• U bent ingelogd als:

Een nostalgische voetbalmorgen

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Lucha van Hengstum, kleinzoon van Harry van Beek, scoort zaterdagmorgen de 4-0 voor SVF onder elf tegen de leeftijdgenoten van Delta Sports (eigen foto)

Afgelopen zaterdag was ik terug op de plek waar het allemaal begon: op het voetbalveld in Cothen waar ik als jeugdspeler voor het eerst in groenwit mijn opwachting maakte. Dat is intussen ruim zestig jaar geleden, wij mochten pas gaan voetballen toen we tien jaar oud waren. Ik weet nog dat ik bij SVF debuteerde in de jeugd met gebruikte schoenen van mijn broer Co, want nieuwe kicksen vond mij vader zonde van het geld.

 

Daar moest ik zaterdagmorgen aan terugdenken bij de jeugdwedstrijd tussen SVF onder elf (1) tegen Delta Sports onder elf (2). Leeftijdgenoten van mezelf toen ik begon maar hoe anders zijn de omstandigheden in 2017 in vergelijking tot 1953. Ik zag overal mooie, gekleurde voetbalschoenen, niet te vergelijke met de afgetrapte dingen waarmee ik destijds begon. En dan die mooie shirts en broekjes, geleverd via een plaatselijke sponsor. Ik begon in een door de was gebleekte shirtje annex broekje.

 

En dan was er natuurlijk het kunstgras waarop zaterdagmorgen op het sportpark aan het Overrijnseveld werd gevoetbald door de twee jeugdteams. Niet te vergelijken met het ‘weiland’ bij boerderij De Rijnsloot waarop ik destijds mocht debuteren. Er graasden destijds nog koeien doordeweeks en in het weekend werd de grasmat gezuiverd van ongewenste bruine plakken. Gelukkig verhuisden we daarna snel naar sportpark De Kamp, waar in geen velden of wegen nog enig vee te bekennen was.

 

De wedstrijd van zaterdag werd aandachtig bekeken door jong en oud.  Ik stuitte meteen al op een andere opa die bij zijn kleinzoon kwam kijken, namelijk Harry van Beek. De voormalige toparbiter die officieel is gestopt maar af en toe nog een clubwedstrijdje fluit, keek naar de prestaties van kleinzoon Lucha van Hengstum terwijl bij mij de meeste aandacht uitging naar kleinzoon Guus. Die moest met zijn team met 4-0 het onderspit delven, waarna ik niet anders kon doen om Harry te feliciteren met de twee mooie treffers van zijn kleinzoon en de verdiende zege. Maar het was een bijzonder nostalgische ochtend, daar op dat mooie Cothense sportpark.

 

Hans van Echtelt