het was even acclimatiseren want de zachte “G’s” waren niet van de lucht vanmiddag. Scheidsrechter Ris floot om 14 uur voor de aftrap van deze wedstrijd uit de kelder van de Hoofdklasse A. De eerste speldenprik van de wedstrijd wordt gegeven door De Bataven in de 3e minuut. Wij kunnen daar weinig tegenover zetten, de eerste 10 minuten is het vooral middenveldvoetbal. In de 12e minuut krijgen we dan een vrije trap mee op een meter of 20 van het doel. Een mooie positie, maar Rick Kruijs geeft een slap balletje over iedereen heen zodat dit geen gevaar oplevert. De rechtsbuiten van De Bataven laat zien een behendige voetballer te zijn waarmee Hakan het in het begin lastig heeft. In de 16e minuut krijgt hij zelfs een ouderwetse panna voor zijn kiezen, maar gelukkig is het vervolg van De Bataven minder. Op de tribune ontstond er wat discussie over de definitie van panna, maar simpel gesteld is het gewoon Surinaams voor “poortje”. De belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde panna is dat de poortende speler zelf balbezit houdt, vanuit deze definitie was dit in ieder geval een geslaagde panna….En dan, zoals wel vaker uit het niets….Gokhan! Hij krijgt de bal met een man in zijn rug in zijn voeten aangespeeld, draait zich vrij, speelt een man uit en schuift de bal zeer beheerst langs de keeper. Geheel op eigen kwaliteit gecreëerd en  afgerond en we staan met 1-0 voor in de 17e minuut. Maar ja, wat koop je daarvoor als je 3 minuten later alweer gelijk staat. Wederom een actie op rechts van De Bataven, de bal wordt goed voorgezet en Rob Aarntzen kan redelijk ongehinderd binnenkoppen. Een paar minuten later komen we dan goed weg als wederom een voorzet van rechts voor de voeten belandt van de geheel vrijstaande spits van De Bataven, maar hij weet dit gelukkig niet af te maken. In de 27e minuut dan weer eens een mooie actie van Redouan waarbij de keeper van De Bataven redt en 3 minuten later doet Twan Verweij gelukkig hetzelfde aan de andere kant. In de 34e minuut wordt Redouan diep gespeeld, de keeper komt uit zijn doel en Redouan weet hem knap over de keeper heen te krijgen, alleen kan een verdediger van De Bataven de bal nog net naast het doel glijden. Zo krijgen we wel kansjes zonder dat we echt gevaarlijk zijn. Er wordt gelukkig wel voor geknokt, maar  in zijn algemeenheid is het van beide kanten een matig niveau. En zo gaan we rusten met een 1-1 tussenstand.

De 2e helft is al begonnen als ik besluit nog even een sanitaire stop in te lassen…..Nu weet ik niet of ik de tegengoal wel had willen zien, maar feit is wel dat ik hem gemist heb, want we komen in de 49e minuut met 2-1 achter door een doelpunt van Gerti Rikken. Vanuit de overlevering begreep ik een foutje van Twan die een bal losliet die daarna ingeschoten kon worden. 5 minuten later ontsnappen we dan aan de 3-1. We krijgen daarna een aantal vrije trappen mee die gevaarlijk ingeslingerd worden door Rick Kruijs. Rick was vandaag overal te vinden en gaf het goede voorbeeld door zich het snot voor de ogen te lopen. In de 57e minuut volgt dan de beloning als Irak Asad, die evenals Rick Hauwert centraal achterin een goede wedstrijd speelt, de 2-2 binnenkopt. In deze fase van de wedstrijd zijn we de bovenliggende partij en we gaan voor de winst. Dan ontstaat er even een matige fase van beide ploegen, het houdt allemaal niet over. In de 76e minuut dan een mooie actie van Kesly, maar helaas schiet Anis over. 7 minuten voor tijd komt De Bataven dan nog een keer door over links en komen we erg goed weg als de aanvaller van De Bataven over schiet. In de slotfase krijgen wij dan nog 3 kansen. Bij de eerste kans kopt Irak helaas in de handen van de keeper. De 2e kans is een actie van Redouan die zelf probeert te scoren terwijl hij hem volgens mij beter af had kunnen leggen en het laatste wapenfeit komt van Gokhan die de bal net naast de verkeerde kant van de paal schuift. En zo eindigt deze wedstrijd in een 2-2 gelijkspel en worden de punten eerlijk verdeeld. Ook al ben ik niet geheel objectief hadden wij denk ik iets meer recht op de 3 punten, maar tegelijkertijd moet ik ook vaststellen dat het kwalitatief een matige pot was van beide kanten. Positief was we aan het einde in ieder geval niet op ons tandvlees liepen zoals vaker dit seizoen en er ook weinig “billenknijpmomenten” waren.

Na afloop blijven we nog even hangen voor de bekende 3e helft. Ik verbaas mij erover dat er al spelers de bus ingaan om daar te wachten tot deze vertrekt terwijl het grootste deel van de selectie en staf inclusief de supporters napraten over de wedstrijd in de kantine. Wellicht had de chauffeur een goede tekenfilm opgezet…. Helaas blijkt na afloop Heerenveen gewonnen te hebben wat ongunstig is voor ons. We gaan dan ook de winterstop in op een voorlaatste plaats met 12 punten uit 15 wedstrijden. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel om hier na de winterstop vandaan te komen. Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het binnenhalen van de benodigde sponsorgelden om ook volgend jaar met een kwalitatief goede selectie aan de aftrap te kunnen staan. Hier zal de komende weken meer duidelijkheid over komen, waarbij ik hoop dat de focus primair blijft op de huidige competitie. We zijn immers nog lang niet “veilig”….., maar zoals ik wel vaker heb gezegd, we hebben naar mijn mening teveel kwaliteit om dit niet voor elkaar te kunnen krijgen. Voorlopig wacht eerst de winterstop, op 15 januari wordt de competitie vervolgd met een uitwedstrijd  tegen JOS/Watergraafsmeer. Gelijk al een lastige opgave tegen deze voor ons bekende club die bovenin meedraait. Hoe het programma er de week erna uitziet is voor mij nog even onduidelijk. Dit weekend is er namelijk een bekerprogramma ingepland, maar ook de thuiswedstrijd tegen Dieze West staat dan op het programma*…..Maar eerst hang ik mijn toetsenbord ook even een paar weken aan de wilgen. Ik wens iedereen fijne feestdagen toe!

Edwin Ebskamp

 

‘17 0-1 Gokhan Yasar

’20 1-1 Rob Aarntzen

’49 2-1 Gerti Rikken

’57 2-2 Irak Asad

 

De Meern: Twan Verweij, Irak Asad, Hakan Yasar, Joris van Rooijen, Rick Hauwert, Rick Kruijs, Stevie Blokland,  Anis Ziani (’89 Jesse Schuin), Kesly den Haag, Redouan Yakoubi, Gokhan Yasar